ATIMOS 12 mcg BASINCLI INH. çöz. 100 doz Dozu

Chiesi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Atimos dozu, Atimos dozaj, Atimos doz aşımı, Atimos uygulama, Atimos kullanım şekli, Atimos kullanımı, Atimos kullanım süresi, Atimos açmı tokmu, Atimos nedir, Atimos ne için kullanılır, Atimos nasıl kullanılır, Atimos faydaları, Atimos etkileri, Atimos günde kaç kez, Atimos sabah mı akşam mı, Atimos fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:

Astım:

Yetişkinler

ATİMOS’un etkin maddesi formoterolün de dahil olduğu uzun etkili B2 agonist sınıfı ilaçlar, astımlı hastalarda yalnızca düzenli ve yeterli dozda inhale kortikosteroid alan hastalarda butedaviye ek olarak kullanılır. ATİMOS dozu, hastanın kişisel ihtiyacına göre ayarlanmalı veterapötik amaca ulaşılmasını sağlayan en düşük dozda uygulanmalıdır. Doz, öneirlenmaksimum dozu aşacak şekilde arttırılmamalıdır.

İnhalasyondan 12 saat sonra ATİMOS, hala önemli derecede bronkodilatör etki gösterdiğinden, çoğu olguda günde iki defa uygulama şeklinde idame tedavisi, kronikdurumlarla ilişkili gündüz ve gece görülen bronkokonstruksiyonu kontrol altına alır.

Düzenli idame tedavisi için, günde iki defa 1 inhalasyon (12 mikrogram formoterole eşdeğer) kullanılması önerilir. Daha ciddi vakalarda günde 2 kez 2 inhalasyon verilir. Önerilen enyüksek idame dozu günde 48 mikrogramdır.

Gerekirse belirtilerin hafifletilmesi için önerilen en yüksek günlük doz olan 48 mikrogramı aşmamak kaydıyla hergün 1-2 ilave puf kullanılabilir. Ancak haftada iki günden fazla ilavedozlara ihtiyaç olduğu takdirde doktora danışılmalı ve tedavi yeniden değerlendirilmelidir,çünkü bu durum hastalığın ağırlaştığının belirtisi olabilir. ATİMOS, astım ataklarının akutsemptomlarını hafıfıletmek için kullanılmamalıdır. Akut atak durumunda, kısa etkili beta2-agonist kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Çocuklar (5 yaş ve üzeri):

ATİMOS sadece inhale kortikosteroide ilave olarak reçete edilmeli ve kullanılmamalıdır. Düzenli idametedavisi için, günde iki defa 1 puf (12 mikrogram) kullanılması önerilir.

İnhale kortikosteroid ile uzun etkili beta2 agonistin ayrı kullanılmasının gerekli olduğu durumlar dışında 5-12 yaş arası çocuklarda, inhale kortikosteroid ile uzun etkili beta2 agonist(LABA) içeren kombinasyon preparatlarla tedavi uygulaması tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.4ve 4.8).

Önerilen en yüksek doz günde 24 mikrogramdır.

ATİMOS, bir astım atağının akut semptomlarını hafifletmek için kullanılmamalıdır. Akut atak durumunda, kısa etkili beta2- agonist kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

ATİMOS’un 5 yaş altındaki çocuklarda kulanımı önerilmez.

Egzersizin neden olduğu bronkospazma karşı veya bilinen kaçmılamaz bir aleıjen ile temastan önce profılaksi:

Yetişkinler:

Egzersizden veya aleıjenle temastan en az 15 dakika önce 1 puf (12 mikrogram) inhale edilmelidir. Ciddi bronkospazm öyküsü olan hastalarda profılaktik olarak 2 puf (24mikrogram) gerekli olabilir.

Persistan astmı olan hastalarda, egzersizin neden olduğu bronkospazma karşı ya da bilinen kaçınılmaz bir aleıjen ile temastan önce ATİMOS’un kullanılması klinik açıdan endikeolabilir. Ancak astım tedavisi bir inhale kortikosteroid de içermelidir.

Çocuklar (5 yaş ve üzeri):

Egzersizden veya aleıjenle temastan en az 15 dakika önce 1 puf (12 mikrogram) inhale edilmelidir. ATİMOS; sadece bir inhale kortikosteroide ek olarak kullanılmalıdır.

Persistan astmı olan hastalarda, egzersizin neden olduğu bronkospazma karşı ya da bilinen kaçınılmaz bir aleıjen ile temastan önce ATİMOS’un kullanılması klinik açıdan endikeolabilir. Ancak astım tedavisi bir inhale kortikosteroid de içermelidir.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH):

Düzenli idame tedavisi için, günde iki defa 1 puf (12 mikrogram) kullanılması önerilir.

Çocuklar (5 yaş ve üzeri):

Uygun değildir.

Uygulama şekli:

ATİMOS, yetişkinlerde ve 5 yaş ve üzerindeki çocuklarda sadece oral inhalasyon içindir. ATİMOS basınçlı inhalasyon çözeltisi, yalnızca kutudan çıkan cihaz ile tatbik edilmelidir.İlacın akciğerlerdeki hedef bölgelere ulaşabilmesi için uygun şekilde kullanıldığından eminolunması için doktor veya bir başka sağlık personeli

• kullanım talimatına uygun olarak cihazın nasıl kullanılacağı hastalara öğretilmeli ve gösterilmelidir.

Kullanım sırasında aşağıdaki talimatlar dikkatle takip edilmelidir:

İnhalasyon cihazını ağızlık kısmı aşağıya bakacak şekilde başparmağınız ve işaret parmağınız arasında tutunuz; ağızlık kapağını çıkarınız (Şekil 1).

Derin bir nefes veriniz, daha sonra ağızlık kısmı ağzınıza yerleştirerek dudaklarınızla etrafını kapatınız (Şekil 2-3).

Ağzınızdan nefes alırken işaret parmağınızla yalnızca bir kez basınız (Şekil 4).

Solunum tamamlandığında mümkün olduğunca uzun bir süre nefesinizi tutunuz.

İşlem tamamlandığında ağızlık kapağını kapatınız. Ağızlık daima temiz tutulmalıdır.

Cihazın temizlenmesi: Cihazın temizliğini sağlamak için basınçlı kabı çıkarttıktan sonra ılık su ile yıkayınız.

Çocuklar bu ürünü yalnızca bir yetişkinin gözetimi altında kullanmalıdır. İnhalasyon sırasında çocuğun burun deliklerinin kapatılması tavsiye edilir.

İnhalasyon cihazı testi: İnhalasyon cihazını ilk kullanımından önce (veya üç veya daha fazla gün kullanılmadığında) test etmek üzere, ağızlık kapağını iki kenarından dikkatlice bastırarakçıkarınız ve çalışıp çalışmadığını anlamak üzere havaya bir kere sıkınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Formoterol’ün karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalardaki kullanımına ilişkin klinik çalışma yapılmamıştır. Ancak, ATİMOS’un böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalardakullanımında doz ayarlaması gerektiği konusunda teorik bir sebep bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

ATİMOS, 5 yaşından küçük çocuklarda tavsiye edilmez.

Geriyatrik popülasyon:

ATİMOS, 65 yaş ve üzerindeki hastalarda diğer yetişkinlerle aynı dozlarda kullanılabilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler:

ATİMOS’un aşırı dozuna bağlı olarak beta2-adreneıjik uyarıcıların tipik etkilerinin görülmesi beklenir: bulantı, kusma, baş ağrısı, tremor, sedasyon, palpitasyonlar, taşikardi, ventriküleraritmiler, metabolik asidoz, hipokalemi, hiperglisemi, hipertansiyon.

Tedavi:

Destekleyici ve semptomatik tedavi uygulanır. Ciddi vakalarda hastalar hastaneye yatırılmalıdır.

Kardiyoselektif beta-blokörlerin kullanılması düşünülebilir, fakat beta-adrenerjik blokör kullanımı bronkospazma neden olabileceğinden bu tedavi yalnızca doktor gözetimi altında veçok dikkatli yapılmalıdır.