ZOLENAT 4 mg/5 ml IV infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon Gebelik

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zolenat gebelik kategorisi D'dir. Zolenat hamilelik kategorisi, Zolenat gebelik kategorisi, Zolenat emzirme, Zolenat anne sütüne geçer mi, Zolenat laktasyon, Zolenat hamilelerde kullanımı, Zolenat ve bebek, Zolenat kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadııılar/Doğııııı kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların, ZOLENAT tedavisi sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi uygulamaları gerekmektedir. ZOLENAT, gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Zoledronik asitin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

ZOLENAT, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Zoledronik asitin insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Zoledronik asitin süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldekifarmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu gözardı edilemez. ZOLENAT, emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Zoledronik asit sıçanlarda parental ve F1 neslinin fertilitesi üzerindeki potansiyel advers etkiler açısından değerlendirilmiştir. Bu, bileşiğin iskelet kalsiyum metabolizmasını inhibe etmesisonucu doğum dönemi hiperkalsemi ile ilişkili olduğu kabul edilen aşırı farmakolojik etkiler, birbifosfonat sınıfı etkisi olan distosi ve çalışmanın erken sonlandırılması ile sonuçlanmıştır. Bunedenle bu bulgular zoledronik asidin insanlarda fertilite üzerindeki kesin etkisini belirlemekaçısından yetersizdir.