DEPREKS 20 mg 16 kapsül Kontrendikasyonları

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Depreks Kontrendikasyonları, Depreks Sakıncaları, Depreks etkileri, Depreks alerji, Depreks kullanım alanları, Depreks zararları, Depreks belirtileri, Depreks kullanım süresi, Depreks kullanım şekli, Depreks etken maddesi bilgilerini içerir.

Kontrendikasyonlar

Fluoksetin’e ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık gösteren hastalarda kontrendikedir.

Monoamin oksidaz inhibitörleri: Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRİ) bir monoamin oksidaz inhibitörü (MAOİ) ile birlikte kullanıldığında ve SSRI tedavisininkesilmesinden hemen sonra MAOİ tedavisine geçen hastalarda ağır ve bazen ölümlesonuçlanabilen reaksiyonlar görüldüğü bildirilmiştir. İrreversibl MAOİ kullanımına sonverildikten en az 2 hafta ve reversibl MAOİ-A kullanımına son verildikten en az 1 gün sonrafluoksetin tedavisine başlanmalıdır.

Bazı vakalarda serotonin sendromuna benzer (nöroleptik malign sendromuna benzer ve teşhis edilebilen) özellikler görülmüştür. Siproheptadin veya dantrolen bu tür reaksiyon geçirenhastalar için yararlı olabilir. MAOİ’lerle ilaç etkileşim semptomları: hipertermi, rijidite,miyoklonus, yaşamsal belirtilerde olası hızlı dalgalanmalarla birlikte otonomik instabilite,deliryum ve koma yönünde ilerleyen konfüzyon, iritabilite ve aşırı ajitasyon dahil mentaldurum değişiklikleridir.

Bu nedenle, fluoksetin’in seçici olmayan MAOİ’lerle birlikte kullanımı kontrendikedir. Benzer olarak fluoksetin tedavisinin durdurulup MAO inhibitörü tedavisine başlanacağı zaman en az 5haftalık bir süre geçmelidir. Eğer fluoksetin kronik ve/veya yüksek dozda reçetelendirileceksedaha uzun zaman aralığı dikkate alınmalıdır.

Fluoksetin’in bir reversibl MAOİ(öm. moklobemid, linezolid, metiltiyoninyum klorür (metilen mavisi olarak da bilinen geri dönüşümlü seçici olmayan MAOİ)) ile birlikte kullanımıönerilmemektedir. Reversibl MAO inhibitör kullanımına son verildikten 1 gün sonrafluoksetin tedavisi başlatılabilir.

İstisnai durumlarda, serotonin sendromu semptomlarının yakın gözlemi ve kan basıncının izlenmesinin mümkün olduğu tesislerde linezolid (geri dönüşümlü selektif olmayan MAOİolan bir antibiyotik) fluoksetin ile kombine olarak verilebilir.

Pimozid: Hastalarda pimozid ile birlikte fluoksetin kullanımı kontrendikedir.

Tiyoridazin: Tiyoridazin DEPREKS ile birlikte kullanılmamalıdır ya da DEPREKS kullanımı bırakıldıktan en az 5 hafta sonra kullanılmalıdır.