TROPAMID %0.5 5ml damla Dozu

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tropamid dozu, Tropamid dozaj, Tropamid doz aşımı, Tropamid uygulama, Tropamid kullanım şekli, Tropamid kullanımı, Tropamid kullanım süresi, Tropamid açmı tokmu, Tropamid nedir, Tropamid ne için kullanılır, Tropamid nasıl kullanılır, Tropamid faydaları, Tropamid etkileri, Tropamid günde kaç kez, Tropamid sabah mı akşam mı, Tropamid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Sikloplejik refraksiyon için:

Göze (ya da gözlere) % 0.5’lik çözeltiden 2-4 damla damlatılır, beş dakika içinde tekrarlanır. Hasta 20 ila 30 dakika içinde muayene edilmezse, midriyatik etkiyi uzatmak için ek bir damladamlatılabilir.

Göz dibi muayenesi için:

Muayeneden 15-20 dakika evvel % 0.5’lik çözeltiden 1-2 damla damlatılır. Bol pigmentli bir irise sahip kişiler daha büyük dozlara ihtiyaç gösterebilirler.

Uygulama şekli:

TROPAMİD göze uygulanır.

Kullanım için aşağıdaki şekilde hareket ediniz:

• Kapağı açınız (Şekil 1).

• İlk uygulamada kapağın altındaki halkayı atınız (Şekil 2). Kapağı tekrar tamamen ve sıkıca vidalayınız (Şekil 3). Böylece damlalıktaki zar delinir ve damlalık akmaya başlar.

• Şişeyi baş ve orta parmaklarınız arasında tutarak ters çeviriniz.

• Ters çevrilmiş şişenin üzerine işaret parmağınız ile bir kerede uygulayacağınız hafif basınç ile TROPAMİD’in bir damlası akacaktır (Şekil 4).

• Kafanızı hafifçe geriye doğru yatırınız. Göz kapağı ve gözünüz arasında bir kese oluşacak kadar parmağınızla alt göz kapağınızı aşağı doğru çekiniz. Damlanın oluşan kese içinedamlatılması gerekmektedir (Şekil 5).

• Damlalık ucunu göze yaklaştırınız. Eğer yardımcı olacaksa bir ayna kullanınız.

• Damlalığı gözünüze, göz kapağınıza, gözünüzün etrafındaki yüzeylere veya diğer yüzeylere değdirmeyiniz. Değdirirseniz, damlalığa mikroorganizmalar bulaşabilir.

• TROPAMİD’i damlattıktan sonra alt göz kapağınızı yavaşça serbest bırakınız, gözünüzü kapatınız ve göz-burun arası bölgeye bir parmağınız ile hafifçe bastırınız (Şekil 6). Bu önlemTROPAMİD’in vücudun diğer bölgelerine yayılımını önleyecektir.

• Eğer damlayı iki gözünüze de kullanmanız gerekiyorsa yukarıdaki adımları diğer gözünüz için de tekrarlayınız.

• Eğer damla gözünüze gelmezse tekrar deneyiniz.

• Kullandıktan sonra TROPAMİD’in kapağını sıkıca kapatınız.

• Gözünüz için kullandığınız başka bir ilaç daha varsa, her iki ilaç uygulaması arasında en az 5 dakikalık ara veriniz.

Şekil 1 Şekil 2Şekil 3

Şekil 4 Şekil 5

Şekil 6

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

TROPAMİD bu grup hastalarda çalışılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Ciddi advers reaksiyon riskinden ötürü infantlarda % 0,5’lik konsantrasyondan fazlası kullanılmamalıdır. Çocuklarda tropikamidin, siklopleji için yetersiz olduğu rapor edilmiştir. Bunedenle atropin gibi daha güçlü bir sikloplejik ajan kullanmak gerekebilir. İnfantlarda, küçükveya prematüre bebeklerde veya down sendromu, spastik paralizi veya beyin hasarı olançocuklarda daha dikkatli kullanılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Göz içi basıncı yükselmiş yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Topikal kullanımı takiben, özellikle çocuklarda, sistemik toksisite ortaya çıkabilir. Ciltte kızarıklık (flushing) ve kuruma, bulanık görme, ateş, hızlı ve düzensiz nabız, infantlardaabdominal şişkinlik, konvülziyonlar, halüsinasyonlar ve nöromüsküler koordinasyon kaybıgörülebilir.

Tedavi semptomatik ve destekleyicidir. İnfantlarda ve küçük çocuklarda vücut yüzeyi nemli tutulmalıdır. İlaç kazara yutulursa; kusturma ve gastrik lavaj uygulanır.