BECDAY 50 mcg inhilasyon için ölçülü dozlu aerosol 200 doz Farmakolojik Özellikleri

İnventim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grubu: Glukokortikoid ATC Kodu: R03B A01

5.2. Farmakokinetik özellikler

i Genel özellikler

Emilim:

Değişmemiş beklometazon dipropiyonatın (BDP) sistemik emilimi akciğerler yoluyla gerçekleşir. Yutulan değişmemiş BDP dozunun oral emilimi ihmal edilebilir düzeydedir. Emilimden önce BDP büyük oranda aktif metaboliti B-17-MP’ye dönüşür. B-17 MP’nin sistemik emilimi yutulan dozun akciğer (%36) ve yutulan dozun oral emilimi (%26) ile ortaya çıkar. İnhalasyon sonrasındaki mutlak biyoyararlanım değişmemiş BDP ve B-17-MP için sırası ile nominal dozun %2 ve %62’si kadardır. BDP, 0.3 saatte gözlenen (tmaks) pik plazma konsantrasyonları ile hızla emilir. B-17-MP 1 saatlik tmaks ile daha yavaş bir şekilde belirir. Artan dozla birlikte sistemik maruziyette yaklaşık doğrusal bir artış mevcuttur. Oral olarak uygulanan BDP’nin biyoyararlanımı ihmal edilebilir düzeydedir, ancak, sistemik dolaşım öncesinde B-17-MP’ye dönüşüm emilimin %41 ’inin B-17-MP olarak gerçekleşmesini sağlar.

Dağılım:

Sabit durumda BDP için doku dağılımı orta düzeyde (20L), B-17-MP için doku dağılımı daha fazladır (424L). Plazma proteinine bağlanma orta derecede yüksektir (%87).

Biyotransformasyon:

BDP sistemik dolaşımda çoğu dokuda bulunan esteraz enzimleri aracılığı ile metabolize olur ve sistemik dolaşımdan çok hızlı temizlenir. Metabolizmanın ana ürünü aktif metabolittir (B-17-MP). Beklometazon-21-monopropiyonat (B-21-MP) ve beklometazon (BOH) gibi minör metabolitler de oluşur fakat bunlar sistemik maruziyete çok az katkıda bulunur.

Eliminasyon:

BDP ve B-17-MP’nin eliminasyonu, terminal yarılanma ömrü sırasıyla 0.5 saat ve 2.7 saate karşılık gelen yüksek plazma klerensi ile (150 L/sa ve 120 L/sa) karakterize edilir. Tritiye BDP’nin oral uygulamasının ardından, dozun yaklaşık %60’ı başlıca serbest ve konjuge metabolitler olarak 96 saat içerisinde dışkıda atılır. Dozun yaklaşık %12’si başlıca serbest ve konjuge polar metabolitler olarak idrarda atılır. BDP ve metaboliti erinin renal klerensi ihmal edilebilir düzeydedir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi güvenlilik çalışmaları inhalasyon yolu ile uygulanan beklometazon dipropionatın ihmal edilebilir bir sistemik toksisite gösterdiğini belirtmiştir.

HFA-134a’nm çok yüksek buhar konsantrasyonlarında, iki yıllık bir süreç boyunca günlük maruziyet uygulanan çeşitli hayvan türlerinde toksik etkiye neden olmadığı gösterilmiştir.