BETABLOK CR 50 mg 20 film tablet Etkileşimi

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Betablock etkileşimi, Betablock etken madde, Betablock yardımcı maddeler, Betablock alkol, Betablock etkileşim, Betablock kullananlar, Betablock dozu, Betablock kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Kan basıncı üzerinde antihipertansif etkisi olan diğer ilaçlar ve etkileri genellikle aditif olup; dihidropiridin türevleri, trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar ve fenotiazinler ile eşzamanlıkullanım sonucu gelişebilecek olan hipotansiyonun önlenmesi için dikkat edilmelidir.

Metoprolol bir CYP2D6 substratıdır. CYP2D6’yı inhibe eden ilaçların, metoprolol plazma konsantrasyonu üzerinde etkisi olabilir. CYP2D6’yı inhibe eden ilaçlara örnekler kinidin,terbinafın, paroksetin, fluoksetin, sertralin, selekoksib, propafenon ve difenhidramindir. Builaçlarla tedaviye başlandığında. BETABLOK CR ile tedavi edilen hastalarda BETABLOK CRdozu azaltılmalıdır.

BETABLOK CR ile tedavide aşağıdaki kombinasyonlardan kaçınılmalıdır:

Barbitürik asit türevleri: Barbitüratlar (pentobarbital için araştırılmış) enzim indüksiyonu ile metoprolol metabolizmasını hızlandırır.

Propafenon: Metoprolol ile tedavi edilen 4 hastaya propafenon uygulandığında, metoprolol plazma konsantrasyonları 2.5 kat artmış ve iki hastada metoprolole özgü yan etkiler ortayaçıkmıştır. Sekiz sağlıklı gönüllüde etkileşim doğrulanmıştır. Bu etkileşim, kinidine benzerşekilde propafenonun sitokrom P450 2D6 yoluyla metoprolol metabolizmasını inhibe etmesiile açıklanabilir. Propafenon aynı zamanda beta-reseptör bloke edici özelliklere sahip olduğuiçin kombinasyonun uygulanması zordur.

Verapamil: Verapamilin beta reseptör bloke edici ilaçlarla (atenolol. propranolol ve pindolol) birlikte kullanılması bradikardiye ve kan basıncında düşmeye sebep o abilir. Verapamil ve betablokörler AV-ileti ve sinüs düğümü fonksiyonu üzerinde aditif inhibi.ör etkiye sahiptir.

Aşağıda belirtilen kombinasyonlarda BETABLOK CR dozunun ayarlanması gerekebilir:

Amiodaron: Bir vaka raporunda amiodaron ile tedavi edilen hastalara eş zamanlı metoprolol verildiğinde belirgin sinüs bradikardisi gelişebileceği bildirilmiştir. Amiodaronun yarılanmasüresi çok uzun olduğundan (ortalama 50 gün) etkileşim, ilaç kesildikten sonra etkileşim uzunmüddet devam edebilir.

Antiaritmikler, sınıf I: Sınıf I antiaritmiklerin ve beta blokörlerin birlikte kullanılması, negatif inotropik etkilerinin aditif olması nedeniyle, sol ventrikül fonksiyon bozukluğu olan hastalardaciddi hemodinamik yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu kombinasyon ayrıca "hastasinüs sendromu"nda ve atriyoventriküler ileti bozukluğunda kullanılmamalıdır. Etkileşimdisopiramid ile yapılan çalışma ile belgelenmiştir.

Steroid olmayan antienflamatuvar/antiromatizmal ilaçlar: NSAID-antiflojistik ilaçların, beta blokerlerin antihipertansif etkilerini azalttığı gösterilmiştir. Çalışma temel olarak indometazinile yapılmıştır. Bu etkileşim muhtemelen sulindak ile görülmez. Diklofenak ile negatifetkileşim çalışması yapılmıştır.

Dijital glikozidler: Beta blokerler ile birlikte dijital glikozidler, atrioventriküler iletim süresini artırabilir ve bradikardiyi tetikleyebilir.

Difenhidramin: Difenhidramin, hızlı hidroksilasyon olan bireylerde CYP 2D6 aracılığıyla metoprololün alfa-hidroksimetoprolole dönüşümü klerensini azaltır (2.5 kat). Böylecemetoproloün etkisi artar. Difenhidramin diğer CYP 2D6 substratlarının metabolizmasını inhibeedebilir.

Diltiazem: Diltiazem ve beta blokörlerin birlikte kullanılması AV-ileti ve sinüs düğümü fonksiyonu üzerine aditif inhibitör etki gösterir. Diltiazem ile metoprolol birliktekullanıldığında belirgin bradikardi görülmüştür (vaka raporları).

Epineffin: 10 vaka raporunda, selektif olmayan beta blokör (pindolol ve propranolol dahil) kullanan hastalara epinefrin (adrenalin) verildiğinde ileri derecede hipertansiyon ve bradikardioluştuğu bildirilmiştir. Bu gözlemler sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır.Ayrıca epinefrin içeren lokal anesteziklerin damar içine uygulanmasının da aynı etkilerigösterebileceği bildirilmiştir. Kardiyoselektif beta blokörlerin kullanımı ile risk olasılığı dahaazaltılabilir.

Fenilpropanolamin: Sağlıklı gönüllülerde fenilpropanolamin (norepinefrin) 50 mg tek doz uygulandığında diyastolik kan basıncını patolojik değerlere yükseltebilir. Propranolol,fenilpropanolamin ile yükselen kan basıncını genellikle düşürür. Bununla birlikte, betablokörler paradoksal olarak yüksek doz fenilpropanolamin alan hastalarda hipertansifreaksiyonları şiddetlendirebilir. Birkaç vakada sadece fenilpropanolamin ile tedavi sırasındahipertansif krizler tanımlanmıştır.

Kinidin: Kinidin. hızlı hidroksilasyon olanlarda (İsveç’te %90 dan fazla) ile metoprololün metabolizmasını inhibe ederek plazma düzeyini ve dolayısıyla bete blokör etkisini belirginderecede arttırır. Benzer etkileşim aynı enzimle (sitokrom P450 2D6) metabolize olan diğerbeta blokerlerle de görülebilir.

Klonidin: Klonidinin ani kesilmesine bağlı hipertansif reaksiyon, beta brokörlerle birlikte kullanıldığında şiddetlenebilir. Klonidin ile birlikte tedaviye son verilirken, beta-blokörtedavisine klonidinden günler önce son verilmelidir.

Rifampisin: Rifampisin metoprololün metabolizmasını hızlandırarak olazma düzeyini düşürür.

Metoprolol ile birlikte, diğer beta-blokör ilaçları (göz damlaları gibi) ya da MAO inhibitörü kullanan hastalar yakından izlenmelidir. İnhalasyon anestezikleri. beta-blokör tedavisi görenhastalarda kardiyodepresan etkiyi güçlendirebilir. Beta-blokör alan hastalarda, oralantidiyabetiklerin dozlarının ayarlanması gerekebilir. Eşzamanlı olarak simetidin veyahidralazin uygulandığında metaprololün plazma konsantrasyonu artabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediatrik popülasyon:

Metoprololün pediatrik kullanımını tavsiye etmek için yeterli çalışma yapılmamıştır.