TICLOCARD 250 mg 30 film tablet Yan Etkileri

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ticlocard yan etkileri, Ticlocard etkileri, Ticlocard zararları, Ticlocard belirtileri, Ticlocard uyarılar, Ticlocard önlemler, Ticlocard kilo aldırırmı, Ticlocard zayıflatırmı, Ticlocard zehirlenmesi, Ticlocard cinsellik, Ticlocard sorunlar, Ticlocard uykusuzluk, Ticlocard bağımlılık, Ticlocard bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi TICLOCARD’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa TİCLOCARD’ı kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :

şişme, ağrı, kızarıklık ve ısı artışı (lupus sendromu), sinirsel bozukluk, akciğer hastalığı, kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısında ileri derecede artış

• Kalın barsak iltihabı ile birlikte şiddetli ve inatçı ishal

• Şiddetli sarılık (derinizde ve gözlerinizin beyaz kısmı sarılaşırsa / sanlık gelişirse ve dışkınızın rengi açılırsa)

■ Kılcal damarlarda kan toplanması ile deride aniden oluşan kızarıklıklar (erythema multiforme); grip benzeri belirtiler, burun içinde ve cinsel organ dokularında gri veya beyaz renkli yalancı zar, dudaklar üzerinde kanamalı kabuklanma ve gözlerde yara (stevens Johns sendromu), derinin dış tabakasında hassasiyet kaybı (lyell sendromu)

• Ateş

Bunlann hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sızın TİCLOCARD’a karşı ciddi aleıjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz :

• Kanda bulunan ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücrelerinin sayısında ciddi düşme (ciddi nötropeni); titreme nöbetleri, ateş yükselmesi ve ağız boşluğunda yara ishal, bulantı

Bunlar TİCLOCARD’ın yaygın yan etkileridir.

• Kandaki yassı küçük taneciklerin ileri derecede azalması (trombositopeni) ve buna eşlik eden kansızlık (hemolitik anemi)

Bunlar TİCLOCARD’ın yaygın olmayan yan etkileridir.

• Kandaki her çeşit hücrenin sayısında azalma (pansitopeni), kemik iliği bozukluğu (kemik iliği aplazisi), kılcal damar duvarlarından kan sızması sonucu deride önce kırmızı, sonra morumsu renkte yaygın kanama odaklan oluşması (trombotik trombositopenik purpura)

• Sanlık

Bunlar TİCLOCARD’ın seyrek yan etkileridir.

• Deride çürük oluşması, burun kanaması

• Pembemsi kırmızı kabartılar veya lekeler şeklinde deri döküntüleri

• Karaciğer enzimlerinde artış nedeniyle karaciğerin düzgün çalışıp çalışmadığını anlamaya yarayan kan testlerinde anormal sonuçlar

• Kan yağları seviyelerinde kontrol testlerinde anormal sonuçlar Bunlar TİCLOCARD’m sıklığı bilinmeyen yan etkileridir.

Yan etkilerin raporlanması

- En sık rastlanan yan etki gastrointestinal rahatsızlıklardır. (Bulantı, kusma, diyare, anoreksi). Bunların içinde diyareye daha sık rastlanır. Ancak bu etkiler tedavinin kesilmesini gerektirecek kadar şiddetli değildir ve 1-2 hafta içinde genellikle kendiliğinden geçer, ve ilacın yiyecekle alınması durumunda da görülmezler. - Deri reaksiyonları : Ürtiker, prurit, eritem... 1-2 gün içinde semptomlar kaybolur. - Hemorajik bozukluklar : Burun kanaması, ekimoz ve menoraji gibi genellikle ciddi değildir ve tedavinin kesilmesini gerektirmez. - Hematolojik bozukluklar : Lökopeni, trombositopeni, pansitopeni, agranülositoz. Risk potansiyeli yüksek ciddi rahatsızlıklardır. Tedavinin ilk döneminde görülür ve ilaç kesildiğinde normale döner. - Karaciğer üzerindeki etkileri : Nadiren hepatit ve kolestatik sarılığa rastlanır. İlaç kesilince belirtiler kaybolur. Total kolesterol seviyesini yükseltebilir, ancak "HDL-C veya LDL-C / total kolesterol" oranını değiştirmez. Yani lipoproteik fonksiyon değişmez.