AKNETRENT 20 mg yumuşak jelatin 30 kapsül Uyarılar

Recordati Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Aknetrent uyarılar, Aknetrent zararları, Aknetrent önlemler, Aknetrent riskler, Aknetrent yan etkisi, Aknetrent alerji, Aknetrent alkol, Aknetrent hamileler, Aknetrent emzirme, Aknetrent araç kullanımı, Aknetrent fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

AKNETRENT TERATOJENİKTİR.

Kısa süreli olsa dahi, AKNETRENT’in herhangi bir miktar kullanımı sırasında gebelik meydana gelirse, yüksek düzeyde sakat çocuk doğurma riski bulunmaktadır. İlacamaruz kalan tüm fetuslar potansiyel olarak etkilenebilir.

AKNETRENT, korunma koşullanmn tümü sağlanmadığı sürece, gebe kalma potansiyeli bulunan kadın hastalarda kontrendikedir.

Gebeliği önleme ile ilgili bilgiler, hastalara hem sözlü hem de yazılı olarak verilmelidir. Gebeliğin önlenmesi

Kadın hasta aşağıdakilerden emin olmalıdır:

- Hasta teratojenik riski anlamalıdır.

- Hasta ilacın kullanımına yönelik uyanları anlayabilecek ve uygulayabilecekdurumda olmalıdır.

- Hasta doktor tarafından AKNETRENT tedavisi sırasında ve tedavi bitimini izleyen1 ay boyunca gebe kalmanın tehlikeleri konusunda bilgilendirilmiş olmalıdır.

- Hasta AKNETRENT tedavisine başlamadan bir ay evvel, tedavi sırasında ve tedavikesildikten sonraki bir ay boyunca gebelikle ilgili önlemleri aralıksız uyguluyorolmasımn gerekliliğini anlamış ve kabul etmiş olmalıdır. Bariyer yöntemi dahil, en az1, ve tercihen 2, komplementer kontraseptif önlem kullanılmalıdır.

- Tedaviye başlamadan iki hafta evvel hastadan negatif gebelik testi alınmış olmalıdır.Hasta, tedavi süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 5 hafta boyunca hamilelik testiyaptıracağım kabul etmelidir.

- Hasta, AKNETRENT tedavisine bir sonraki normal menstrüel dönemin ikinci veyaüçüncü gününde başlamalıdır.

- Hasta, kontraseptif önlemlerin başarısızlığına karşı uyarılmış olmalıdır.

- Hasta, aylık sıkı takip gerekliliğini anlamalıdır.

- Hasta, hamileliğin potansiyel sonuçlan ve hamilelik riski olduğunda hekime derhaldanışmasının gerektiğini anlamış ve konu hakkında bilgilendirilmiş olmalıdır.

- Hasta, amenore olduğunda bile, etkili kontrasepsiyon hakkındaki tüm tavsiyelereuymalıdır.

- Hasta, relaps durumunda AKNETRENT tedavisinden bir ay evvel, tedavi sırasındave tedaviden sonraki bir ay süresince aynı kesintisiz ve etkili kontraseptif önlemleriuygulamalıdır ve uyulması gereken aynı gebeliği önleyici değerlendirmeleri izlemelidir.

- Hasta, uyanları tamamen anlamalıdır ve kendisine anlatıldığı gibi uygulanabilirgebeliği önleyici tedbirlere uyacağına dair istekli olduğunu kabul etmelidir.

- Hasta, zorunlu kontraseptif önlemleri kullanmalıdır ve bu önlemlere uyabilmekonusunda bilinçli olmalıdır.

Reçete eden hekim, herhangi bir gebelik riski olmadığım gösteren zorlayıcı sebepleri göz önünde bulundurmadığı sürece, belirtilen koşullar halihazırda cinsel aktivitesiolmayan kadın hastalar için de ayrıca geçerlidir. Kısırlık geçmişi sebebiyle normaldekontrasepsiyon uygulamayan kadın hastalar (histerektomi durumu dışında) veya cinselaktivite yokluğu olduğunu iddia edenler dahil, kadın hastalara AKNETRENTkullanırken yukarıda belirtilen talimatları takip ederek etkili kontraseptif önlemlerikullanmaları konusunda tavsiye verilmelidir.

Reçete eden hekim aşağıdakilerden emin olmalıdır:

- Hastanın, şiddetli akne formlarına (nodüler veya konglobat akne, veya kalıcı izbırakma riskindeki {dene) ve sistemik antibakteriyel ve topikal tedavi ile birliktestandart tedavilere yanıt vermeyen akneye sahip olduğundan.

- Tedavi öncesinde, süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 5 hafta boyuncanegatif gebelik testi alındığından. Gebelik testinin gün ve sonuçlarınınbelgelendiğinden.

- Hastanın, bariyer yöntemi dahil, en az 1 ve tercihen 2 etkili kontrasepsiyonyöntemini, tedaviye başlamadan en az bir ay önce kullanmış olduğundan ve tedavisırasında ve tedavinin kesilmesinden sonraki en az 1 ay suresince etkilikontrasepsiyon kullanmaya devam ediyor olduğundan.

- Hastanın, yeterli derecede anladığının teyidi dahil, yukarıda listelenen gebeliğiönleyici koşullara uygun olduğundan.

- Hastanın, sözü edilen koşullan kabul ettiğinden.

AKNETRENT tedavisi sırasında veya sonraki bir ay içerisinde bu önlemlere rağmen gebe kalındığında, fetusta çok ciddi malformasyon riski büyüktür (özellikle merkezisinir sistemi, kalp ve büyük kan damarlan etkilenir). Ayrıca spontan düşük riski defazladır. Eğer gebelik oluşursa, hekim ve hasta gebeliğe devamın uygunluğunukonuşmalıdır.

Kontrasepsiyon

- Bayan hastalara, gebeliğin önlenmesi hakkında kapsamlı bilgi verilmelidir ve eğeretkili kontrasepsiyon kullanmıyorlarsa onlara kontraseptif tavsiye verilmelidir.

- Minimum gereklilik olarak, potansiyel gebelik riski altında olan bayan hastalar en azbir etkili kontrasepsiyon yöntemi kullanmak zorundadır. Tercihen hasta bariyer yöntemidahil kontrasepsiyonun iki tamamlayıcı formunu kullanmalıdır. Amenore hastalar dahil,kontrasepsiyona tedavinin kesilmesini takiben en az 1 ay boyunca devam edilmelidir.

Gebelik testi

- Lokal deneyimlere göre, medikal olarak desteklenmiş minimum 25 MlU/mlhassaslıktaki gebelik testlerinin, menstrüel dönemin ilk 3 gününde şu şekildeuygulanması önerilmektedir:

Tedavi öncesinde:

- Kontrasepsiyona başlamadan evvel gebelik riskini saf dışı bırakmak amacıyla,başlangıçta gebelik testi uygulanması önerilmektedir. Testin gün ve sonuçlankaydedilmelidir. Düzenli adet görmeyen hastalarda, bu gebelik testinin zamanlamasıhastanın cinsel aktivitesini yansıtmalıdır ve hastanın son korunmasız cinselilişkisinden yaklaşık 3 hafta sonra yapılmalıdır. Reçete eden hekim hastayıkontrasepsiyon konusunda bilgilendirmelidir.

- Gebelik testi, görüşme sırasında veya hekim ziyaretinin 3 gün öncesindegerçekleştirilmelidir ve en az 1 ay boyunca hasta etkili kontrasepsiyon kullanana

kadar AKNETRENT kullanımı ertelenmelidir. Bu test, AKNETRENT ile tedaviye başladığında hastanm hamile olmadığım garanti etmektedir.

Takip ziyaretleri:

- Takip ziyaretlerinin zamanı 28 günlük aralıklar ile ayarlanmalıdır. Aylık olaraktekrarlanan gebelik testlerine ihtiyaç, hastanm cinsel aktivitesi ve son menstrüelgeçmişi (anormal adet, kaçırılan periyod ve amenore) göz önünde bulundurularak,lokal deneyimlere göre belirlenmelidir. Belirtildiğinde, takip eden gebelik testi hekimziyaret gününde veya ziyaretin 3 gün öncesinde gerçekleştirilmelidir.

Tedavi bitimi:

- Tedavi bittikten 5 hafta sonra, herhangi bir hamilelik şüphesine yer vermemekamacıyla, kadın hastalar son bir gebelik testi uygulamalıdır.

Erkek hastalar

Mevcut veriler, AKNETRENT alan hastaların semen ve seminal sıvısından gelen matemal maruziyet seviyesinin, AKNETRENT’in teratojenik etkileri ileilişkilendirmeye yetmediğim göstermektedir.

Erkek hastalara, ilaçlarını kimseyle, özellikle kadınlarla, paylaşmamaları konusu hatırlatılmalıdır.

0c önlemler

Mikrodozdaki progestron preparatlar (minihaplar), AKNETRENT tedavisi sırasında gebelikten korunmak için yeterli olmayabilir.

Hastalara, ilacı başkalarına vermemeleri ve kullanılmamış kapsülleri tedavi sonunda eczacılarına geri vermeleri konusunda yol gösterilmelidir.

AKNETRENT tedavisi sırasında ve tedavinin bitimim izleyen 1 aylık dönem içerisinde, kazaen maruziyeti ve hamile kan alıcısının fetusuna potansiyel riski önlemek amacıylahastaların kan bağışında bulunmaları engellenmelidir.

Psikiyatrik bozukluklar

AKNETRENT tedavisi gören hastalarda depresyon, agresif ve suç işlemeye yönelik davranışlarda artış, psikotik semptomlar ve nadiren intihar girişimleri ve intiharbildirilmiştir. Bu olaylar için, nedensel bir ilişki bağlantısı bulunamamıştır. Depresyongeçmişi olan hastalara özel ilgi gösterilmeli ve bütün hastalar, depresyon belirtileriaçısından izlenmeli ve gerekiyorsa uygun bir tedavi için yönlendirilmelidirler. Ancak,AKNETRENT’ in kesilmesi semptomları hafifletmeyebilir ve bu nedenle ileripsikiyatrik veya psikolojik değerlendirme yapılması gerekebilir.

Deri ve subkütanöz doku bozuklukları

Aknenin akut şiddetlenmesi bazen ilk periyod süresince görülür ancak devam eden tedavi ile hafifler, bu süre genellikle 7-10 gündür ve doz ayarlaması gerektirmez.

Kuvvetli güneş ışığına veya UV ışınlarına maruziyet önlenmelidir. Gerekli olduğunda, yüksek koruma faktörlü (en az İS koruma faktörü) bir güneşten korunma ürünükullanılmalıdır.

Atipik bölgelerde hipertrofik kalıcı yara izi ve daha nadiren tedavi bölgelerinde hiper-veya hipo pigmentasyon riski taşıdıklarından agresif kimyasal dermabrazyon ve kütanöz lazer tedavisi, AKNETRENT tedavisi sırasında ve tedaviden sonraki 5-6 ay süresincekullanılmamalıdır. Jelli epilasyon, epidermal striping, yara izi veya dermatit riskitaşıması nedeniyle AKNETRENT tedavisi sırasında ve tedaviden sonra 5-6 ay süreylekullanılmamalıdır.

Lokal tahriş artabileceğinden, AKNETRENT’in topikal keratolitik veya eksfolyatif akne karşıtı ajanlarla birlikte kullanılması engellenmelidir.

AKNETRENT ciltte ve dudaklarda kuruluğa sebep olduğundan, hastalara tedavinin başından itibaren cildi nemlendirici merhem veya krem ve dudak kremi kullanmalarıtavsiye edilmelidir.

Pazarlama sonrasında elde edilmiş ve AKNETRENT kullanımı ile ilişkilendirilen ciddi cilt reaksiyonları (Eritema Multiforme, Stevens-Johnson Sendromu ve ToksikEpidermal Nekroliz) raporları bulunmaktadır. Bu olaylar ciddi olabilir ve hastaneyeyatış, sakatlık, hayatı tehdit edici olaylar veya ölümle sonuçlanabilir. Hastalar, şiddetlicilt reaksiyonları için yakından takip edilmeli ve gerekirse AKNETRENT tedavisininsonlandınlması düşünülmelidir.

Göz bozuklukları

Kuru göz, korneada bulanıklık, azalan gece görüşü, keratit, blefarit ve konjımktivit genellikle tedavinin kesilmesini takiben geçmiştir. Kuru gözlere, yağlı göz merhemiuygulaması veya gözyaşı yedekleme tedavisinin uygulanması ile yardım edilebilir. Kurugözlü hastalar keratit oluşma olasılığına karşı izlenmelidir. Görme bozuklukları yaşayanhastalar, göz doktoruna yönlendirilmeli ve AKNETRENT’in kesilmesi düşünülmelidir.Tedavi süresince, hastanın gözlük takmasına neden olabilen, kontak lens intoleransımeydana gelebilir.

Bazıhastalarda bu durumun başlaması ani olduğundan, hastalar bu potansiyel problemhakkında bilgilendirilmeli ve gece araç sürerken veya herhangi bir aracı kullanırkendikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdırlar. Görme problemleri dikkatle izlenmelidir.

Kas-iskelet ve eklem dokusu bozukluklan

Keratmizasyon bozukluklarının tedavisi için birkaç yıl boyunca yüksek doz aliminin sonrasında prematüre epifizeal klozür, hiperostoz, tendon ve ligamenlerinkalsifikasyonu dahil kemik değişiklikleri meydana gelmiştir. Bu hastalarda, dozseviyeleri, tedavi süresi ve toplam kümilatif doz genellikle akne tedavisi için önerilendozun çok çok üstünde olmuştur. Bu nedenle, her bir hastada yarar/zarar oranınındikkatli bir değerlendirmesi yapılmalıdır.

Selim intrakraniyal hipertansiyon

).Selim intrakraniyal hipertansiyonun işaret ve belirtileri, baş ağrısı, mide bulantısı vekusma, görme sıkıntısı ve papila ödemini içermektedir. Selim intrakraniyalhipertansiyon gelişen hastalar, AKNETRENT’i hemen kesmelidir. Bu nedenle,tetrasiklinlerle birlikte tedaviden kaçınılmalıdır.

Hepatobiliyer bozukluklar

Daha sıkı bir inceleme klinik olarak belirtilmedikçe, karaciğer fonksiyonu veya enzimleri, tedaviden önce ve tedavi başladıktan 1 ay sonra ve takiben 3 aylık aralıklarlaincelenmelidir. Karaciğer transaminazlannda geçici ve geri dönüşümlü artışlarbildirilmiştir. Çoğu vakada bu değişiklikler normal aralık dahilinde kalmıştır ve değerlertedavi sırasında başlangıç seviyelerine dönmüştür. Ancak, transaminaz seviyelerinormal seviyeleri aştığında, dozun azaltılması veya tedavinin kesilmesi gerekebilir.

Renal yetmezlik

Şiddetli renal yetmezlik ve renal bozukluk, izotretinoinin fârmakokinetiklerini etkilememektedir. Bu nedenle, AKNETRENT renal yetmezliği olan hastalaraverilebilir. Ancak, hastaların tedaviye düşük doz ile başlaması ve dozun tolereedilebilen maksimum dozlara titrasyonu tavsiye edilmektedir (Bkz. 4.2 Pozoloji veuygulama şekli; özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler).

Lipid metabolizması

Daha sıkı bir inceleme klinik olarak belirtilmedikçe, serum lipid (açlık) değeri, tedavi başladıktan 1 ay sonra ve takiben 3 aylık aralıklarla ayrıca kontrol edilmelidir. Serumlipid değerleri, dozun azaltılması ve tedavinin kesilmesi ile genellikle normale döner.Serum lipidlerdeki değişiklikler ayrıca perhiz kurallanmn ölçülerine olan cevaplaçözümlenebilir. Yaşamsal önem taşıyan bir akut pankreatitin 800 mg/dl veya 9mmol/l’nin üzerinde artan serum trigliserid düzeyleri ile ilişkili olduğu bilinen bir

gerçektir, dolayısıyla serum trigliserid düzeylerindeki klinik olarak anlamlı

8/17

yükselmelerin kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler). Bu sebepten, eğer kontrol edilemeyen hipertrigUseridemi veya pankreatit belirtileri gelişirseAKNETRENT kesilmelidir.

Gastrointestinal bozukluklar

AKNETRENT, daha önceden bağırsak bozukluğu geçmişi olmayan hastalarda enflamatuvar bağırsak hastalığı (bölgesel ileit dahil) ile ilişkilendirilmektedir. Bazıvakalarda bu durumun AKNETRENT tedavisi kesildikten sonra da devam ettiğigörülmüştür. Şiddetli diyare (hemorajik), karın ağrısı, rektal kanama yaşayan hastalar,AKNETRENT’i hemen kesmelidir.

Aleıjik reaksiyonlar

Sadece önceki topikal retinoid maruziyeti sonrasında, nadiren anafilaktik reaksiyonlar rapor edilmiştir. Seyrek olarak aleıjik kütanöz reaksiyonları bildirilmiştir. Çoğu zamankol ve bacaklar ve ekstrakütanöz bölümlerin purpurası (çürükler ve kırmızı lekeler) ileşiddetli aleıjik vaskülit vakaları bildirilmiştir. Şiddetli aleıjik reaksiyonlar, tedavininkesilmesini ve dikkatli izlemeyi gerektirebilir.

Yüksek riskli hastalar

AKNETRENT tedavisi gören yüksek riskli hastalarda (diyabet, aşın şişmanlık, alkolizm veya lipid metabolizması bozukluktan olanlar) serum lipid ve/veya kan glukozdeğerlerinin sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekebilir.

Diyabeti olduğu bilinen veya diyabetten şüphelenilen hastalarda kan glukoz düzeylerinin sık aralıklarla kontrolü önerilir. Nedensel bir ilişki olmasa da,AKNETRENT tedavisi sırasında açlık kan şekerlerinin yükseldiği bildirilmiştir ve yenidiyabet olgulan teşhis edilmiştir.

AKNETRENT ile tedavi edilmiş kadın ve erkek hastalar, tedavi sırasında ve tedavinin bitiminden sonraki bir ay içerisinde kan bağışı yapamazlar.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon

AKNETRENT kullanımı sırasında pediatrik hastalarda sırt ağrılarında artış (%29) ve artralji (%22) görülmüştür. AKNETRENT’in 12 yaşından küçük pediyatrik hastalardakullanımı çalışılmamıştır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

AKNETRENT tedavisi sırasında ve tedavi kesildikten sonra gece görüşünde azalma olmuştur. Bazı hastalarda bu durumun başlaması ani olduğundan, hastalar bu potansiyelproblem hakkında bilgilendirilmeli ve gece araç sürerken veya herhangi bir aracıkullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdırlar (Bkz. 4.4 özel kullanımuyarılan ve önlemleri).