CELLCEPT 500 mg 50 tablet Uyarılar

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cellcept uyarılar, Cellcept zararları, Cellcept önlemler, Cellcept riskler, Cellcept yan etkisi, Cellcept alerji, Cellcept alkol, Cellcept hamileler, Cellcept emzirme, Cellcept araç kullanımı, Cellcept fazla alınırsa bilgilerini içerir.

İlaç kombinasyonları içeren immün supresif tedavi uygulanan tüm hastalarda olduğu gibi, immün supresif tedavinin bir parçası olarak CellCept alan hastalar, lenfoma ve özellikle deride olmak üzere, diğer malignitelerin gelişimi açısından yüksek risk altındadır. (Bkz. Yan Etkiler/Advers Etkiler). Bu risk, herhangi bir spesifik ajanın kullanılmasından çok, immünosupresyonun yoğunluk ve süresi ile ilişkili görünmektedir.

Deri kanseri açısından yüksek risk altında olan tüm hastalarda olduğu gibi, güneş ışığına ve UV ışınlara maruz kalınması, koruyucu giysiler giyilerek ve koruma faktörü yüksek kremler kullanılarak sınırlanmalıdır.

CellCept alan hastalara, herhangi bir enfeksiyon kanıtı, beklenmedik çürükler, kanama ya da kemik iliği depresyonuna ilişkin başka belirtiler ortaya çıktığında, bunları derhal bildirmeleri gerektiği açıklanmalıdır.

Bağışıklık sisteminin aşırı baskılanması da fırsatçı enfeksiyonlar, ölümcül enfeksiyonlar ve sepsis gibi enfeksiyonlara eğilimi artırabilir. Hastalara, CellCept tedavisi sırasında aşıların daha az etkili olacağı ve canlı zayıflatılmış aşı kullanımından kaçınılması gerektiği söylenmelidir (Bkz. İlaç Etkileşmeleri). İnfluenza aşısı yararlı olabilir; ilacı reçeteleyen hekimler influenza aşısı için ulusal rehberlere başvurmalıdır.

CellCept, nadir olgularda sindirim sisteminde gastrointestinal kanal ülserasyonları, kanama ve perforasyonu içeren advers olayların sıklığındaki bir artışla bağlantılı olduğu için, aktif sindirim sistemi hastalığı olanlarda dikkatle uygulanmalıdır.

CellCept, bir IMPDH (inozin monofostat dehidrogenaz) inhibitörü olduğundan; teorik olarak, ender kalıtsal hipoksantin-guanin fosforibozil-transferaz (HGPRT) eksikliği olan (Lesch-Nyhan ve Kelley-Seegmiller sendromu gibi) olan hastalarda kullanılmamalıdır.

CellCept’in azatioprinle aynı anda uygulanması önerilmez, bunun nedeni ikisinin de kemik iliğini baskılama potansiyeli bulunması ve bu tip birlikte uygulamalar üzerinde henüz çalışılmamış olmasıdır.

Kolestiraminle MPA AUC’sinde görülen anlamlı azalma nedeniyle CellCept’in enterohepatik resirkülasyonu etkileyebilecek, CellCept’in etkinliğini azaltma potansiyeli olan ilaçlarla aynı anda kullanımı dikkat gerektirir.