VITABIOL-C 5 ml 500 mg 5 ampül Uyarılar

Ulagaylar Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Vitabiol uyarılar, Vitabiol zararları, Vitabiol önlemler, Vitabiol riskler, Vitabiol yan etkisi, Vitabiol alerji, Vitabiol alkol, Vitabiol hamileler, Vitabiol emzirme, Vitabiol araç kullanımı, Vitabiol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Askorbik asitin yüksek dozları, üriner oksalat seviyelerini yükseltir ve böbrekte kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna sebep olabilir. Böbrek fonksiyonları bozulmuş olan veya böbrektaşı öyküsü olan hastalar, bu etkiye daha duyarlı olabilir.

Askorbik asit, demir absorbsiyonunu artırdığından yüksek dozlar, hemokromatoz, talasemi, polisitemi, lösemi, ya da sideroblastik anemili hastalarda tehlikeli olabilir. Aşırı demir yükühastalığı durumunda, askorbik asit alımı minimumda tutulmalıdır.

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği bulunan hastalara askorbik asit verildiğinde hemoliz gelişebildiğinden dikkatli olunmalıdır.

Askorbik asitin yüksek dozlarının, orak hücreli anemi hastalarında orak hücre krizleri ile ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.

Kronik olarak yüksek dozda askorbik asit kullanımı, ilacın metabolizmasının artmasına neden olabilir. Dolayısıyla dozaj ani olarak azaltıldığında yoksunluk belirtileri gelişebilir. Böyle birdurumda yüksek dozaja geri dönülmeli ve dozaj daha yavaş şekilde azaltılmalıdır.

Yüksek potensli vitaminler çok hızlı infüze edildiğinde kimyasal iritasyona bağlı olarak damar boyunca ağrı ve nadiren tromboflebit gelişebilir. Bu nedenle çözelti yavaş olarakinfüze edilmelidir ve infüzyon süresince ekstravazasyondan sakınmak için dikkatliolunmalıdır. Tüm parenteral çözeltiler için geçerli olduğu gibi, özellikle kalp ve akciğerhastalarında dolaşım sistemine aşırı yük bindirmemeye özen gösterilmelidir.

Askorbik asitin diyabetojenik etkisi hala tartışmalıdır. Bununla birlikte uzun dönem VİTABİOL C tedavisi alan hastalarda kan glukoz konsantrasyonu, özellikle tedavininbaşlangıç döneminde periyodik olarak izlenmelidir. Diyabetik hastalarda askorbik asitinkullanımı, idrarda glukoz tayini testlerinde yanlış sonuçların elde edilmesine neden olabilir.Bu nedenle, bu tür testlerin yapılmasından birkaç gün önce askorbik asit kullanımıkesilmelidir.

Teorik olarak askorbik asitin yüksek dozları, ürik asit atılımı üzerindeki etkisinden dolayı duyarlı hastalarda gut artritine neden olabilir.

Askorbik asitin hızla çoğalan ve geniş şekilde yayılmış tümörleri şiddetlendirebildiği düşünülmektedir. Bu nedenle ilerlemiş kanserlerde askorbik asit reçete edilirken dikkatliolunmalıdır.

Bu tıbbi ürün her 5 ml’lik dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında ‘’sodyum içermez’’.

VİTABİOL C, metil paraben (E218) ve propil paraben (E216) içerdiğinden dolayı alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyet verebilir.

Işığa maruziyette askorbik asit çözeltilerinde sararma oluşabilir. Her ne kadar bu renk değişimi VİTABİOL C’nin terapötik etkisini azaltmasa da ampullerin ambalajında muhafazaedilmesi önerilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

VİTABİOL C’nin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur.