STELARA 45 mg SC kullanıma hazır enjektör Gebelik

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ekspaz gebelik kategorisi B'dir. Ekspaz hamilelik kategorisi, Ekspaz gebelik kategorisi, Ekspaz emzirme, Ekspaz anne sütüne geçer mi, Ekspaz laktasyon, Ekspaz hamilelerde kullanımı, Ekspaz ve bebek, Ekspaz kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Ekspaz ilacı; kalın bağırsağın aşırı hareketli olduğu durumlarda ki ağrılı kasılmaların tedavisi ve mide ya da bağırsak içinin görüntülenerek incelendiği endoskopi işlemi sırasında görülebilecek kasılmaları azaltmak amacıyla kullanılır.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Gastrointestinal Fonksiyonel Hastalıklar > Bağırsak Hastalıkları > Sentetik Antikolinerjikler > Otilonyum Bromür

ATC Kodu

A03AB06

Etkin Madde

Otilonyum Bromur 40 mg

Barkodu

8699514090557

Geri Ödeme Kodu

A11968

Satış Fiyatı

13.39 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

13

Alternatif İlaç Sayısı

6

Sağlık Konuları

İrritabl Bağırsak Sendromu

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFHX

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ABC

Eşd. ilaç grubu

E555A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Gebelik Kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Sınırlı sayıda gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler, ustekinumabın gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir. Bugüne kadar herhangi bir önemli epidemiyolojik veri elde edilmemiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (Bkz. Bölüm 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

Ustekinumab’ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
STELARA’nın gebe kadınlara uygulandığında fetüs için zararlı olma veya üreme yeteneğini etkileme olasılığının bulunup bulunmadığı bilinmemektedir. Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır. STELARA gebe kadınlara, ancak yararın riske göre açıkça ağır bastığı durumlarda verilmelidir.

Önlem olarak, STELARA’nın gebelik sırasında kullanılmasından kaçınılmalıdır. Gebe kalma olasılığı olan kadınlar tedavi süresince ve tedaviden 15 hafta sonraya kadar etkin doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Laktasyon dönemi

Ustekinumab’ın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, Ustekinumab’ın sütle atıldığını göstermektedir. Ustekinumab için emzirme sonrası sistemik olarak emilip emilmediği bilinmemektedir. Ustekinumab’ın bebeklerin

emzirilmesinde advers reaksiyon potansiyeli olduğundan, tedavi sırasında ve tedaviden sonra 15 haftaya kadar emzirmenin bırakılması veya STELARA tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve STELARA tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite