CISPLATIN DBL 10 ml 10 mg 1 flakon Yan Etkileri

Orna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cisplatin yan etkileri, Cisplatin etkileri, Cisplatin zararları, Cisplatin belirtileri, Cisplatin uyarılar, Cisplatin önlemler, Cisplatin kilo aldırırmı, Cisplatin zayıflatırmı, Cisplatin zehirlenmesi, Cisplatin cinsellik, Cisplatin sorunlar, Cisplatin uykusuzluk, Cisplatin bağımlılık, Cisplatin bırakma bilgilerini içerir.

4. Olası yan etkiler nelerdir?

Cisplatin genellikle diğer kemoterapatik ilaçlarda beraber kullanılır. Kemoterapik ilaçların kombine alde kullanılması yen etkinin artmasına neden olabilir.
Nefrotoksisite:Doza bağlı olarak kümülatif böbrek yetmezliği, Cisplatin'in başlıca doz sınırlayıcı toksisitesidir. 50 mg/m² lik tek doz uygulanan hastaların %28 -36'sında böbrek toksisitesi görülmüştür. Bu toksisite, uygulanan ilk dozdan iki hafta sonra BUN, kretainin ve ürik asitte yükselme ve kreatinin klirensinde azalma ile anlaşılır. Renal toksisite arka arkaya uygulanan dozlar sonunda ciddi ve sürekli hale gelir. Böbrek fonksiyonları normal değerlerine dönmeden önce Cisplatin uygulanmalıdır. Böbrek yetmezliği renal tübülerin hasarına yol açabilir.
Elektrolit Dengesinin Bozulması:Hippomagnesemi, hipomagnesemili hastalarda tetani görüldüğü bildirimiştir. Genel olarak serum elektrolit düzeylerinin normale dönmesi için elektrolit verilir. Cisplatin uygulanması kesilir.
Ototoksisite: 50 mg/m² lik tek doz uygulanmasından sonra hastaların % 31'inde ototoksiste görülmüştür. Kulak çınlaması işitme kaybı normal konuşma ses tonunun işitilmesinde azalma oluşabilir. Ottoksik etkiler, Cisplatin verilen çocuklarda çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. İşitme kaybı tek taraflı veya iki taraflı olabilir ve tekrarlanan dozlar sonucu daha sık ve şiddetli olabilir ve sağırlığa sebep olabilir. Cisplatin'den oluşan ottoksisitenin geri dönüşümlü olup olmadığı henüz tespit edilmemiştir. Geçici baş dönmesine sebep olan vestibüler toksisite vakasıda bildirilmiştir.
Nöropati:Bazı hastalarda, periferal nöropati ile karakterize edilen nörotoksisite oluşmuştur. Tat alma duyusunun kaybolması ve bazı hastalık nöbetleri bildirilmiştir. Cisplatin kullanımı sonucu olan nöropati, 4-7 ay gibi uzun süre tedavi sonunda oluşabilir. Nerolojik semptomların tek bir doz verilmesinden sonra görüldüğü de bildirilmiştir. Bazı hastalarda periferal nötropati geri dönüşümsüz olabilir.
Hematoloji:Cisplatin ile tedavi edilen hastaların %25-30'unda miyelosupresyon görülmüştür. Trombosit ve lökositler 18-23 gün arasında en az seviyeye iner (7.5-45 arasında) ve çoğu hasta 39. günde iyileşmeye başlr (13-62 arasında). Yüksek dozlarda lökopeni ve trombositopeni daha sık görülür. Anemide (<2 g hemoglobin>Gastrointestinal:Cisplatin ile tedavi edilen hemen hemen bütün hastlarda bulantı ve kusma görülür. Bu durum bazen okadar ciddi olabilirki ilaç kesilmek zorunda kalır. Bulantı ve kusma ilaç hastaya verildikten bir ile dört saat sonra başlar ve 24 saatte sona erer Çeşitli derecedeki mide bulantısı ve anoreksi tedaviden sonra bir hafta devam edebilir.
Anafilaksi benzeri reaksiyonlar: Daha önce Cisplatin verilmiş hastalarda anafilaksi benzeri reaksiyonlar görülmüştür. Yüzde ödem bronkokonstriksiyon, hırıltı solunum, taşikardi ve hipotansiyon gibi reaksiyonlar ilaç verildikten birkaç dakika sonra görülebilir. Raksiyonlar intravenöz edrtenalin, kortikosteroidler veya antihistaminikler verilerek kontrol edilebilir.
Oküler toksisite: Çok sık olmakla birlikte standart önerilen dozda Cisplatin uygulanan bazı hastalarda göz sinirli iltihaplanması, (optik nevrit) papiller ödem serebral körlük oluşmuştur. İlacın kesilmesiyle birlikte iyileşme görülür. Mannitol ile birlikte veya mannitolsüz steroidler kullanılır, ancak bunların etkileri tam olarak tesbit edilmemeiştir. Yüksek dozlarda veya önerilen dozdan daha sık dozda Cisplatin uygulanması sonucu bulanık görme ve değişik renk algılama görüldüğü bildirilmiştir. Özellikle sarı-mavi renk ekseninde renk ayırt etme yeteneği kaybı olur. Fundokopik muayene sonucu makuler alanda düzensiz retinal pigmentasyon görülmüştür.
Hiperürsemi:BUN ve serum keratinin artması ile aynı sıklıkta hiperürsemi meydana gelir. 50 mg/m² den fazla dozlarda bu durum belirginleşmekle ve ürik asit seviyesi dozdan sonra genellikle 3-5 gün a