ACTRAPID HM 100 IU/ml DERIALTI ve IV kullanım için enj. çözelti içeren 1 flakon Uyarılar

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actrapid uyarılar, Actrapid zararları, Actrapid önlemler, Actrapid riskler, Actrapid yan etkisi, Actrapid alerji, Actrapid alkol, Actrapid hamileler, Actrapid emzirme, Actrapid araç kullanımı, Actrapid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Hiperglisemi:

Yetersiz dozda kullanımı veya tedavinin bırakılması, özellikle tip 1 diyabette, hiperglisemiye yol açabilir.

Hipergliseminin ilk semptomları genellikle saatler veya günler içinde kademeli olarak ortaya çıkabilir. Bu semptomlar susuzluk, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, uyku hali, deridekızarıklık ve kuruluk, ağız kuruluğu, iştah kaybı ve nefeste aseton kokusudur.

Tip I diyabette, tedavi edilmeyen hiperglisemik olaylar ölümcül potansiyele sahip olan diyabetik ketoasidoza yol açabilir.

Hipoglisemi:

Hipoglisemi insülin dozunun, insülin ihtiyacından çok daha fazla olması durumunda ortaya çıkabilir (bakınız bölüm 4.8 ve 4.9).

Öğün atlanması veya planlanmamış ağır fiziksel egzersiz hipoglisemiye yol açabilir.

Kan glukoz kontrolü büyük ölçüde iyileşen; örneğin, intensif insülin tedavisi uygulanan hastalarda, alıştıkları uyarıcı semptomlarda değişiklik olabileceği kendilerine uygun biçimdeanlatılmalıdır.

Uzun süreli diyabeti olan hastalarda alışılmış uyarıcı semptomlar görülmeyebilir.

Hastaların yeni bir çeşit veya marka insüline transfer edilmesi sıkı bir tıbbi gözetim altında yapılmalıdır. Dozaj, marka (üretici), tip (hızlı etkili, bifazik, uzun etkili insülin gibi), orijin(hayvan, insan veya analog insülin) ve/veya üretim metodundaki (hayvan kaynaklı insülinekarşı rekombinant DNA insülini) değişiklikler doz değişikliklerine neden olabilir. HastalarACTRAPID’e transfer edildiğinde eğer doz ayarlaması gerekiyorsa, bu bazen ilk dozda bazende ilk birkaç hafta veya ay içinde yapılabilir.

Tüm insülin tedavilerinde olduğu gibi, enjeksiyon bölgesinde ağrı, kaşıntı, döküntü, şişlik ve enflamasyon gibi reaksiyonlar görülebilir. Aynı anatomik bölge içinde rotasyonel enjeksiyonyapılması bu reaksiyonları önler veya görülme oranını azaltır. Reaksiyonlar genellikle birkaçgün ila birkaç hafta arasında iyileşir. Bazı nadir durumlarda, enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarıACTRAPID’in kesilmesini gerektirebilir.

Hayvan kaynaklı insülinden transfer edildikten sonra hipoglisemik reaksiyon yaşayan bazı hastalar, hipogliseminin erken uyarıcı semptomlarının söylenenden daha hafif olduğunu veyadaha önce kullandıkları insülin ile yaşadıklarından farklı olduğunu bildirmişlerdir.

Farklı zaman dilimleri arasındaki seyahat öncesi, insülin ve öğünlerin farklı zamanlarda alınması gerekebileceğinden hastaya doktoruna başvurması önerilmelidir.

ACTRAPID’in pompa kateterlerinde çökelme oluşturma riski nedeniyle, sürekli deri altı insülin infüzyonu için insülin pompalarında kullanılmamalıdır.

ACTRAPID, alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek metakrezol içermektedir.

Bu tıbbi ürün her ml’sinde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum (yaklaşık 2.6 mg/ml sodyum hidroksit 2N) ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.

ACTRAPID ile pioglitazon kombinasyonu:

Özellikle kalp yetmezliği gelişimi riski yüksek olan hastalarda, pioglitazon ile insülin kombine kullanıldığında kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu, pioglitazon veACTRAPID’in kombine tedavisi düşünüldüğünde akılda tutulmalıdır. Eğer bu kombinasyonkullanılırsa, hastalar kalp yetmezliği, kilo alımı ve ödemin semptom ve belirtileri içinincelenmelidir. Pioglitazon, kardiyak semptomlarda herhangi bir kötüleşme olduğundakesilmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastanın konsantre olma ve reaksiyon gösterme becerisi, hipoglisemi sebebiyle bozulabilir. Bu durum becerilerin özel önem gösterdiği koşullarda risk oluşturabilir (örn. araba sürmeveya makine kullanma).

Hastalar araba kullanımı esnasında hipoglisemiye girmemeleri için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu durum özellikle hipogliseminin uyarıcı semptomlarını az olarakfarkeden veya hiç farketmeyen kişiler için ya da sık hipoglisemi atağı geçiren hastalar içinönemlidir. Bu durumlarda araba kullanımı önerilmeyebilir.