ASMANEX TWISTHALER 200 mcg 60 doz inhalasyon Uyarılar

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Asmanex Twisthaler uyarılar, Asmanex Twisthaler zararları, Asmanex Twisthaler önlemler, Asmanex Twisthaler riskler, Asmanex Twisthaler yan etkisi, Asmanex Twisthaler alerji, Asmanex Twisthaler alkol, Asmanex Twisthaler hamileler, Asmanex Twisthaler emzirme, Asmanex Twisthaler araç kullanımı, Asmanex Twisthaler fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Özellikle uzun süreler için reçete edilen yüksek dozlarda, inhale kortikosteroidlerin sistemik etkileri ortaya çıkabilir. Bu etkilerin ortaya çıkma olasılığı, oral kortikosteroidlerdeolduğundan çok daha düşüktür. Adrenal baskılanma, çocuklarda ve ergenlerde büyümegeriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt ve glokom, muhtemel sistemik etkilerarasındadır. Bu nedenle inhale kortikosteroid dozunun, astımın etkin bir şekilde kontrolaltında tutulduğu en düşük doza kadar titre edilmesi önem taşımaktadır.

Sistemik yoldan etkili kortikosteroidlerden ASMANEX TWİSTHALER’e geçilen hastalarda özellikle dikkatli olunmalıdır, çünkü astmatik hastalarda sistemik kortikosteroidlerden,sistemik varlığı daha az olan inhale kortikosteroidlere geçiş sırasında ve daha sonra, adrenalyetersizliğe bağlı ölümler meydana gelmiştir. Sistemik kortikosteroidlerin kesilmesindensonra hipopitüiter-adrenal (HPA) eksen işlevinin düzelmesi için birkaç ay geçmesi gerekir.

Doz azaltımı sırasında bazı hastalarda, akciğer işlevlerinin korunması ve hatta daha da iyileşmesine rağmen, örn. eklem ve/veya kas ağrıları, dermansızlık ve depresyon gibi sistemikkortikosteroid çekilme semptomları ortaya çıkabilir. Bu hastalar, objektif adrenal yetersizlikbulguları var olmadığı sürece, hem ASMANEX TWİSTHALER tedavisini sürdürmeleri, hemde sistemik kortikosteroidlerin azaltılması için cesaretlendirilmelidir. Eğer adrenal yetersizlikbelirtileri ortaya çıkarsa, sistemik kortikosteroid dozları geçici bir süre artırılmalı ve sonra budozlar, daha yavaş bir şekilde düşürülmelidir.

Sistemik kortikosteroidlerden geçiş yapılan hastalarda, travma, cerrahi veya enfeksiyon gibi stres, ya da şiddetli astım atağı dönemlerinde, kısa süreli bir sistemik kortikosteroid tedavikürü ilave edilmeli ve bu tedavi semptomlar düzeldikçe kademeli olarak kesilmelidir.

Bu tür hastaların yanlarında oral kortikosteroid bulundurmaları ve stresli dönemlerde önerilen sistemik kortikosteroid ihtiyacını ve dozajını belirten bir kart taşımaları tavsiye olunur.Adrenokortikal işlevlerin, özellikle sabah erken plazma kortizol düzeylerinin periyodik olaraktest edilmesi önerilmektedir.

Hastaların sistemik kortikostreoid tedavisinden ASMANEX TWİSTHALER tedavisine geçişi, önceden sistemik kortikosteroid tedavisi ile baskılanan alerjik durumların yenidenortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle bir durumda semptomatik tedavi önerilmektedir.

Mometazon furoat bir bronkodilatatör olarak kabul edilmemelidir ve bronkospazm veya astım ataklarının hızla giderilmesi için endike değildir. Bu nedenle hastalara, yanlarında gerektiğizaman kullanılmaya hazır, uygun bir kısa etkili bronkodilatatör inhaler bulundurmalarısöylenmelidir.

ASMANEX TWİSTHALER ile tedavi sırasında bronkodilatörlere yanıt vermeyen astım nöbetleri ortaya çıktığında veya pik akım düştüğünde, hastaların derhal doktorları ile irtibatkurmaları söylenmelidir. Bu durum astımın ağırlaşmasına işaret edebilir. Bu tür nöbetlersırasında hastaya sistemik kortikosteroid tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu hastalarda,inhale mometazon furoatın önerilen maksimum idame dozuna titre edilmesi gündemegetirilebilir.

ASMANEX TWİSTHALER kullanımı genellikle, HPA aksı işlevlerini terapötik olarak eşdeğer oral prednizon dozlarına göre daha az baskılayarak, astım semptomlarının kontrolaltına alınmasını sağlayacaktır. Mometazon furoat, önerilen dozlarda alındığında düşük birsistemik biyoyararlanım göstermesine rağmen, yüksek dozlarda dolaşıma absorbe olur vesistemik aktivite gösterebilir. Bu nedenle, HPA aksını baskılama potansiyelinin sınırlı kalmasıiçin, bu ilacın önerilen dozları aşılmamalı ve her hasta için en düşük etkin doz titrasyonuyapılmalıdır.

Diğer inhale astım ilaçlarıyla da olduğu gibi, doz uygulamasından sonra hırıltılı solumada ani bir artış ile birlikte bronkospazm meydana gelebilir. Eğer ASMANEX TWİSTHALERdozundan sonra bronkospazm oluşursa, hızlı etkili bir inhale bronkodilatörün hemenuygulanması önerilir; bu nedenle hastalara her zaman için uygun bir bronkodilatör inhaleriellerinin altında bulundurmaları söylenmelidir. Bu gibi durumlarda ASMANEXTWİSTHALER tedavisi derhal kesilmeli ve alternatif bir tedaviye geçilmelidir.

ASMANEX TWİSTHALER’in önerilen dozların üzerindeki dozlarda kullanılmasının etkinliği artırdığını destekleyen kanıtlar bulunmamaktadır.

ASMANEX TWİSTHALER tedavi edilmemiş aktif veya sessiz solunum yolu tüberkülozu olan hastalarda veya tedavi edilmemiş fungal, bakteriyel, sistemik viral enfeksiyonları veyaoküler herpes simpleksi olan hastalarda, eğer kullanılacaksa, dikkatli kullanılmalıdır.

Kortikosteroidleri veya diğer immünosüpresif ilaçları almakta olan hastaların belirli enfeksiyonlara (örn. su çiçeği, kızamık) maruz kalma riski olduğu ve böyle bir maruziyet sözkonusu olduğunda tıbbi destek almanın önemi hakkında hastalara bilgi verilmelidir. Bu durumözellikle çocuklarda önem taşımaktadır.

Astım gibi kronik hastalıkların yeterince kontrol edilememesinin veya tedavi için kortikosteroid kullanılmasının bir sonucu olarak, çocuklarda veya ergenlerde büyüme hızındabir azalma ortaya çıkabilir. Hekimlerin, herhangi bir yoldan kortikosteroid almakta olanergenlerdeki büyümeyi yakından izlemeleri ve eğer bir ergenin büyüme hızı yavaşlamış gibigörünüyorsa, kortikosteroid terapisinin ve astım kontrolünün yararlarını, büyümeninbaskılanması olasılığına karşı tartmaları tavsiye olunur.

Eğer büyüme yavaşlamış ise, inhale kortikosteroidin dozunu, eğer mümkünse, semptomların etkin bir şekilde kontrol altında tutulduğu en küçük doza düşürülmesi amacıyla, tedaviyeniden gözden geçirilmelidir. Ayrıca, hastanın bir pediyatrik solunum uzmanınasevkedilmesi gündeme getirilmelidir.

İnhale kortikosteroidleri kullanırken, özellikle yüksek dozlarda uzun süreli tedavilerden sonra ve bilhassa önerilen dozların üzerindeki dozlarla tedavide, klinik olarak anlamlı bir adrenalbaskılanma meydana gelebilir. Bu durum stres veya elektif cerrahi dönemlerinde, ilavesistemik kortikosteroidlere gerek duyulduğunda göz önüne alınmalıdır. Ancak klinikçalışmalarda günde 800 mikrogram veya altındaki dozlarda uzun süreli mometazon furoattedavisinden sonra HPA aksı baskılanmasına ilişkin bir kanıt bulunmamıştır.

Astımın yanıt vermediği durumlar veya şiddetli alevlenmeler, inhale mometazon furoatın idame dozu yükseltilerek ve eğer gerekiyorsa, sistemik kortikosteroid ve/veya infeksiyondankuşkulanılıyorsa antibiyotik vererek ve beta-agonist kullanılarak tedavi edilmelidir.

Hastalara, ASMANEX TWİSTHALER tedavisinin aniden bırakılmaması gerektiği anlatılmalıdır.

ASMANEX TWİSTHALER laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İnhale mometazon furoatın araba ve makina kullanma becerisi üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.