BITIRON 100 tablet Farmakolojik Özellikleri

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Tiroid hormonlan ATC kodu: H03AA03

BITİRON sentetik hormon kombinasyonu içeren bir preparattır. Bileşimindeki T4/T3 oranı insan vücudundaki fizyolojik orana uygun olup 4/1 ’dir.

Bitiron Tablet’in bileşiminde bulunan ve sentetik olarak hazırlanmış maddeler olan tiroksin sodyum (T4) ve triiodotironin sodyum (T3), normal tiroid bezi tarafından salgılanan hormonların aynısıdır. Başlıca etkileri, organizmanın bazal metabolizmasını artırmaktır. Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizması üzerine etki ederek; organizmada ısı üretimini artırırlar. Söz konusu etkileri; hücre çekirdekleri, mitokondriler ve mikrozomlar üzerinde bulunan spesifik reseptörler aracılığı ile gerçekleşir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim: Tiroksin sodyum ve triiodotironin sodyum, oral yoldan alımı takiben, ince barsaklardan yüksek oranda emilirler. Aç kamına alındıklarında, tiroksin sodyum’un yaklaşık % 80’i, triiodotironin sodyum’un ise yaklaşık % 78 - 95’i emilime uğrar.

Dağılım: Tiroksin sodyum ve triiodotironin sodyum’un tama yakını plazma proteinlerine bağlanır.

Bivotransformasvon: Her iki hormon, karaciğerde glukronik asit ve sülfata konjuge olurlar. Söz konusu konjuge bileşikler, enterohepatik yol ile biyotransformasyona uğrarlar.

Eliminasyon: Sağlıklı bir kişide, tiroksin sodyum’un plazma eliminasyon yan ömrü 6-8 gün iken, triiodotironin sodyum’un plazma eliminasyon yarı ömrü 1-1.5 gündür. Her iki hormon da vücuttan başlıca feçes yolu ile atılırlar.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Bildirilmemiştir.