AMIDOVIN 150 mg/3 ml IV 6 ampül Etkileşimi

Avicenna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Amidovin etkileşimi, Amidovin etken madde, Amidovin yardımcı maddeler, Amidovin alkol, Amidovin etkileşim, Amidovin kullananlar, Amidovin dozu, Amidovin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Birlikte kullanımı kontrendike olanlar:

-Sınıf Ia antiaritmikler (kinidin, prokainamid, disopiramid),

-Sınıf III antiaritmikler (sotalol, bretilyum),

-Beperidil

-Vinkamin

-İntravenöz eritromisin, co-trimoksazol, pentamidin enjeksiyonu

-Bazı anti-psikotikler (klorpromazin, tioridazin, flufenazin, pimozid, haloperidol,

amisülpirid ve sertindol)

-Lityum ve trisiklik anti-depresanlar (doksepin, maprotilin, amitriptilin) -Mutlak antihistaminikler (terfenadin, astemizol, mizolastin) -Anti-malaryaller (kinin, meflokin, klorokin, halofantrin) -Florokinolonlar

Birlikte kullanımı önerilmeyenler:

-Beta-blokörler ve bazı kalsiyum kanal inhibitörleri (diltiazem, verapamil) -Stimülan laksatifler: Torsades de pointes riski, bir başka tip laksatif kullanılmalıdır.

Birlikte kullanımı tedbir gerektirenler:

-Hipokalemiye sebep olan ilaçlar (stimülan laksatiflerin d ışında)

-Hipokalemi ve/veya hipomagnesemi yapan düiretikler, sistemik kortikosteroidler,

tetrakosaktid, intravenöz amfoterisin

Hipokalemiyi engellemek için gerekli tedbir alınmalıdır, ve gerekirse düzeltilmelidir. Torsades durumunda antiaritmik uygulanmamalıdır, QT takibi gerekir.

-Oral antikoagülanlar (varfarin): Amiadaron tedavisi sırasında oral antikoagülan dozu ayarlanmalıdır ve protrombin düzeyi kontrol edilmelidir

-Dijital glikozidler: Aşırı bradikardi görülebilir ve atriyoventriküler iletimde bozukluk olabilir

-Digoksin: Plazma digoksin düzeyinde muhtemel artış. Klinik ve EKG kontrolleri yap ılmalı gerekirse dijital dozu ayarlanmalıdır.

-Fenitoin: Plazma fenitoin düzeylerinde yükselme görülür. Nörolojik doz aşımı belirtileri görülür. Doz aşımı belirtileri gelişirse fenitoin dozu azaltılır, gerekirse plazma fenitoin düzeyleri kontrol edilir.

-Siklosporin: Kombine kullanıldıklarında siklosporinlerin plazma düzeyi 2 kata kadar artabilir. Plazma konsantrasyonunu korumak amacıyla siklosporinlerin dozunda terapötik alan dahilinde azaltma gerekli olabilir.

-Statinler: Amiodaronun simvastatin, atorvastatin ve lovastatin gibi CYP 3A4 ile metabolize olan statinler ile birlikte kullanılması müsküler toksisite riskini art ırabilir. Bu nedenle amiodaron verildiğinde CYP 3A4 ile metabolize olmayan statin kullanılması tavsiye edilir.

-Sitokrom P450 3A4 ile metabolize olan diğer ilaçlar: Lidokain, takrolimus, sildenafil, fentanil, midazolam, triazolam, dihidroergotamin ve ergotamin bunlara örnektir. -Flekainid: Amiodaron flekainidin plazma düzeyini art ırabilir. Bu nedenle flekainidin dozu % 50 azalt ılmalı ve hasta advers etkiler bak ımından yakından izlenmelidir.

Genel anestezi altındaki veya yüksek doz oksijen tedavisi alan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon: