STALEVO 200/50/200 mg 100 film kaplı tablet Zararları

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Stalevo zararları, Stalevo önlemler, Stalevo riskler, Stalevo uyarılar, Stalevo yan etkisi, Stalevo istenmeyen etkiler, Stalevo cinsel, Stalevo etkileri, Stalevo tedavi dozu, Stalevo aç mı tok mu, Stalevo hamilelik, Stalevo emzirme, Stalevo alkol, Stalevo kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

STALEVO ile en sık bildirilen istenmeyen etkiler hastalann %19’unda meydana gelen diskinezi; hastalann sırasıyla yaklaşık %15 ve %12’sinde meydana gelen bulantı ve diyare dahil gastrointestinal semptomlar; hastaların yaklaşık %12’sinde meydana gelen kas, müsküloskeletal ve bağ doku ağnsı ve hastaların yaklaşık %10’unda idrarda meydana gelen zararsız, kırmızımsı kahverengi renk değişimidir. Levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde STALEVO veya entakaponla yapılan klinik çalışmalarda ciddi gastrointestinal kanama (yaygın olmayan) ve anjiyödem vakalan (seyrek) saptanmıştır. Her ne kadar klinik çalışma verilerinde herhangi bir vakaya rastlanmamış olsa da; kolestatik özellikleri olan ciddi hepatit, rabdomiyoliz ve nöroleptik malignan sendrom meydana gelebilir.

Aşağıda listelenmiş olan istenmeyen etkiler 3230 hastanın dahil edildiği (1810 hasta levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde STALEVO veya entakaponla, 1420 hasta levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde plasebo ile veya levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde kabergolinle tedavi edilmiştir) on bir çift kör klinik çalışmadan ve entakaponun levodopa/DDK inhibitörü ile kombinasyon halinde kullanılmak üzere piyasaya çıkmasından bu yana yapılan pazarlama sonrası çalışmalardan elde edilen verilerden toplanmıştır.

İstenmeyen etkiler, en sık görüleni ilk sıraya konmak üzere, aşağıdaki değerlere uygun ifade birliği kullanılarak sıralandırılmışlardır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (1>100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000) ve çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) ; izole bildirimler dahildir. Her bir sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan önem sırasıyla sıralanmıştır.

Yaygın: Anemi

Yaygın olmayan: Trombositopeni

Metabolizma ve beslenme bozukluklan Yaygın: Kilo azalması*, iştah kaybı*

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Depresyon, halüsinasyon, şaşkınlık durumu*, anormal rüyalar*,

anksiyete, insomnia.

Yaygın olmayan: Psikoz, ajitasyon*

Bilinmiyor: İntihar davranışları

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: Diskinezi*

Yaygın: Parkinsonizmde şiddetlenme (örn. bradikinezi)*, titreme, açık-

kapalı fenomeni, distoni, mental bozukluk (öm. bellek bozuklukları, demans), uyku hali, baş dönmesi*, baş ağrısı

Bilinmiyor: Nöroleptik malignan sendrom*

Göz bozuklukları

Yaygın: Bulanık görme

Kardiyak bozukluklar

Yaygın: Miyokard infarktüsü dışında iskemik kalp hastalığı olaylan (öm.

angina pektoris)**, düzensiz kalp ritmi

Yaygın olmayan: Miyokard infarktüsü**

Vasküler bozukluklar:

Yaygın: Ortostatik hipotansiyon, hipertansiyon

Yaygın olmayan: Gastrointestinal hemoraji

Solunum sistemi bozuklukları

Yaygın: Dispne

Çok yaygın: Diyare*, bulantı*

Yaygın: Konstipasyon*, kusma*, dispepsi, karın ağrısı ve rahatsızlık*, ağız

kuruluğu*

Yaygın olmayan: Kolit*, disfaji

Hepato-bilier bozukluklar

Yaygın olmayan: Anormal karaciğer fonksiyon testleri*

Bilinmiyor: Çoğunlukla kolestatik özellikleri olan hepatit (bkz. bölüm 4.4)*

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın: Deri döküntüsü*, hiperhidroz

Yaygın olmayan: İdrar haricindeki renk değişiklikleri (öm. deri, tırnak, saç, ter)*

Seyrek: Anjiyödem

Bilinmiyor: Ürtiker*

Kas-iskelet sistemi ve bağ doku bozuklukları

Çok yaygın: Kas, müsküloskeletal ve bağ doku ağrısı*

Yaygın: Kas spazmları, artralji

Bilinmiyor: Rabdomiyoliz*

Böbrek ve idrar yolu bozuklukları Çok yaygın: Kromatüri*

Yaygın: İdrar yolları enfeksiyonları

Yaygın olmayan: Üriner retansiyon

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygın: Göğüste ağrı, periferik ödem, düşme, yürüme bozukluklan, asteni,

yorgunluk

Yaygın olmayan: Bitkinlik

*Genellikle entakaponla ilişkilendirilen veya tek başına levodopa/DDK inhibitörüne kıyasla entakaponla daha sık (klinik çalışma verilerinde en az %1’lik sıklık farklılığı ile) görülen istenmeyen etkiler.

**Miyokard enfarktüsü ve diğer iskemik kalp hastalığı oranlarının insidans oranlan (sırasıyla %0.43 ve %1.54) doz uygulaması sonunda motor dalgalanmalar görülen 2082 hastanın dahil edildiği 13 çift kör çalışmanın analizinden elde edilmiştir.

Genellikle entakaponla ilişkilendirilen veya tek başına levodopa/DDK inhibitörüne kıyasla entakaponla daha sık görülen istenmeyen etkiler yukarıda yıldız imi ile gösterilmiştir. Bu istenmeyen etkilerden bazılan artan dopamineıjik aktivite ile ilişkilidir (öm. diskinezi, bulantı ve kusma) ve en sık olarak tedavi başlangıcında meydana gelirler, levodopa dozunun azaltılması, bu dopamineıjik reaksiyonların şiddetini ve sıklığını azaltır. Diyare ve idrarda kırmızımsı kahverengi renk değişikliği dahil olmak üzere, çok az istenmeyen etkiler doğrudan etkin madde entakaponla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bazı durumlarda entakapon deri, tırnak ve terde de renk değişikliklerine neden olabilmektedir. Yukarıda yıldız imiyle gösterilen diğer istenmeyen etkiler bunlann klinik çalışma verilerinde tek başına levodopa/DDK’ya kıyasla entakaponla daha sık görülmesi (en az %1’lik sıklık farklılığına göre) veya entakaponun piyasaya çıkmasından sonra alınan münferit vaka güvenlilik raporlan baz alınmıştır.

Levodopa/karbidopa ile konvülsiyonlar seyrek görülmüştür; ancak levodopa/karbidopa tedavisi ile bir nedensellik ilişkisi gösterilmemiştir.