CITANEST %2 20 mg 1 flakon Yan Etkileri

AstraZeneca Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Citanest yan etkileri, Citanest etkileri, Citanest zararları, Citanest belirtileri, Citanest uyarılar, Citanest önlemler, Citanest kilo aldırırmı, Citanest zayıflatırmı, Citanest zehirlenmesi, Citanest cinsellik, Citanest sorunlar, Citanest uykusuzluk, Citanest bağımlılık, Citanest bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi CITANEST’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Çok yaygın: 10 hastanın en az 1 ’inden daha fazlasında görülen

Yaygın: 10 hastanın en az 1 ’inden daha az 100 hastanın 1 ’inden fazla

Yaygın olmayan: 100 hastanın en az 1 ’inden daha az 1000 hastanın 1 ’inden fazla görülen

Seyrek: 1000 hastanın en az 1 ’inden daha az görülen

Aşağıdakilerden biri sizde de görülürse DERHAL doktorunuza bildiriniz:

Çok yaygın: Kan basıncının düşmesi* (düşük tansiyon), hasta hissetme /mide bulantısı*

Yaygın: Kusma*, sersemlik, uyuşma, kalp atımında yavaşlama, yüksek kan basıncı

Yaygın olmayan: Zehirlenme belirtileri (havaleler, ağız çevresi ve dudaklarda hissizlik, dilde hissizlik, işitme ve görme bozukluklan, titreme, kulaklarda çınlama, konuşma bozukluğu (zorluğu), şuur kaybı),

Seyrek: Kalp durması, kalp atışlannda bozukluk, alerjik reaksiyonlar (örneğin yüzde şişme), sinir sistemi bozukluklan, sinir zedelenmesi, kandaki methemoglobin miktannın aşın artması, tımaklann ve dudak renginin mavimsi bir renk alması, araknoidin iltihaplanması, solunum zorluğu, çift görme.

* Bu yan etki daha sık epidural bloktan sonra görülür.

Yan etkilerin raporlanması

Diş hekimliğindeki dozlarda kullanılan Citanest Octapressin'in yan etkileri çok enderdir. Bununla birlikte, diş hekimliği girişimlerinde psikojenik reaksiyonlar sık görülür ve lokal anesteziklerin sistemik yan etkilerini taklit edebilir. Alerjik reaksiyonlar: Amid türevi lokal anesteziklerde alerjik reaksiyonlar (en ağırı anafilaktik şok) nadiren görülür. Nörolojik komplikasyonlar: Lokal anestezik kullanımına bağlı istenmeyen nörolojik reaksiyonların insidansı çok düşüktür. Nörolojik reaksiyonlar kullanılan ilaca, uygulama yoluna ve hastanın fiziksel durumuna bağlı olabilir. Bu etkilerin çoğu, ilacın etkisi yanında enjeksiyon tekniğine de bağlı olabilir. Kalıcı parestezi ve duyu bozuklukları, bölgesel sinir bloklarından sonra bildirilen nörolojik reaksiyonlar arasındadır. Akut sistemik toksisite: Yanlışlıkla uygulanan intravasküler enjeksiyon, hızlı emilim ya da doz aşımı sonucu yüksek sistemik düzeyler ortaya çıkarsa, prilokain akut toksik etki gösterebilir. Methemoglobinemi: Prilokain uygulandıktan sonra, methemoglobin oluşmasına bağlı siyanoz ortaya çıkabilir. Göreceli olarak düşük dozlarda bile prilokain enjeksiyonunun tekrarlanması, klinik açıdan belirgin methemoglobinemiye yol açabilir. Uzun bir yarılanma süresine sahip ve birikim eğilimi gösteren bir prilokain metaboliti olan ortotoluidin, hemoglobinin methemoglobine dönüşmesine neden olur. Kandaki methemoglobin konsantrasyonu 1-2 g/100 mL'ye (normal hemoglobin konsantrasyonunun %6-12'si) ulaştığında siyanoz meydana çıkar. Methemoglobin çok yavaş olarak hemoglobine okside olur. Bu süreç, intravenöz yoldan uygulanan metilen mavisi ile büyük oranda hızlandırılabilir. Sağlıklı insanlarda oksijen taşıma kapasitesi çok az azalır ve bu nedenle siyanoz genellikle asemptomatiktir. Ancak, ağır anemili hastalarda belirgin bir hipoksemi ortaya çıkabilir. Akut hipoksemi ve/veya kalp yetmezliği gibi diğer ağır siyanoz nedenlerinin bulunmadığının gösterilmesi önemlidir. Diş hekimliğinde kullanılan prilokain dozlarında (1-5 mL Citanest Octapressin) methemoglobinemi görülme riski yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte, diş hekimliğinde çok yüksek doz aşımının methemoglobinemiye yol açtığı bildirilmiştir. Not: Düşük konsantrasyonlardaki methemoglobinemi bile nabızdan yapılan oksimetri ölçümlerini etkileyerek oksijen satürasyonunu gerçekte olduğundan daha düşük gösterir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.