DEPREKS 20 mg 16 kapsül Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Depreks etkileşimi, Depreks etken madde, Depreks yardımcı maddeler, Depreks alkol, Depreks etkileşim, Depreks kullananlar, Depreks dozu, Depreks kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşim çalışmaları yalnız yetişkinler üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Yarılanma ömrü: Farmakokinetik ya da farmakodinamik ilaç etkileşimleri değerlendirilirken fluoksetin ve norfluoksetin’in uzun eliminasyon yarılanma ömürleri (bkz. bölüm 5.2) dikkatealınmalıdır (öm. Fluoksetin’den diğer antidepresanlara geçerken).

Monoamin oksidaz inhibitörleri: (bkz. bölüm 4.3)

Önerilmeyen kombinasyonlar: MAOİ-A (bkz. bölüm 4.3)

Birlikte kullanılırken önlem alınması gereken kombinasyonlar: MAOİ-B (selegelin): serotonin sendromu riski vardır. Klinik durumun izlenmesi önerilir.

Fenitoin: Fluoksetin’le birlikte kullanıldığında kan düzeylerinde değişiklik gözlenmektedir. Bazı vakalarda toksisite belirtileriyle karşılaşılmıştır. Eş zamanlı ilacın dozu konservatiftitrasyon programıyla azaltılmalı ve hastanın klinik durumu izlenmelidir.

Serotonerjik ilaçlar: Serotonerjik ilaçlarla (öm. tramadol ve triptan’lar gibi migren tedavisinde kullanılan ilaçlar) birlikte kullanım serotonin sendromu riskini artırabilir. Triptan’larla birliktekullanımları ayrıca koroner vazokonstriksiyon ve hipertansiyon riski taşır. SNRI ilaçlarlabirlikte kullanımda da sözü edilen riskler bulunur.

Lityum ve triptofan: SSRTlar lityum ya da triptofan ile birlikte kullanıldıklarında serotonin sendromu bildirilmiştir. Bu nedenle fluoksetin’in bu ilaçlarla birlikte kullanımı sırasındadikkatli olunmalıdır. Fluoksetin lityum’la birlikte kullanılacağı zaman yakın ve daha sık kliniktakip gereklidir.

CYP2D6 izoenzimi: Fluoksetin’in metabolizmasından hepatik sitokrom grubu CYP2D6 izoenzim sistemi sorumlu olduğu için (trisiklik antidepresanlarda ve diğer S SRİ grubuantidepresanlarda olduğu gibi) aynı enzim sistemiyle metabolize edilen ilaçlarla beraberalınırsa, ilaç etkileşimlerine yol açabilir. Metabolizmaları önemli ölçüde bu enzim aracılığıylagerçekleşen ve dar bir terapötik indekse sahip olan ilaçlarla (öm. flekainid, enkainid,vinblastin, karbamazepin ve trisiklik antidepresanlar) birlikte kullanım sırasında, tedaviyebaşlarken ya da doz ayarlanacağı zaman doz aralığının alt sınırına yakın dozlar kullanılmalıdır.Son 5 hafta içerisinde fluoksetin kullanmış olan hastalar için de aynı kural geçerlidir.

CY2D6 inhibitörleriye tamoksifen’in farmakokinetik etkileşmesi, tamoksifen’in en etkili formu olan endoksifen’in plazma düzeylerinde %65-75 azalma sonucu literatürde bildirilmiştir. BazıSSRI antidepresanlarla birlikte kullanımında tamoksifen’de etkililik azalması olduğu bazıçalışmalarda rapor edilmiştir. Tamoksifen’in etki azalması ihtimali nedeniyle,CYP2D6’nıngüçlü inhibitörleriyle (fluoksetin dahil) birlikte kullanımından mümkün olduğuncakaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

MSS’ni etkileyen ilaçlar: Fenitoin, karbamazepin, haloperidol, klozapin, diazepam, alprazolam, lityum, imipramin ve desipramin ile bazı vakalarda klinik toksisite belirtilerigözlenebilmektedir.

Proteine bağlanma: Fluoksetin’in plazma proteinlerine güçlü bağlanması nedeniyle proteine güçlü bağlanan bir başka ilacı kullanan hastaya fluoksetin uygulanması her iki ilacın plazmakonsantrasyonlarında değişikliğe neden olabilir.

Oral antikoagülanlar: Fluoksetin oral antikoagülanlarla birlikte uygulandığında nadiren de olsa antikoagülan etkilerinde (laboratuvar değerleri ve/veya klinik bulgu ve semptomlar) belirli birkalıba uymayan ancak kanamada artışın da dahil olduğu değişiklikler gözlenmiştir. Varfarinkullanan hastalarda fluoksetin tedavisi başlatıldığında ya da durdurulduğunda koagülasyonyakından dikkatle izlenmelidir (bkz. bölüm 4.4).

Elektrokonvülzif tedavi (EKT): Fluoksetin kullanımı sırasında EKT uygulanan hastalarda nadiren de olsa nöbetlerde uzama bildirilmiştir. Bu nedenle dikkatli olunması önerilir.

QT aralığı uzaması: Fluoksetin ve QT aralığını uzatan diğer ilaçlar arasında farmakokinetik ve farmakodinamik çalışmalar yapılmamıştır. Fluoksetin’in ve diğer bu ilaçların aditif etkisi gözardı edilmemelidir. Bu nedenle fluoksetin, Sınıf IA ve III antiaritmikler, antipsikotikler (ör.fenotiyazin türevleri, pimozid, haloperidol), trisiklik antidepresanlar, bazı antimikrobiyalajanlar (örneğin sparfloksasin, moksifloksasin, eritromisin IV, pentamidin) antimalaryal tedaviözellikle halofantrin, belli antihistaminikler (astemizol, mizolastin) gibi QT aralığını uzatanilaçlarla birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Alkol: Klinik çalışmalarda fluoksetin kandaki alkol düzeylerini ya da alkolün etkilerini artırmamıştır. Ancak SSRI’larla birlikte alkol kullanımı önerilmez.

St. John’s Wort bitkisi: Diğer SSRI’larda olduğu gibi fluoksetin ve bitkisel kökenli bir ilaç olan St. John’s Wort (Hypericum perforatum) birlikte kullanıldığında aralarındaki farmakodinamiketkileşimden dolayı istenmeyen etkilerde artış görülebilir. Birlikte kullanılmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.