TAKSEN 300 mg/50 ml IV enj. çöz.içeren flakon Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Taksen etkileşimi, Taksen etken madde, Taksen yardımcı maddeler, Taksen alkol, Taksen etkileşim, Taksen kullananlar, Taksen dozu, Taksen kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Paklitaksel klerensi, simetidinin önce uygulanmasından etkilenmez.

Over kanserinin birinci basamak tedavisi için önerilen TAKSEN rejimi, sisplatinden önce verilmelidir. TAKSEN, sisplatinden önce verildiğinde, TAKSEN’in güvenlik profili, tek ajan olarak kullanıldığında bildirilenle uyumludur. TAKSEN, sisplatinden sonra verildiğinde hastalarda daha belirgin miyelosupresyon ve paklitaksel klerensinde yaklaşık % 20 azalma görmüştür. TAKSEN ve sisplatinle tedavi edilen hastalarda, jinekolojik kanserler için tek başına sisplatin kullanımı ile karşılaştırıldığında böbrek yetmezliği riskinde artış olabilir.

Paklitaksel ve doksorubisin birbirine yakın zamanlarda verildiğinde doksorubisin ve metabolitlerinin eliminasyonunun azalmasından dolayı TAKSEN, metastatik meme kanserinin başlangıç tedavisi için doksorubisinden 24 saat sonra uygulanmalıdır.

Paklitaksel metabolizması, sitokrom P450 CYP2C8 ve 3A4 izoenzimleri tarafından katalize edilir. Klinik çalışmalar, paklitaksel’in 6a-hidroksipaklitaksel’e çevrilmesi için CYP2C8 ile yönetilen metabolizmasının insanlardaki en büyük metabolizma yolu olduğunu göstermiştir. CYP3A4’ün baskın inhibitörü olarak bilinen ketokonazol’ün eş zamanlı uygulanması, paklitaksel’in eliminasyonunu elimine etmez, bu nedenle iki ilaç da doz ayarına gerek olmadan birlikte uygulanabilir. Paklitaksel ve diğer CYP3A4 subtratları/inhibitörleri arasındaki ilaç etkileşimleri üzerine ilave veriler sınırlıdır. Bu nedenle CYP2C8 veya 3A4 inhibitörü (örn. Eritromisin, fluoksetin, gemfibrozil) ya da indükeri (örn. Rifampisin, karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, efavirenz, nevirapin) olarak bilinen ilaçlar ile paklitaksel eş zamanlı uygulandığı zaman dikkatli olunmalıdır.

CYP2C8 inhibitörleri (örn. Atazanavir, gemfibrozil, ritonavir), CYP2C9 inhibitörleri (örn. Delavirdin, flukonazol, gemfibrozil, ketokonazol, nikardipin, NSAID’ler, sülfonamidler, tolbutamid) ve CYP3A4 inhibitörleri (örn. Azol antifungaller, klaritromisin, diklofenak, doksisiklin, eritromisin, imatinib, izoniyazid, nefazodon, nikardipin, propofol, proteaz inhibitörleri, kinidin, telitromisin, verapamil) paklitaksel düzeylerini/etkilerini artırabilir.