ATG FRESENIUS S 20 mg 5 ml Zararları

Fresenius Medikal Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Atg Fresenius zararları, Atg Fresenius önlemler, Atg Fresenius riskler, Atg Fresenius uyarılar, Atg Fresenius yan etkisi, Atg Fresenius istenmeyen etkiler, Atg Fresenius cinsel, Atg Fresenius etkileri, Atg Fresenius tedavi dozu, Atg Fresenius aç mı tok mu, Atg Fresenius hamilelik, Atg Fresenius emzirme, Atg Fresenius alkol, Atg Fresenius kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

ATG-FRESENIUS S immünosupressif özellikleri olan bir immünoglobulindir. Bu grup ürünlerle ilgili olarak iyi bilinen advers etkiler; sitokin salimim ile ilişkili semptomlar, anafılaksive diğer alerjik vakalar şeklindeki aşırı duyarlılık reaksiyonları, enfeksiyon duyarlılığında artışve malignansi oluşumlarını içermektedir.

Bu bölümde açıklanan advers reaksiyonlar ve sıklığı, rej eksi yon önleme endikasyonlu böbrek transplantasyonu yapılan (136 hasta) ve allojenik kök hücre transplantasyonu öncesi hazırlanan(106 hasta) toplam 242 hastanın katıldığı 6 klinik araştırmaya dayanan entegre güvenlilikanalizi ile incelenmiştir. İncelenen hastaların %94’ünde en az bir advers etki görülmüştür. Raporedilen advers reaksiyonlar kısmen ilgili prosedürlerden, yani renal transplantasyonlardan (idraryollan enfeksiyonu, böbrek yetmezliği) ve allojenik kök hücre transplantasyonlanndan(pansitopeni, mukozal enflamasyon) sonra tipik olarak baş gösteren yaygın komplikasyonlardankaynaklanmaktadır.

Aşağıdaki tabloda ATG-FRESENIUS S ile bildirilen advers reaksiyonlar listelenmiş ve sıklık ve sistem organ sınıfına göre sınıflandınlmıştır.

Sıklık gruplandırmalan aşağıdaki skalaya göre tanımlanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor)

Her sıklık gruplandırmasında istenmeyen etkiler azalan ciddiliğe göre sıraya koyulmuştur. Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygın CMV enfeksiyonu*, idrar yolu enfeksiyonu*

Yaygın Bakteriyel sepsis**, zatürre**, piyelonefrit*, herpes

enfeksiyonu, influenza, oral kandidiaz, bronşit, rinit, sinüzit, nazofarinjit, cilt enfeksiyonu

Yaygın olmayan Kateter yeri enfeksiyonu, Epstein-Barr virüs

enfeksiyonu, gastrointestinal enfeksiyon, erizipel, yara enfeksiyonu

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Yaygın Lenfoproliferatif bozukluk*

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın Pansitopeni**,trombositopeni,anemi,lökopeni

Yaygın olmayan Polisitemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın Anafılaktik şok**/anafılaktik reaksiyon , aşırı

duyarlılık

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın Hiperlipidemi

Yaygın olmayan Vücutta sıvı toplanması, hiperkolesterolemi

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın Baş ağrısı, titreme

Yaygın Parestezi

Göz hastalıkları

Yaygın Fotofobi

Kardiyak hastalıklar

Yaygın Taşikardi

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan

Yüzde ve boyunda kızarma

Hipotansiyon*, venooklüzif hastalık, hipertansiyon Şok**, lenfosel

Solunum göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın Nefes darlığı

Yaygın Öksürük, epistaksi

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın Kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı

Yaygın Stomatit

Yaygın olmayan İnguinal hemi*, reflü özofajit, dispepsi

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın Hiperbilirubinemi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın Eritem, şiddetli kaşıntı (prürit), döküntü

Yaygın olmayan İlaç erüpsiyonu

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın Miyalji, artralji, sırt ağrısı, müsküloskeletal katılık

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın

Yaygın olmayan

Renal tübüler nekroz*, hematüri Böbrek yetmezliği**, renal nekroz*

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan

Pireksi, grip nöbeti

Güçsüzlük, göğüs ağrısı, hipertermi, mukozal inflamasyon,

periferik ödemler

Ödem

Araştırmalar

Yaygın

Yaygın olmayan

Kan kreatinininde artış*, pozitif sitomegalovirüs antijeni, C-reaktif proteinde artış,

Hepatik enzimlerde artış * ciddi reaksiyon

** bireysel hallerde fatal sonuç veren ciddi reaksiyon

Diğer advers reaksiyonlar Sitokin salımı ile ilişkili semptomlar

Bu reaksiyonlar sitokin salmımına bağlı olarak baş gösterir ve ateş, grip nöbeti, baş ağrısı, bulantı, kusma, taşikardi ve kan dolaşımı değişimlerini içerir. Bu reaksiyonlar sitokin salımısendromu olarak özetlenebilir. ATG-FRESENIUS S’nin uygulanması sırasında veyasonrasında sık görülürler. Semptomlarla genellikle kolaylıkla kontrol altına alınabilir.Profılaktik ilaç tedavisi yoluyla bu semptomları hafifletmek mümkündür.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Cilt kızarması, döküntü, eritem, ödem, bronkospazmlı veya bronkospazmsız dispne ve öksürük, uygulama sırasında ve sonrasında yaygın olarak görülen reaksiyonlardır. Bureaksiyonlar genel olarak tedaviye iyi yanıt verir. Uygun profılaktik ilaç tedavisi uygulayarakbu semptomları iyileştirmek mümkündür. Anafılaksi/anafılaktik şok görülürse, infüzyonaderhal son verilmesi gerekir. ATG-FRESENIUS S’nin uzun süreli ve daha düşük dozajlıuygulandığı tedavi süreçlerinde görülen serum hastalığı nadiren ağır seyreder ve genelliklesemptomatik tedaviye iyi yanıt verir.

Hematolojik değişimler

ATG-FRESENIUS S uygulamasının ardından, trombositopeni ve lökopeni olarak gözlemlenen trombosit ve lökosit sayımındaki geçici değişimler olmaktadır. ATG-FRESENIUS S uygulamalarının ardından anemi de yaygın olarak gözlemlenir.

Enfeksiyonlar

İmmünosupressif tedavi uygulanan hastaların enfeksiyonlara karşı duyarlılığı daha yüksektir. ATG-FRESENIUS S uygulanan hastaların çoğu, solid organ transplantasyonunu izleyen ilkyıl içerisinde bakteriyel, viral veya mikotik kökenli enfeksiyonlar geliştirmiştir. İdrar yoluenfeksiyonları çok yaygın bakteriyel enfeksiyonlardır; çok yaygın viral enfeksiyonlar isesitomegalovirüsünün (CMV) neden olduğu enfeksiyonlardır. Yaygın olarak bildirilenenfeksiyonlar arasında bakteriyel sepsis, bakteriyel zatürre, piyelonefrit, herpetik viralenfeksiyonlar ve oral kandidiaz vardır. EBV / Epstein-Barr enfeksiyonları, CMV zatürresi veCMV gastroenterit yaygın olmayan viral enfeksiyonlar arasındadır. Sistemik kandidiaz yaygınolmayan bir fungal enfeksiyondur. Enfeksiyonların çoğunluğu tedaviyleiyileştirilebilmektedir. Yaşamı tehdit eden ve hatta ölüme neden olan enfeksiyonların varlığıda bildirilmiştir. Hastanın uygun şekilde moniterizasyonu ve profılaktik tedavisi, enfeksiyonoranını azaltabilir.

Malignite

Genel olarak araştırmalara ve yayınlara bakıldığında ATG-FRESENIUS S tedavilerini izleyen malignite vakaları genellikle düşük olup bu vakaların sayısı diğer immünosupressifmedikasyon kombinasyonlarında gözlenen vakaların sayısı ile hemen hemen aynıdır. Post-transplant lenfoproliferatif hastalık sadece allojenik kök hücre transplantasyonu yapılanhastalarda (%1,7) rapor edilmiştir.

Tıbbi açıdan önem taşıyan diğer reaksiyonlar

Seyrek (her 1000 hastada l’den az): ATG-FRESENIUS S uygulamasıyla ilişkili olarak hemoliz olayları bildirilmiş ve izole vakalarda fatal seyir görülmüştür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

ATG-FRESENIUS S vücut ağırlığına göre kullanılır. Çocuk hastalarda deneyim sınırlıdır. Mevcut deneyimler çocuk hastalarda güvenlilik profilinin erişkin hastalarınkinden farklıolmadığını göstermektedir.

Yaşlı hastalar:

Yaşlılar (>65 yaş) geçirdikleri uzun süreli kronik hastalıklar ve buna bağlı tedaviler nedeniyle genel immünosupresyona karşı daha duyarlı olabilirler. Ayrıca, immün sistemmekanizmalarındaki biyolojik düşüş nedeniyle de yaşlıların enfeksiyon geliştirme riskinin dahayüksek olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bu popülasyonda ATG-FRESENIUS Skullanımından kaynaklanan herhangi bir advers reaksiyon raporlanmamıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).