BETABLOK CR 50 mg 20 film tablet Gebelik

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Betablock gebelik kategorisi C'dir. Betablock hamilelik kategorisi, Betablock gebelik kategorisi, Betablock emzirme, Betablock anne sütüne geçer mi, Betablock laktasyon, Betablock hamilelerde kullanımı, Betablock ve bebek, Betablock kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veyadoğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz.Bölüm 5.3.). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Metoprolol kullanımı gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Beta reseptör blokörleri fetus ve yeni doğanda bradikardi gibi yan etkilere yol açabilir. Gebeliğin son üçayında ve doğum esnasında kullanılırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.

Planlı doğumdan 48-72 saat önce tedavi kademeli olarak kesilmelidir. Eğer bu mümkün değilse, yeni doğan doğumdan sonra 48-72 saat süresince beta blokaj belirtileri ve semptomları(örneğin kalp ve akciğer komplikasyonları) yönünden izlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Metoprolol emzirme dönemi içinde zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Bebeğin anne sütü ile aldığı metoprolol miktarı, anne metoprololü normal terapötik dozlarda kullandığı sürece,beta-blokaj etki açısından ihmal edilebilir düzeydedir. Fakat emzirirken bebekler beta blokajbelirtileri açısından izlenmelidir.

İJreme yeteneği/Fertilite

Hayvan çalışmaları, intrauterin ölüm, gelişme geriliği ve erken doğumla ilişkili bir durum olan azalmış plasental kan perfüzyonunu göstermiştir. İnsanlardaki çalışmalarda düşük doğumtartısı bildirilmiştir. Ancak, son dönemdeki analizler 6-blokörlede gelişen negatif etkikavramını sorgulamaktadırlar. Metoprolol, tüm diğer 6-blokörlerde olduğu gibi, yeni doğan veemzirme dönemindeki bebekler üzerinde özellikle bradikardi ve hipeı glisemi olmak üzere yanetkilere neden olabilmektedir.