VINKO 1 mg/ml IV inf. için çöz.içeren flakon 10 ml Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Vinko dozu, Vinko dozaj, Vinko doz aşımı, Vinko uygulama, Vinko kullanım şekli, Vinko kullanımı, Vinko kullanım süresi, Vinko açmı tokmu, Vinko nedir, Vinko ne için kullanılır, Vinko nasıl kullanılır, Vinko faydaları, Vinko etkileri, Vinko günde kaç kez, Vinko sabah mı akşam mı, Vinko fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

VİNKO en az 7 günlük aralıklarla, hastanın ihtiyacına göre uygulanmalıdır. Başlangıç dozunun erişkinlerde 3.7 mg/m1, çocuklarda 2.5 mg/m2 olması tavsiye edilmektedir. Daha sonra hastaların lökosit sayımları yapılarak vinblastine duyarlılıkları tespit edilmelidir. Ayrıca lökosit sayısını yaklaşık 3000hücre/mm3’e düşüren dozun üstüne çıkılmamalıdır.

Dozajın haftalık aralıklarla aşağıda gösterilen şekilde yavaş ve tedbirli olarak uygulanması tavsiye edilmektedir:

22 Ulaşılacak en yüksek doz erişkinlerde 18.5 mg/m çocuklarda 12.5 mg/m ’ yi

geçmemelidir.

Hastalar, lökopenide artışa neden olmayacak maksimum haftalık doza devam etmelidirler.

2 2 2 Birçok yetişkin hastada bu dozaj 5.5 mg/m -7.4 mg/m ’dir ancak 3.7 mg/m ’ de

lökopeni oluşabilir, diğer hastalar 11.1 mg/m2’ye ve çok nadir olarak 18.5 mg/m2’ye

gereksinim duyabilir.

3

Lökosit sayısı en az 4000/mm e dönmeden bir haftalık süre geçse bile bir sonraki doz uygulanmamalıdır.

Bazı vakalarda, lökopenik etkiden önce onkolitik aktiviteye rastlanabilir ve bu durum oluşursa, bir sonraki dozu arttırmaya gerek yoktur.

Normal tedavi süresi, hastalığın aşamasına ve antineoplastik ajan kombinasyonuna dayanmaktadır.

Uygulama şekli:

VİNKO, yalnız intravenöz yoldan kullanılır. Diğer yollardan kullanımı fatal olabilir.

Çözelti doğrudan damar içine veya damar içine verilmekte olan perfüzyon setine enjekte edilir. Her iki uygulama yolunda da enjeksiyon yaklaşık bir dakikada tamamlanmalıdır.

Uygulamanın damar içine yapılmış olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Çevre dokulara sızma olması halinde selülit ve/veya filebit oluşabilir. Damar dışına çıkma ihtimalini en aza indirmek için iğne çekilmeden önce enjektör içine biraz kan çekerek kontrol edilmelidir. Damar dışına çıkılması durumunda ise uygulama hemen durdurulmalı ve kalan doz bir başka damara uygulanmalıdır. Lokal hiyalüronidaz enjeksiyonu ve orta derecede ısı uygulaması ilacın dağılmasına yardımcı olur; ağrı ve selülit olasılığını azaltır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Serum bilirubin değeri >3 mg/dL olan hastalarda önerilen dozun %50’si uygulanmalıdır.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyonları bozuk olan bireylerde ayarlama yapılmasına gerek yoktur

Pediyatrik popülasyon:

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi bölümünde belirtilen dozlarda uygulanır.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Vinblastin kullanımını takiben görülen yan etkiler doz bağlıdır. Bu nedenle tavsiye edilen dozdan fazlasının uygulanması sonrasında, hastalarda yan etkilerin daha şiddetlenmiş hallerinin oluşması beklenir.

VİNKO ile doz aşımı durumunda aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

1. Yetersiz antidiüretik hormon salgılanması sonucu ortaya çıkan yan etkilerin önlenmesi (alınan günlük sıvı hacminin kısıtlanması ve belkide distaltübül ve Henle kıvrımı fonksiyonunu etkileyen bir diüretik uygulanması gibi)

2. Bir antikonvülsan uygulanması

3. İleusun önlenmesi ve tedavisi

4. Kardiyovasküler sistemin kontrolü

5. Transfüzyon gereksinimi ve enfeksiyon riskini belirlemek için günlük kan sayımlarının yapılması. Aşırı doz uygulamasının en önemli etkisi hayatı tehdit eden miyelosüpresyon olacaktır. Diyaliz ya da kolestraminin aşırı doz durumundaki etkinliği bilinmemektedir.

Kuru toz halindeki VİNKO oral uygulamadan sonra gastrointestinal kanaldan düzensiz ve beklenmedik şekilde emilime uğrar. Vinblastin, yutulması halinde bir katartik ile sulu aktive kömür ağızdan verilmelidir. Aşırı doz belirtileri VİNKO’nun önerilen dozdan fazla miktarda uygulanması halinde ortaya çıkar. Diyalizin etkinliği bilinmemektedir.