CO-TRIPIRIM 5 ml 1 ampül Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Co-Tripirim dozu, Co-Tripirim dozaj, Co-Tripirim doz aşımı, Co-Tripirim uygulama, Co-Tripirim kullanım şekli, Co-Tripirim kullanımı, Co-Tripirim kullanım süresi, Co-Tripirim açmı tokmu, Co-Tripirim nedir, Co-Tripirim ne için kullanılır, Co-Tripirim nasıl kullanılır, Co-Tripirim faydaları, Co-Tripirim etkileri, Co-Tripirim günde kaç kez, Co-Tripirim sabah mı akşam mı, Co-Tripirim fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji:

Erişkinler ve 12 yaşın üzerindeki çocuklar için standart doz:

Yetişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar için standart doz: sabah ve akşam uygun seyreltme yapıldıktan sonra günde iki kez 2 x(5 ml) ampul, (10 ml);

Günlük maksimum doz (özellikle ağır vakalar için): günde iki kez sabah ve akşam 3x(5 mi) ampul, (15 ml);

12 yaşına kadar çocuklar için standart doz:

Günlük ortalama doz yaklaşık 2 ml/ 5 kg vücut ağırlığı; sabah ve akşam olmak üzere iki eşit doza bölünür. Çocuklara tavsiye edilen doz kg başına günlük 6 mg TMP ve 30 mg SMZ’dir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Genel bir kural olarak CO-TRİPRİM’in parenteral formülasyonları oral tedavinin mümkün olmadığı hallerde verilmelidir. Standart doz arka arkaya 5 günden fazla, maksimum doz da 3günden fazla kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

CO-TRİPRİM uygulanmadan önce seyreltilmelidir. Dilüsyon için kullanılabilecek infüzyon solüsyonları: %5 ve %10 dekstroz, %10 ksilitol, Ringer solüsyonu (USP XVIII), Macrodex(%5’lik dekstroz içinde %70.6 dekstran), %0.9 sodyum klorür, %0.45 sodyum klorür + %2.5dekstroz.

Aşağıdaki, 1 ml CO-TRİPRİM ampul solüsyonuna 25-30 ml infüzyon solüsyonu oranına dayanan minimum dilüsyon şemasına uymak önemlidir:

1 ampul CO-TRİPRİM (5 ml)’e 125 ml infüzyon solüsyonu

2 ampul CO-TRİPRİM (10 ml)’e 250 ml infüzyon solüsyonu

3 ampul CO-TRİPRİM (15 ml)’e 500 ml infüzyon solüsyonu. CO-TRİPRİM ile karışımlarkullanımdan hemen önce hazırlanmalıdır. İnfüzyon solüsyonuna CO-TRİPRİM’ineklenmesinden sonra iyi karışmasını sağlamak için karışım sallanmak ya da çevrilmelidir.İnfüzyondan önce ya da infüzyon sırasında türbidite ya da kristalleşme görülürse solüsyonhemen hazırlanan yenisi ile değiştirilmelidir. CO-TRİPRİM ile hazırlanan infüzyonsolüsyonları hazırlandıktan sonraki 6 saat içinde kullanılmalıdır.

Sıvı kısıtlaması olan hastalarda dilüsyon oranları: Sıvı kısıtlaması gereken durumlarda her 5 ml CO-TRİPRİM 75 ml %5 dekstroz, %0.9 sodyum klorür ya da Ringer solüsyonunaeklenebilir. Solüsyon kullanımdan hemen önce hazırlanmalı ve oda ısısı ve loş ışıkmevcudiyetinde 2 saat içinde uygulanmalıdır. Etkili kan düzeylerine ulaşılması için sıvınınmiktarına bağlı olarak infüzyon süresi IV2 saati geçmemelidir. Normal süre 30-60 dakikadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pneumocystis carinii pnömonisi olan hastalarda önerilen doz 20 mg/kg TMP ve 100 mg/kg SMZ’ün 24 saatlik dozlarının 6 saatte bir eşit dozlar halinde 14 gün boyunca verilmesidir.

Nocardiosis’k hastalar: Nocardiosis’k yetişkinler için önerilen doz en az 3 ay süreyle uygulanan 480-640 mg TMP ve 2400-3200 mg SMZ’dir. Bu dozun hastanın yaşı, ağırlığı, renalfonksiyonu ve hastalığın ciddiyetine göre ayarlanması gerekir. 18 aya kadar olan tedavisüresi bildirilmiştir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyonu bozuk olan hastalarda dozla ilişkili veri yoktur.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalarda aşağıdaki doz şeması tavsiye edilmektedir:

Kreatinin klirensi

Önerilen doz şeması

30 ml/dak’nın üzerinde

Standart doz

15-30 ml/dak

Standart dozun yarısı

15 ml/dak’dan az

CO-TRİPRİM kullanılması tavsiye edilmez.

Pediyatrik popülasyon:

Ortalama doz sabah ve akşam olmak üzere 2 eşit doz bölünerek uygulanan günlük 2 ml/5 kg.

Bu nedenle çocuklarda önerilen doz günlük 6 mg/kg TMP ve 30 mg/kg SMZ.

Geriyatrik popülasyon:

Renal fonksiyonu normal olan yaşlı hastalarda yetişkin dozu uygulanmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar: Akut doz aşımında bulantı, kusma, diyare, baş ağrısı, baş dönmesi, mental ve görsel bozukluklar ve ciddi durumlarda kristalüri, hematüri ve anüri görülebilir. Kronik yüksekdoz kullanımında, trombositopeni veya lökopeni olarak kemik iliği depresyonu ve folinik asityetersizliğinden dolayı diğer kan diskrazileri oluşabilir.

Tedavi: Semptomlara bağlı olarak, aşağıda belirtilen tedavi önlemleri uygulanabilir: diürez yoluyla böbreklerden atılımın başlatılması (idrar alkalinizasyonu ile SMZ eliminasyonu artar),hemodiyaliz, (periton diyalizi etkili değildir), kan tablosunu ve elektrolitleri izlemek. Eğerbelirgin kan diskrazisi veya sarılık oluşursa, bu tür komplikasyonlar için spesifik tedaviuygulanmalıdır. Kalsiyum folinat, intramüsküler olarak 3-6 mg’lık dozlar halinde 5-7 gün,TMP’in hematopoiez üzerindeki etkilerini önlemek için verilebilir.