CO-TRIPIRIM 5 ml 1 ampül Gebelik

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Co-Tripirim gebelik kategorisi C'dir. Co-Tripirim hamilelik kategorisi, Co-Tripirim gebelik kategorisi, Co-Tripirim emzirme, Co-Tripirim anne sütüne geçer mi, Co-Tripirim laktasyon, Co-Tripirim hamilelerde kullanımı, Co-Tripirim ve bebek, Co-Tripirim kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

CO-TRİPRİM verildiği zaman neonatal hiperbilirübinemi ortaya çıkması, alevlenmesi riski veya teorik olarak kemikteras riski nedeniyle çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar uygunkontrasepsiyon yöntemlerini kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

CO-TRİPRİM’in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya/ embriyonal/ fetal gelişim /ve-veya/ doğum / ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Hayvan deneylerinde, çok yüksek dozlardaki TMP-SMZ folik asit antagonizması için tipik olan fetus malformasyonlarına neden olmuştur. Gebe kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarınraporlarında, spontan bildirilen malformasyon raporlarında ve ilgili literatür incelemelerinde, CO-TRİPRİM insanda belirgin bir teratojenik risk taşımadığı görünmektedir. TMP ve SMZplasentayı geçtikleri ve folik asit metabolizmasını bozdukları için, CO-TRİPRİM ancak fetustapotansiyel faydası potansiyel riskinden yüksek olduğu doğrulanırsa gebelik sırasındakullanılmalıdır. CO-TRİPRİM ile tedavi gören gebe kadınlara günde 5 mg folik asit verilmesiönerilmektedir. Gebeliğin son devresinde, yenidoğanlarda kemikterus riski açısından CO-TRİPRİM’in kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Laktasyon dönemi

TMP ve SMZ anne sütüne geçer. CO-TRİPRİM ’in anne sütüyle beslenen bebeklerdeki miktarı düşük olduğu halde, bebeğe vereceği risk (kernikteras, aşırı duyarlılık) anneye sağlayacağıterapötik yarara karşı tartılarak karar verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara