SUFENTA 5 mcg/10 ml 5 ampül Kullananlar

Johnson and Johnson Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.SUFENTA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

SUFENTA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

- Sulfentanil sitrat veya SUFENTA’ nın içerdiği maddelerden herhangi birine ya da benzer bir ağrı kesiciye karşı alerjiniz var ise kullanılmamalıdır.

- Yeni doğan bebeklerde ilaca bağlı olası bir solunum probleminden kaçınmak için normal doğum esnasında veya sezaryenle doğum esnasında henüz göbek kordonu kesilmemişse SUFENTA damar içerisine verilmemelidir, ancak omurilik çevresine verilmesi yeni doğanlar için güvenlidir.

- Şok, ciddi kanama, sistemik enfeksiyon veya enjeksiyon yapılacak yerde iltihap varsa omurilik çevresine (epidural kullanım) SUFENTA enjekte edilmemelidir. Eğer bazı ilaçları örneğin antikoagülanlar denen kanı sulandırıcı ilaçları alıyorsanız SUFENTA enjekte edilmemelidir.

SUFENTA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Önemli: SUFENTA güçlü bir ağrı kesicidir ve sadece uzman kişilerce uygulanmalıdır. Benzer ağrı kesicilerle olduğu gibi, SUFENTA solunumu zayıflatabilir. Bu durum ameliyattan sonra da meydana gelebilir. Dolayısıyla ameliyattan sonra bir süre daha gözlem altında kalacaksınız. Eğer ciddi bir sersemleme, uykulu hal veya solunum problemleri yaşarsanız, DERHAL doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz.

Akciğer hastalığınız veya solunum problemleriniz, beyinle ilgili rahatsızlığınız, tiroid, karaciğer veya böbrek fonksiyonlarınızda bozukluk varsa daima doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahil olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

SUFENTA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

SUFENTA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile iseniz, sadece doktorunuz kesin gereklilik olduğuna karar verirse SUFENTA kullanabilirsiniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Doğum sırasındaki ağrı için sadece omurilik çevresine (epidural kullanım) SUFENTA verilebilir.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

SUFENTA anne sütüne geçer.

• Doktorunuz, kullanılacak SUFENTA miktarına ve uygulama yoluna ait sizi bilgilendirecektir.

Araç ve makina kullanımı

• SUFENTA’nın dikkat durumunuz veya araba kullanma yeteneğiniz üzerine kısa süreli bir olumsuz etkisi olabilir. SUFENTA uygulamasının ardından yeterli süre geçmeden araç veya makine kullanmayınız.

• Araç veya makine kullanmadan önce daima doktorunuza danışınız.

SUFENTA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

- Her bir SUFENTA ampul 35,4 mg sodyum içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

- SUFENTA ampul uygulamadan önce tuz çözeltisi ile seyreltilebilir. Bu tuz çözeltisi de sodyum içermektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Birçok ilaç SUFENTA ile birlikte kullanılamayacağı için, başka bir ilaç alıyorsanız daima doktorunuzu bilgilendiriniz. Nadir olarak, birlikte kullanılmaları durumunda uygulanacak dozun ayarlanması gerekebilir.

• Depresyon tedavisinde kullanılan monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri adı verilen ilaçlar SUFENTA ile birlikte kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar SUFENTA uygulamasından 2 hafta önce kesilmelidir.

• Uzun süredir güçlü ağrı kesiciler alıyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Dozun ayarlanması gerekebilir.

• Düzenli bir şekilde alkol veya ilaç kullanıyorsanız veya hareketlerinizi yavaşlatan ilaçlar alıyorsanız (örneğin uyku hapları, sakinleştiriciler, ruhsal bozukluklar için verilen ilaçlar) doktorunuzu bilgilendiriniz.

• AIDS (ör: ritonavir) veya mantar enfeksiyonlarının (ör: ketokonazol, itrakonazol) tedavisinde kullanılan bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. SUFENTA dozunun ayarlanması gerekebilir.