COMBIVIR 60 tablet Gebelik

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Combivir gebelik kategorisi C'dir. Combivir hamilelik kategorisi, Combivir gebelik kategorisi, Combivir emzirme, Combivir anne sütüne geçer mi, Combivir laktasyon, Combivir hamilelerde kullanımı, Combivir ve bebek, Combivir kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Veri yoktur.

Gebelik dönemi

Lamivudinin insanlarda gebelik dönemindeki güvenliliği kanıtlanmamıştır. Hamile kadınlarda zidovudin kullanımı ve bunun ardından yenidoğan bebeğin zidovudin ile tedavisinin matemal-fetal HIV geçiş oranını azalttığı gösterilmiştir. Buna karşılık, COMBIVIR için bu tür veriler yoktur. Her iki ilacın da plasentayı geçtiği gösterilmiştir. Hayvanlarda yapılan üreme çalışmaları {bkz. Preklinik emniyet verileri), insanlar için bir tahminde bulunmaya yeterli olmadığından gebeliğin ilk üç ayı sırasında COMBIVIR kullanımı, anneye olası yararları fetüse olan muhtemel risklere ağır basmadığı sürece önerilmemektedir. Bununla beraber, gebelikleri süresince COMBIVIR kullanacağı düşünülen hastalar bu konuda bilgilendirilmelidir.

İntrauterin dönemde ya da doğuma yakın dönemde nükleozid revers transkriptaz inhibitörlerine maruz kalan yenidoğanlar ve bebeklerdeki serum laktat düzeylerinde, mitokondriyal işlev bozukluğuna bağlı olabilecek geçici artışlar bildirilmiştir. Serum laktat düzeyindeki geçici artışların klinik önemi bilinmemektedir. Ayrıca, nadiren gelişim geriliği, konvülsif nöbetler ve diğer nörolojik hastalıklar da bildirilmiştir. Buna karşılık, bu olaylarla intrauterin ya da doğuma yakın dönemde NRTFlara maruz kalma arasında bir nedensellik ilişkisi tanımlanmamıştır. Bu bulgular, hamile kadınlarda HlV’in vertikal geçişini önlemek amacıyla kullanımına ilişkin güncel önerileri etkilememelidir.

Laktasyon dönemi

Sağlık uzmanları HIV ile enfekte kadınların, HIV geçişini önlemek amacı ile hiçbir koşulda bebeklerini emzirmemelerini önermektedir. Lamivudin ve zidovudinin anne sütündeki konsantrasyonları serumdakine yakın olması beklenmektedir. Lamivudin, zidovudin ve HIV virüsünün süte geçtiği bilindiği için, COMBIVIR alan annelerin bebeklerini emzirmemeleri önerilir.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Lamivudin ve zidovudinin kadınlarda fertilite üzerine etkilerini gösteren bir bilgi bulunmamaktadır. Erkeklerde zidovudinin sperm sayısı, morfolojisi ya da hareketliliği üzerine bir etkisi olmadığı gösterilmiştir.

Lamivudin ve zidovudinin araba ve makine kullanma becerisi üzerine etkilerini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Üstelik, lamivudin ve zidovudinin yalnız FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERne dayanarak bu gibi aktiviteler üzerindeki etkisi tahmin edilememektedir. Buna karşılık, hastanın makine ve araba kullanma becerisi dikkate alınırken, hastanın klinik durumu ve lamivudin ile zidovudinin yan etki profili akılda bulundurulmalıdır.