AZARGA steril sus. göz damlası 5 ml Gebelik

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actemra gebelik kategorisi C'dir. Actemra hamilelik kategorisi, Actemra gebelik kategorisi, Actemra emzirme, Actemra anne sütüne geçer mi, Actemra laktasyon, Actemra hamilelerde kullanımı, Actemra ve bebek, Actemra kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > İmmünsupresif Ajanlar > İnterlökin İnhibitörleri > Tocilizumab

ATC Kodu

L04AC07

Etkin Madde

Tosilizumab 20 mg/ml

Barkodu

8699505762289

Satış Fiyatı

1522.05 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Alternatif İlaç Sayısı

5

Sağlık Konuları

Bağışıklık Sistemi Baskılama

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFWK

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

NGK

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Damla

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Brinzolamid/Timolol’ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlara doktor kontrolünde tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamaları tavsiye edilir.

Gebelik dönemi

Brinzolamid’in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Beta adrenerjik blokör ajanların sistemik kullanımı ile ilgili iyi kontrollü epidemiyolojik çalışmalarda malformasyon etkileri gösterilmemiştir; ancak fetüs veya yeni doğanlarda bradikardi gibi bazı farmakolojik etkiler gözlenmiştir. İlaca maruz kalan sınırlı sayıdaki gebeliklere ait veriler, göz damlasındaki timololün gebelik veya fetüs /yeni doğmuş çocuk sağlığı üzerinde herhangi bir advers etki göstermemiştir fakat, bir olguda, timolol göz damlası ile tedavi edilen bir kadının fetusunda bradikardi ve ritim bozukluğu rapor edilmiştir. Bu güne kadar, başka hiçbir ilişkili epidemiyolojik bilgi mevcut değildir.

AZARGA açıkça gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi

Brinzolamidin insanlarda anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, brinzolamidin sütle atıldığını göstermektedir. Timolol anne sütüne geçmektedir. Ancak AZARGA’nın terapötik dozlarında, anne sütü ile beslenen yeni doğanlar/infantlar üzerine herhangi bir etki beklenmemektedir. AZARGA, emzirme döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Klinik dışı çalışmalar brinzolamid-timolol sabit kombinasyonu ile yapılmamıştır. Her bir ilaç, ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Brinzolamid veya timolol ile yapılan üreme toksisitesi çalışmaları, insanlar için özel bir tehlikeye işaret etmemektedir.

Brinzolamid:

Brinzolamid’in oral dozunun, sıçanlara 18 mg/kg/gün’e kadar veya 28^g/kg/gün olarak tavsiye edilen günlük klinik dozun 640 katına kadar erkek ve dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.

Timolol:

Timolol’ün oral dozunun, sıçanlara 100 mg/kg/gün’e kadar veya 14^g/kg/gün olarak tavsiye edilen günlük klinik dozun 7000 katına kadar erkek ve dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.