DIKLORON 75 mg IM 10 ampül Uyarılar

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dikloron uyarılar, Dikloron zararları, Dikloron önlemler, Dikloron riskler, Dikloron yan etkisi, Dikloron alerji, Dikloron alkol, Dikloron hamileler, Dikloron emzirme, Dikloron araç kullanımı, Dikloron fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Gastrointestinal Tesirler: Diklofenak kullanımı ile gastrointestinal ülserasyon, ülseratif kolit, hematemez veya melena, Crohn sendromu, hematolojik anormallikler (eozinofili) görülebilir. Diklofenak kullanımı ile gastrointestinal kanama ve peptik ülser görülebilmektedir. Hastalar ve doktorlar bu konuda dikkatli davranmalı, uzun süreli tedavilerde, mümkün olan en düşük tedavi dozu uygulanmalıdır. Nonsteroid antienflamatuarlarla uzun süre tedavi edilenlerde hiç bir ön belirti olmadan gastrointestinal kanama, ülserasyon ve perforasyon görülebildiği akılda tutulmalıdır. Özellikle peptik ülser, hematemez veya melena geçirmiş veya geçirmekte olan hastalar, doktor kontrolu altında tedavi edilmelidir. Bu hastalar renal, hepatik fonksiyonlar ve kan sayımı açısından gözlenmelidir.

Hepatik Tesirler: Diklofenak kullanımı ile diğer nonsteroid antienflamatuarların kullanımında olduğu gibi, karaciğer testlerinde bozukluk görülebilir. Bu belirtiler geçici, sabit veya ilerleyici olabilir. Periyodik olarak transaminazlar tayin edilmeli, ilk tayin en geç tedaviye başlandıktan  sonraki  8 hafta içinde yapılmalı, tayinler arasında geçen sürede ciddi bir karaciğer hasarı oluşmasını önlemek amacı ile hastalar, hepatotoksisite belirtileri (bulantı, yorgunluk, kaşıntı, sarılık, sağ üst kadranda hassasiyet, gribe benzer belirtiler) konusunda aydınlatılmalı, bu belirtilerin görülmesi halinde gerekli önlemler alınmalıdır.

Allerjik Reaksiyonlar: Diğer antienflamatuarların kullanımı ile olduğu gibi diklofenak kullanımı ile de anaflaksi dahil olmak üzere allerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Spesifik allerjik belirtiler olarak göz kapaklarında, dudaklarda, farenks ve larenksde şişme, ürtiker, astma, bronkospazm ve kan basıncında düşme görülebilir.

Ayrıca formülde yer alan benzil alkol ve sülfitlerden dolayı hassasiyet reaksiyonlarına rastlanabilir. Kan basıncında düşme görülebilir.

Sıvı Retansiyonu: Diklofenak kullanımı ile diğer antienflamatuarlarla olduğu gibi sıvı retansiyonu ve ödem görülebildiğinden; kardiyak dekompansasyon, hipertansiyon ve benzeri hallerin mevcudiyetinde dikkatli davranılmalıdır.

Renal Tesirler: Diklofenak kullanımı ile diğer nonsteroid antienflamatuarlarda olduğu gibi renal kan akımı veya hacminde azalma olabildiğinden ve maddenin metabolitleri böbreklerden itrah edildiğinden, önemli ölçüde böbrek yetmezliği olan şahıslar yakından takip edilmelidir.

Porfiri: Hepatik porfiride diklofenak kullanılmamalıdır.

Hamilelik: Hamilelerde yeterli araştırmalar tamamlanmadığından, ancak ilacın sağlayacağı yarar, fetüs üzerinde muhtemel riskten daha fazla önem taşıyorsa verilmelidir.

Emziren Kadınlar: Diklofenak anne sütüne geçtiğinden, emziren kadınlara verilmemelidir.

Çocuklarda Kullanım : Pediyatrik hastalarda güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır.

Yaşlılarda kullanım: Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) farmakokinetik özellikler gençlerinkine benzerdir. Yaşlı ve genç hastalarda güvenilirlik ve etkinlik açısından farklılık gözlenmemiştir.Ancak yaşlılarda mümkün olan en küçük dozlar tercih edilmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NSAİ İlaç kullandığında sersemlik veya diğer merkezi sinir sistemi bozuklukları görülen hastalar Dikloron  aldıktan sonra araç ve makine kullanmamalıdır.