ZOLTEM 8 mg 6 film tablet Etkileşimi

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zoltem etkileşimi, Zoltem etken madde, Zoltem yardımcı maddeler, Zoltem alkol, Zoltem etkileşim, Zoltem kullananlar, Zoltem dozu, Zoltem kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Yaygın olarak birlikte uygulandığı ilaçların metabolizmasını artırdığına veya önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Spesifik çalışmalar ondansetronun alkol, temazepam,furosemid, tramadol ve propofol ile birlikte uygulandığında farmakokinetik olarak etkileşmediğinigöstermektedir.

Ondansetron multipl hepatik sitokrom P-450 enzimleri CYP3A4, CYP2D6 ve CYP1A2 tarafından metabolize olur. Bu metabolik enzimlerin ondansetronu metabolize etmedeki çeşitliliğindendolayı, enzim inhibisyonu ya da bir enzimin düşük aktivitesi (örn, CYP2D6 genetik bozukluğu)normal olarak diğer enzimler tarafından telafi edilmektedir ve ondansetron atılımında veya dozgereksiniminde çok az değişikliğe neden olmakta ya da herhangi bir değişikliğe nedenolmamaktadır.

Ondansetronun, QT aralığını uzatan ve/veya elektrolit anomalilerine sebep olan ilaçlarla eş zamanlı olarak uygulanması sırasında dikkatli olunmalıdır. (bkz. Uyarılar ve Önlemler)

Fenitoin, Karbamazepin ve Rifampisin

CYP3A4’ün potent indükleyicileri (örn, fenitoin, karbamazepin ve rifampisin) ile tedavi edilen hastalarda, ondansetronun klerensi artmıştır ve ondansetronun kan konsantrasyon düzeyleriazalmıştır.

Apomorfin

Ondansetronun apomorfin hidroklorür ile eşzamanlı kullanımı şiddetli hipotansiyon ve bilinç kaybı bildirimleri nedeniyle kontrendikedir.

Tramadol

Küçük ölçekli çalışmalardan elde edilen veriler ondansetronun tramadolün analjezik etkisini azalttığını belirtmektedir.

Ondansetron ile QT uzamasına yol açan ilaçların birlikte kullanılması QT uzamasına katkıda bulunur. Ondansetron ile birlikte kardiyotoksik ilaçların (örn. antrasiklinler) kullanılması aritmiriskini artırabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon

Veri yoktur.