VIROMED 1000 mg 21 film kaplı tablet Uyarılar

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Viromed uyarılar, Viromed zararları, Viromed önlemler, Viromed riskler, Viromed yan etkisi, Viromed alerji, Viromed alkol, Viromed hamileler, Viromed emzirme, Viromed araç kullanımı, Viromed fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Sıvı alma durumu: Özellikle yaşlıların, dehidratasyon riski altında olan hastaların yeterli sıvı almalarına özen gösterilmelidir.

Böbrek yetmezliğinde ve yaşlılarda kullanımı: Asiklovir renal klerens ile atılır, bu nedenle böbrek yetmezliği olan hastalarda doz azaltılmalıdır (bakınız Pozoloji ve Kullanım Şekli). Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarında azalma olması olasıdır ve bu nedenle bu grup hastalarda dozun azaltılması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Gerek yaşlı hastalar gerekse böbrek yetmezliği olan hastalarda nörolojik yan etki geliştirme riski daha yüksektir ve bu hastalar, bu etkilerin belirtileri açısından yakından izlenmelidir. Bildirilen olgularda, bu reaksiyonların genellikle tedavinin kesilmesiyle birlikte geri dönüşümlü olduğu görülmüştür (bakınız İstenmeyen Etkiler).

HERPES ZOSTER TEDAVİSİNDE

Özellikle immün sistemi yetersiz kişilerde tedaviye yanıt dikkatle takip edilmelidir. Oral tedavinin yeterli bulunmadığı durumlarda intravenöz antiviral tedavi değerlendirilmelidir. Komplike Herpes zoster (örn. iç organların dahil olduğu, yayılmış zoster, motor nöropatiler, ensefalopati ve serebrovasküler komplikasyonlar) hastalarına intravenöz antiviral tedavi uygulanmalıdır.

İlave olarak oftalmik zosterli veya hastalığın yayılma riski yüksek durumda olan ve iç organların hastalığa dahil olduğu immün sistemi yetersiz hastalar intravenöz antiviral tedavi ile tedavi edilmelidir.

HERPES LABİALİS TEDAVİSİNDE VE CMV ENFEKSİYON VE HASTALIĞININ ÖNLENMESİNDE

Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve karaciğer naklinde yüksek dozda VİROMED kulanımı: Karaciğer hastalığı bulunanlarda yüksek dozda valasiklovir (4 g veya daha fazla/gün) kullanımıyla ilgili veri bulunmamaktadır. Valasiklovir’in karaciğer naklinde kullanımıyla ilgili bir çalışma yapılmamış olduğundan bu hastaların günlük 4000 mg üzeri doz uygulamalarında dikkatli olunmalıdır.

CMV enfeksiyonu tedavisinde: Yüksek riskte CMV hastalığı (örn. donör CMV pozitif/alıcı CMV negatif veya antitimosit globulin indüksiyon tedavisi kullanımı) olan organ nakli hastaları (~ 200) üzerinde valasiklovir etkililiğini gösteren çalışmalarda valasiklovirin bu hastalarda kullanımının ancak valgansiklovirin veya gansiklovirin kullanımının güvenlilik sorunlarını önlemek amacıyla olabileceği belirtilmiştir.

CMV proflaksisi için kullanılan yüksek doz valasiklovir diğer endikasyonlar için kullanılan düşük doz valasiklovire kıyasla daha sık yan etki MSS anomalileri dahil gösterebilir. Hastalar böbrek fonksiyonundaki değişiklikler için yakından takip edilmeli ve dozaj ayarlanmalıdır.

GENİTAL HERPES BULAŞMASININ AZALTILMASINDA

Genital herpeste kullanım: Hastalar antiviral tedavi başlamış olsa bile semptomların görüldüğü süre içerisinde cinsel ilişkide bulunmamaları gerektiği konusunda uyarılmadırlar. Valasiklovir ile birlikte baskılama tedavisi genital herpesin bulaşma riskini azaltabilir. Ancak genital herpes tedavisini sağlamaz veya bulaşma riskini ortadan kaldırmaz. Hastalar güvenli seks uygulamasına dikkat etmelidirler.

Pediyatrik kullanım: 12 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda valasiklovirin etkinlik ve güvenliliği saptanmamıştır.

Yaşlılarda kullanımı: Yaşlı hastalarda böbrek işlevi yetersizdir ve doz azaltılması gereklidir. Yaşlı hastalarda renal ve MSS advers etkileri görülme olasılığı fazladır. Klinik uygulamada görülen MSS advers olayları ajitasyon, halusinasyonlar, konfüzyon, deliryum ve ansefalopati daha sık olarak yaşlı hastalarda gözlenmiştir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastanın araba veya makine kullanması düşünüldüğünde VİROMED’in advers olay profili ve hastanın klinik durumu göz önüne alınmalıdır. Valasiklovir’in araba kullanma performansı veya makine kullanma yeteneği üzerine etkisini ölçen çalışmalar yapılmamıştır. VİROMED’in etkin maddesinin farmakolojik özelliklerinin böyle etkinliklere zararlı bir etki yapması beklenmemektedir.