TEMODAL 250 mg 5 kapsül {Schering-plough} Dozu

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Temodal dozu, Temodal dozaj, Temodal doz aşımı, Temodal uygulama, Temodal kullanım şekli, Temodal kullanımı, Temodal kullanım süresi, Temodal açmı tokmu, Temodal nedir, Temodal ne için kullanılır, Temodal nasıl kullanılır, Temodal faydaları, Temodal etkileri, Temodal günde kaç kez, Temodal sabah mı akşam mı, Temodal fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

TEMODAL sadece beyin tümörleri konusunda uzman doktorlar tarafından reçete 1 entli ri İtliği zaman kullanılmalıdır.

Yeni teşhis edilen glioblastoma multiformeli erişkin hastalar:

Eşzamanlı faz

TEMODAL, radyoterapi (30 fraksiyonda verilen 60 Gy) ile eşzamanlı olarak, 42 gün süreyle günde 75 mg/m2 dozunda ve takibinde 6 kür adjuvan tedavi olarak oral yoldan verilir. Doz azaltılması önerilmez; ama hastanın toleransına göre doza ara verilebilir. Aşağıdaki koşulların tümü sağlanır ise, TEMODAL ile eş zamanlı dönem 42 günden 49 güne kadar sürdürülebilir: mutlak nötrofil sayısı >1.5 x 10 /l; trombosit sayısı >100 x 10 /1; ortak toksisite kriterleri (CTC) hematolojik olmayan toksisite <evre 1 (alopesİ, bulantı ve kusma dışında). Tedavi sırasında her hafta tanı kan sayımı yapılmalıdır. Eşzamanlı fazdaki TEMODAL dozuna, Tablo l’de belirtilen hematolojik ve hematolojik olmayan toksisite kriterlerine göre ara verilmeli veya doz kesilmelidir.

a: Eşzamanlı TMZ tedavisi aşağıdaki durumların tümü sağlandığı takdirde sürdürülebilir: mutlak nötrofil sayısı >1.5 x 10/1; trombosit sayısı >100 x 10/1; CTC hematolojik olmayan toksisite <evre 1 (alopesi, bulantı ve kusma dışında).

TMZ = TEMODAL; CTC = Ortak Toksisite Kriterleri.

Adjuvan Faz

TEMODAL + Radyoterapi fazı tamamlandıktan 4 hafta sonra, TEMODAL adjuvan tedavi olarak 6 kür daha uygulanır. 1. kürdeki doz (adjuvan) 5 gün süreyle günde bir defa 150 mg/m2 verilmesini takiben 23 gün tedavi uygulanmamasıdır. 2. kürün başlangıcında, eğer 1. kür için CTC hematolojik- olmayan toksisite evre <2 (alopesi, bulantı ve kusma dışında), mutlak nötrofil sayısı (ANC) >1.5xl09/l ve trombosit sayısı >100 x 109/1 ise doz 200 mg/m2 ‘ye yükseltilir. 2. kürde doz yükseltilmemişse sonraki kürlerde doz yükseltilmemelidir. Toksisite oluşmazsa, sonraki her kürün ilk 5 günü için günlük doz 200 mg/m2 olarak kalır. Adjuvan faz sırasındaki doz azaltmaları
Tablo 2 ve
3’e göre uygulanmalıdır.

Tedavi sırasında 22. günde tam kan sayımı yapılmalıdır (ilk TEMODAL dozundan 21 gün sonra). TEMODAL dozu
Tablo
3’e göre azaltılmalı veya kesilmelidir.

Tablo 2 Adjuvan Tedavi için TE

VlÜDAL Dozu Düzeyleri

Doz

Düzeyi

Doz (mg/m7/gün)

Notlar

-1

100

Önceki toksisite için doz azaltılır

0

150

1. kürdeki doz

1

200

Toksisite yoksa 2-6. kürlerdeki doz

Toksisite

TMZ 1 Doz Düzeyi Azaltılır3

TMZ Kesilir

Mutlak Nötrofil Sayısı

<1.0 x 109/L

b

Trombosit Sayısı

<50 x 109/L

b

CTC Hematolojik Olmayan Toksisite

(alopesi, bulantı, kusma dışında)

CTC Evre 3

CTC Evre 4b

a: TMZ doz düzeyleri Tablo 3’te sıralanmıştır.

b: Dozun <100 mg/m2’ye düşürülmesi gerekirse veya dozun azaltılmasında sonra aynı evre 3 hematolojik olmayan toksisite (alopesi, bulantı, kusma dışında) oluşursa TMZ kesilmelidir.

TMZ = TEMODAL; CTC = Ortak Toksisite Kriterleri.

Rekürran veya progresif glioması veya malign melanomu olan erişkin hastalar : Önceden kemoterapi uygulanmamış hastalarda TEMODAL oral yoldan 28 günde bir tekrarlanan sikluslar halinde, 5 gün süreyle günde bir defa 200 mg/m2 dozunda verilir. Önceden kemoterapi uygulanmış hastalarda başlangıç dozu günde bir defa 150 mg/nı2 olup ikinci kürde bu doz günde 200 mg/m2’ye yükseltilir. Sonraki kürün birinci gününde mutlak nötrofil sayısının (MNS) 1.5 x 10 71’ye eşit veya bundan büyük olması ve trombosit sayısının 100 x 1071’ye eşit veya bundan büyük olması gerekir. Temodal için toksisitiye bağlı doz değişikliklerinin, en düşük mutlak nötrofil ve platelet sayılarına göre yapılması gerekmektedir.

Rekürran veya progresif glioması olan pediyatrik hastalar: Üç yaş ve daha büyük hastalarda TEMODAL oral yoldan 28 günde bir tekrarlanan, 5 gün süreyle 200 mg/m2 dozunda verilir. Önceden kemoterapi uygulanmış pediyatrik hastalarda başlangıç dozu 5 gün süreyle günde bir defa 150 mg/m olmalı ve hematolojik toksisite yoksa doz bir sonraki kürde 5 gün süreyle günde bir defa 200 mg/m2’ye yükseltilmelidir. Rekürran veya progresif malign glioma veya malign melanomda doz değişiklikleri için laboratuar parametreleri: İlacın dozunu ayarlamadan önce, aşağıdaki laboratuar parametrelerinin mevcut olması gerekir: Mutlak nötrofil sayısı (MNS) >1.5 x 10’/L verombosit sayısı >100 x 109/L. 22.
günde (ilk dozdan 21 gün sonra) veya bu günü takiben 48 saat içinde tam kan sayımı yapılmalıdır ve mutlak nötrofil sayısı 1.5 x İ09/L ve trombosit sayısı 100 x İO’/L ‘nin üzerine çıkana dek haftada bir tekrarlanmalıdır. Eğer herhangi bir tedavi kürü sırasında mutlak nötrofil sayısı <1.0 x
K)7l.
veya trombosit sayısı < 50 x 109/L altına düşerse, takip eden kürde doz düzeyi bir basamak (50 mg/m2) azaltılmalıdır. Doz düzey basamakları,100 mg/m2,150 mg/m2 ve 200 mg/m2’dir.
Önerilen en düşük doz 100 mg/m eli r.

Yaşlı hastalar: Farmakokinetik analizlere göre temozolomid klerensi yaştan etkilenmemesine rağmen, yaşlı hastalara TEMODAL uygulanırken dikkatli olunmalıdır. 70 yaş üstündeki hastalarda genç hastalara göre nötropeni ve trombositopeni riski daha fazladır.

TEMODAL yemekten en az bir saat önce, aç karnına verilmelidir.
Uygulamadan önce veya sonra antiemetik tedavisi uygulanabilir. TEMODAL verilmesini takiben kusma olursa, aynı gün içinde ikinci bir doz verilmemelidir.

TEMODAL tedavisi hastalığın ilerlemesine kadar maksimum 2 yıl sürdürülebilir.

TEMODAL kapsül açılmamalı veya çiğnenmemeli, bir bardak suyla tek parça halinde yutulmalıdır.

Uygulama Talimatı:

• TEMODAL aç karnına alınmalıdır.(Yemekten en az bir saat önce)

• Kapsüller bir bardak su ile yutulmalıdır.

• Kapsüller açılmamalı veya çiğnenmemelidir.

• Doz mümkün olan minimum sayıda kapsül ile sağlanmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

500, 750, 1000 ve 1250 mg/m ’lik (kür başına 5 gün üzerinden total doz) dozlar klinik olarak incelenmiştir. Doz kısıtlayıcı toksisite hematolojik toksisitedir ve birçok dozda bildirilmiştir, fakat yüksek dozlarda daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Bir hastada 5 gün boyunca günde 2000 mg’lık doz aşımı yaşanmıştır. Bildirilen yan etkiler; pansitopeni, ateş, çoklu organ yetmezliği ve ölümdür. 5 günden fazla (64 güne kadar) tedavi gören bazı hastalarda enfeksiyon ile birlikte ya da enfeksiyonsuz, bazı vakalarda şiddetli ve uzun süren ve ölüm ile sonuçlanan kemik iliği supresyonu bildirilmiştir. Doz aşımı durumunda hematolojik inceleme gerekmektedir. Gerektiği takdirde

destekleyici tedavi uygulanmalıdır.