DOBUTABAG 2000mcg/ml steril IV infüzyon solüsyonu 250ml pvc torba Dozu

Eczacıbaşı-Baxter Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dobutabag dozu, Dobutabag dozaj, Dobutabag doz aşımı, Dobutabag uygulama, Dobutabag kullanım şekli, Dobutabag kullanımı, Dobutabag kullanım süresi, Dobutabag açmı tokmu, Dobutabag nedir, Dobutabag ne için kullanılır, Dobutabag nasıl kullanılır, Dobutabag faydaları, Dobutabag etkileri, Dobutabag günde kaç kez, Dobutabag sabah mı akşam mı, Dobutabag fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

Dobutamin infüzyonuna düşük dozdan başlanmalı (0.5-1.0 mikrogram/kg/dak.) ve birkaç dakikalık aralıklarla titre edilmelidir. Uygulama hızı ve tedavinin süresi hastanın yanıtına göre ayarlanır.

Hastanın yanıtı, kalp hızı, ektopik aktivite varlığı, kan basıncı, idrar akımı ve mümkünse santral venöz ya da pulmoner kapiler wedge basıncı ve kalp debisiyle belirlenir.

Yapılan klinik çalışmalarda, optimal infüzyon hızının, genellikle 2-20 mikrogram/kg/ dak. olmakla birlikte, hastadan hastaya değişiklik gösterdiği bildirilmiştir. Nadir olarak, istenen etkiyi elde etmek için infüzyon hızı 40 mikrogram/kg/ dak. ’ya çıkarılabilir.

DOBUTABAG 2000 mikrogram/ml için infüzyon hızları, ml/saat olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

DOBUTABAG 2000 mikrogram/ml için İnfüzyon Hızları (ml/saat)

Uygulama şekli:

Uygun bir intravenöz kateter ya da enjektörle intravenöz yoldan uygulanır.

Akış hızını ml/saat ya da damla/dakika olarak kontrol etmek için kalibre edilmiş elektronik infüzyon cihazıyla kullanımı önerilir.

Uygulamayla ilgili ayrıntılar için ayrıca bölüm 6.6’ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Bu popülasyona özel gerçekleştirilen bir çalışma bulunmadığından, bu hasta grubu için özel bir dozaj önerisi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Bütün yaş gruplarındaki pediyatrik hastalarda, dobutaminin kalp debisini ve sistemik kan basıncını artırdığı gösterilmiştir. Ancak prematüre yeni doğanlarda, sistemik kan basıncını dopamine oranla daha az yükseltir ve şiddetli taşikardiye neden olmaz. Uygun dozda dopamin infüzyonu tedavisi yapılmış prematüre yeni doğanlara uygulandığında, dopamine ek bir yarar sağlamaz.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Dobutamin uygulanımına bağlı doz aşımı nadiren bildirilmiştir. Aşağıdakiler bir doz aşımıyla karşılaşıldığında rehber olması için verilmiştir:

Belirti ve Bulgular

Dobutamin toksisitesi sıklıkla kardiyak beta-reseptörlerin aşın stimülasyonundan kaynaklanır. Dobutamin, hızla katekol-O-metil transferaza metabolize olduğu için, etki süresi genellikle kısadır (Tı/2 = 2 dakika). Toksisite belirtileri, iştahsızlık, bulantı, kusma, tremor, anksiyete, palpitasyon, baş ağrısı, nefes kesilmesi, anjinal ve nonspesifık göğüs ağnsı şeklindedir. Dobutaminin miyokard üzerine inotrop ve pozitif kronotrop etkileri hipertansiyon, taşiaritmi, miyokardiyal iskemi ve ventriküler fıbrilasyona yol açabilir. Hipotansiyon, vazodilatasyondan kaynaklanabilir. Preparat kazayla yutulursa ağızdan ve gastro-intestinal sistemden absorbe olabilir.

Tedavi

Doz aşımının güncel tedavisi zehir danışma merkezlerinden sağlanabilir.

Doz aşımı tedavisinde, birden fazla ilaçla olan doz aşımı, diğer ilaçlarla etkileşim ve hastadaki anormal ilaç kinetiği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Dobutamin doz aşımında ilk olarak yapılması gerekenler; ilacın kesilmesi, solunum yolunun açıklığının, oksijenasyonun ve ventilasyonun sağlanmasıdır.

Ciddi ventriküler taşiaritmiler propranolol ya da lidokainle başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Hipertansiyon sıklıkla doz azaltılmasına ya da tedavinin kesilmesine cevap verir.

Hastanın solunum yolu açık tutulur, ventilasyon ve perfüzyon desteklenir. Gerekirse hastanın vital bulguları, kan gazlan, serum elektrolitleri vb. takip edilir.

İlaçlann gastrointestinal sistemden absorbsiyonları çoğu vakada kusturma ya da lavaja göre daha etkili olarak aktif kömürle azaltılabilir; gastrik boşaltma yerine ya da gastrik boşaltmaya ek olarak aktif kömür düşünülmelidir. Aktif kömürün tekrarlayan dozları absorbe edilmiş bazı ilaçların eliminasyonunu hızlandırabilir. Gastrik boşaltma ya da aktif kömür uygulaması sırasında hastanın solunum yolu korunmalıdır.

Dobutamin doz aşımında, zorlu diürez, peritoneal diyaliz, hemodiyaliz ya da aktif kömür hemoperfüzyonunun yararı gösterilememiştir.