CERAZETTE 75 MIKROGRAM 28 film tablet Farmakolojik Özellikleri

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullamm için hormonal kontraseptifler ATC kodu : G03AC09

CERAZETTE, progestogen madde olan desogestrel içeren, sadece bir progestogen hapıdır. Diğer sadece progestogen haplan gibi, CERAZETTE en çok süt emzirme döneminde kullanım için, ve östrojen kullanamayan ya da kullanmak istemeyen kadınlar için uygundur. Klasik sadece progestogen haplarının aksine, CERAZETTE’in kontraseptif etkisi, primer olarak ovülasyonun inhibisyonu yoluyla elde edilir. Diğer etkileri arasında servikal mukus viskozitesinde artış bulunmaktadır.

Ovülasyon olayı, ardışık 5 gün süreyle 16 nmol/L düzeyinde progesteron varlığı şeklinde tammlanarak, 2 döngü boyunca incelenmiş ve ITT grubunda (kullananlar ve yöntemin başarısız olduğu olgular) ovülasyon insidansı %l (1/103) olarak bulunmuştur (%95 güven aralığı, %0.02-%5.29). Ovülasyon inhibisyonu, kullanılan ilk döngüden itibaren gerçekleşmiştir. Bu çalışmada CERAZETTE 2 döngü (aralıksız 56 gün) sonunda kesildiğinde, ovülasyon ortalama 17 gün sonra gerçekleşmiştir (sınırlar 7-30 gün).

Bir karşılaştırmalı etkinlik araştırmasında (unutulan haplar için en fazla 3 saatlik bir süreye izin verilmişti), CERAZETTE için bulunan bütünsel ITT Pearl indeksi 0.4 (%95 güven aralığı 0.09-1.20) iken, 30 mikrogram levonogestrel için 1.6 (%95 güven aralığı 0.42-3.96) bulunmuştur.

CERAZETTE’in Pearl İndeksi, genel KOK kullamcı popülasyonda KOK’lar için bulunan değer ile karşılaştırılabilir niteliktedir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

Oral CERAZETTE uygulamasından sonra, desogestrel (DSG) hızla emilir ve biyolojik olarak aktif metaboliti etonogestrel (ENG) şekline dönüştürülür. Kararlı durum koşullarında, doruk semm düzeylerine tablet alımından 1.8 saat sonra ulaşılır ve ENG’nin mutlak biyoyararlanımı yaklaşık %70’tir.

Dağılım:

ENG, esas olarak albümin ve daha düşük bir derecede SHBG olmak üzere, semm proteinlerine %95.5-%99 oramnda bağlamr.

Biyotransformasyon:

DSG aktif metaboliti olan ENG’ye hidroksilasyon ve dehidrojenasyon yoluyla metabolize olur. ENG ise sülfat ve glukuronid konjugasyonu yoluyla metabolize olmaktadır.

Eliminasyon:

ENG yaklaşık 30 saat düzeyinde bir ortalama yan ömür ile elimine edilir ve tek ya da çoklu doz uygulamalan arasında farklılık göstermez. Plazmada kararlı dumm düzeylerine 4-5 gün sonrasında ulaşılır. ENG i.v. uygulandıktan sonra semm klerensi, yaklaşık saat başma 10 l’dir. ENG ve metabolitlerinin, gerek serbest steroid gerekse konjügatlar halinde atılmalan, idrar ve feçes yoluyla olmaktadır (oran 1.5:1). Laktasyondaki kadınlarda ENG,

0.37-0.55 düzeyinde bir süt/serum oranıyla süte geçer. Bu veriler ve tahmini 150 ml/kg/gün düzeyinde bir süt alımı temelinde, bebek tarafından günde kg başma 0.01 - 0.05 mikrogram etonogestrel alınabilir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Toksikolojik çalışmalarda, desogestrelin hormonal özellikleriyle açıklanabilecek olanların dışında, başka bir etki açığa çıkarılmamıştır.