VIRMOL 750 mg 7 film kaplı tablet Etkileşimi

Mentis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Virmol etkileşimi, Virmol etken madde, Virmol yardımcı maddeler, Virmol alkol, Virmol etkileşim, Virmol kullananlar, Virmol dozu, Virmol kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Klinik açıdan anlamlı olan herhangi bir farmakokinetik etkileşim tanımlanmamıştır. Probenesid ve böbrek fizyolojisini etkileyen diğer ilaçlar eliminasyon için rekabet ederek pensiklovirin (famsiklovirin aktif metaboliti) plazma seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle günde üç kez 500 mg famsiklovir ile birlikte probenesid alan hastalar toksisite açısından izlenmelidir. Hastalarda şiddetli baş dönmesi, uykululuk hali, konfüzyon veya diğer merkezi sinir sistemi bozukluklan görülmesi halinde famsiklovir dozunun günde üç kez 250 mg’a düşürülmesi düşünülmelidir.

İnaktif metabolit olan 6
-deoksi pensiklovirin (famsiklovirin deasetilasyonu yoluyla oluşur) pensiklovire dönüşümü aldehid oksidaz enzimi tarafından katalizlenmektedir. Bu enzim tarafından metabolize olan ve/veya bu enzimi inhibe eden diğer ilaçlar ile etkileşimlerin ortaya çıkma potansiyeli vardır. Famsiklovirin, aldehid oksidazın
in vitro
inhibitörleri olan simetidin ve prometazin ile yapılan klinik etkileşim çalışmalarında pensiklovir formasyonu üzerine etkilerinin olmadığı görülmüştür. Ancak, en etkili aldehid oksidaz inhibitörü olan raloksifenin, pensiklovir formasyonunu ve buna bağlı olarak famsiklovirin etkinliliğini etkileyebileceği
in vitro
koşullarda gözlenmiştir. Raloksifen famsiklovir ile birlikte uygulandığında, antiviral tedavinin klinik etkililiği takip edilmelidir.

Her ne kadar famsiklovir in vitro ortamda aldehit oksidazın zayıf bir inhibitörü olsa da, aldehit oksidaz ile metabolize olan ilaçlar etkileşim görülebilir.

Preklinik çalışmalarda sitokrom P450 enzimlerinin indükleme ve CYP3A4’ü inhibe etme potansiyeli olmadığı görülmüştür.