ACTRAPID HM 100 IU/ml DERIALTI ve IV kullanım için enj. çözelti içeren 1 flakon Farmakolojik Özellikleri

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Enjeksiyon için insülin ve analogları, hızlı etkili, insülin(insan).

ATC kodu A10A B01.

İnsülin, kan şekerini düşürücü etkisini, kas ve yağ hücrelerindeki reseptörlere bağlanarak glukozun hücre içine girişini kolaylaştırarak ve eş zamanlı olarak karaciğerden glukoz açığaçıkmasını da inhibe ederek gösterir.

Hipergliseminin (kan glukozu 10 mmol/l’nin üzerinde) tedavi edildiği bir yoğun bakım ünitesindeki bir klinik çalışmada önemli ameliyat geçiren 204 diyabetik ve 1344 diyabetikolmayan hastada, intravenöz olarak uygulanan ACTRAPID ile sağlanan normogliseminin(kan glukozu 4.4 - 6.1 mmol/l) ölüm oranını %42 (%8’e karşı %4.6) oranında azalttığıgösterilmiştir.

ACTRAPID hızlı-etkili bir insülindir.

Etkisi A saat içerisinde başlar, maksimum etkinliğe 1.5-3.5 saat içerisinde ulaşır ve toplam etki süresi yaklaşık 7-8 saattir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Kan dolaşımındaki insülinin yarılanma ömrü birkaç dakikadır. Bu nedenle insülin preparatlarının zaman-etki profilleri sadece emilim özelliklerine göre belirlenebilir.

Bu proses birkaç faktörden etkilenir (örn. insülin dozu, enjeksiyon yolu ve yeri, cilt altı yağ dokusunun kalınlığı, diyabet tipi). İnsülin ürünlerinin farmakokinetiği hastanın kendisindenkaynaklanan ya da hastadan hastaya değişebilen birçok faktörden de etkilenir.

Emilim:

Deri altına (subkütan) uygulama sonrası maksimum insülin plazma konsantrasyonuna 1.5 -2.5 saat sonra ulaşılır.

Dağılım:

Sirküle olan insülin antikorları (eğer varsa) dışında, plazma proteinlerine büyük oranda bağlanma gözlenmemiştir.

Metabolizma:

İnsan insülininin, insülin proteaz veya insülin-bozucu enzimler ve muhtemelen protein disülfid izomeraz ile bozulduğu bildirilmiştir. İnsan insülini molekülünde bir seri ayrılma(hidroliz) bölgeleri bildirilmiştir, ancak bölünmeyi takiben hiçbir metabolit aktif değildir.

Eliminasyon:

Terminal yarılanma ömrü deri altı dokudan emilim oranına bağlıdır. Bu nedenle terminal yarılanma ömrü (tA), insülinin plazmadan atılımından çok (kan dolaşımı içindeki insülinintA’si birkaç dakikadır) absorbe olan miktarının ölçümüdür. Çalışmalar 2-5 saat civarında birtA göstermektedir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Çocuklar ve adolesanlar

ACTRAPID’in farmakokinetik profili az sayıda (n=18) diyabetik çocukta (6-12 yaş arası) ve adolesanlarda (13-17 yaş arası) çalışılmıştır. Veriler sınırlıdır, ama sonuçlar çocuklardaki ve

adolesanlardaki farmakokinetik profilin benzer olabileceğini gösterir. Bununla birlikte, bireysel insan insülin titrasyonunun önemini gösteren, yaş gruplarının Cmaks’ları arasındafarklılıklar vardır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel, üreme toksisitesi gibi konvansiyonel çalışmalara dayanan klinik öncesi veriler, insanlara özelbir zarar göstermemektedir.