SEROQUEL XR 200 mg uzatılmış salınımlı 60 tablet Zararları

AstraZeneca Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Seroquel zararları, Seroquel önlemler, Seroquel riskler, Seroquel uyarılar, Seroquel yan etkisi, Seroquel istenmeyen etkiler, Seroquel cinsel, Seroquel etkileri, Seroquel tedavi dozu, Seroquel aç mı tok mu, Seroquel hamilelik, Seroquel emzirme, Seroquel alkol, Seroquel kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Somnolans, göz kararması, ağız kuruluğu, hafif asteni, kabızlık, taşikardi, ortostatik hipotansiyon ve dispepsi ketiapin tedavisinde en sık bildirilen advers ilaç reaksiyonlarıdır.

Kilo artışı, senkop, nöroleptik malin sendrom, lökopeni, nötropeni ve periferik ödem diğer antipsikotiklerde de olduğu gibi ketiapin tedavisine de eşlik edebilir.

Ketiapin tedavisine eşlik eden advers ilaç reaksiyonları aşağıda sıklık şeklinde listelenmiştir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila < 1/100); seyrek (>1/10,000 ila < 1/1,000), çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın:Lökopeni1

Yaygın olmayan: Eozinofili, trombositopeni

Bilinmiyor:Nötropeni1

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık Çok seyrek:Anaflaktik reaksiyon6

Endokrin hastalıkları

Yaygın :Hiperprolaktinemi16

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın :İştah artışı

Çok seyrek:Hiperglisemi, Diabetes Mellitus1,5,6

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın :Anormal rüyalar ve kabuslar, uyurgezerlik ve diğer ilişkili

olaylar (bkz. referans 7)

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın:Baş dönmesi417,somnolans217, baş ağrısı

Yaygın:Senkop4,17, ekstrapiramidal semptomlar1,13, disartri

Yaygın olmayan: Konvülsiyon1, huzursuz bacak

sendromu, Dizartri, nöbet Çok seyrek:Tardif diskinezi6

Kalp veya kardiyak hastalıklar

Yaygın:Taşikardi4, çarpıntı19

Göz hastalıkları

Yaygın:Bulanık görme

Vasküler hastalıklar

Yaygın:Ortostatik hipotansiyon4,17

Solunum sistemi hastalıkları

Yaygın:Rinit, dispne19

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın:Ağız kuruması

Yaygın:Kabızlık, dispepsi

Çok seyrek:Disfaji8

Hepato-bilier hastalıkları

Seyrek:Sarılık66

Çok seyrek:Hepatit6

Deri ve deri-altı dokusu hastalıkları

Çok seyrek:Anjiyoödem6,Stevens-Johnson sendromu6

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Seyrek:Priapizm, galaktorea

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın :Yoksunluk semptomları1,10

Yaygın:Hafif asteni, periferik ödem, duyarlılık

Seyrek:Nöroleptik maling sendrom1, kan kreatin

fosfokinaz seviyelerinde artış

Laboratuvar bulguları

Serum trigliserid düzeylerinde artış1 (genellikle LDL kolesterol) düzeylerinin

kolesterol düzeyinde azalma, kilo artışı9, hemoglobinde azalma18

Serum transaminaz (ALT, AST) düzeylerinde yükselme3, nötrofil sayısının azalması, kan şekerinin perglisemik düzeye yükselmesi7, serum prolaktin düzeyinde artış, total T4’de azalma20, serbest T4’ de

Yaygın:

20

Yaygın olmayan: Seyrek :

15

azalma20, total T3’ de azalmaz,J, TSH’ da artış Gamma-GT düzeylerinin yükselmesi3, platelet sayısının

20

azalması14, serbest T3’ de azalma’ Kan kreatinin fosfokinaz düzeylerinin yükselmesi

20

(1)Bkz Bölüm 4.4

(2)Özellikle tedavinin ilk iki haftası somnolans gözlenir ve genellikle ketiapin uygulamasının kesilmesiyle etkisi geçer.

(3)Ketiapin uygulanan bazı hastalarda serum transaminaz (ALT,AST), veya gama-GT düzeylerinde asemptomatik yükselmeler gözlenmiştir. Bu yükselmeler genellikle devam eden ketiapin tedavisinde düzelmiştir.

(4)Alfa-1 adrenerjik blokör aktivitesine sahip diğer antipsikotikler gibi ketiapin de; özellikle başlangıçtaki doz titrasyon döneminde olmak üzere göz kararması, taşikardi ve bazı hastalarda senkop ve ortostatik hipotansiyona neden olabilmektedir (bkz bölüm 4.4 ).

(5)Önceden mevcut diyabetin şiddetlenmesi, çok nadir vakalarda bildirilmiştir.

(6)Bu advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı, SEROQUEL film tablet (çabuk salımlı tablet) formülasyonunun pazara verilme sonrası kullanım verileri temel alınarak hesaplanmıştır.

(7)En az bir kez açlık kan şekerinin > 126 mg/dL (> 7.0 mmol/L) veya tokluk kan şekerinin > 200 mg/dL (> 11.1 mmol/L) ölçülmesi

(8)Plaseboya karşı ketiapin ile disfaji sıklığındaki artış sadece bipolar depresyon için yapılan klinik çalışmalarda görülmüştür.

(9)Başlangıca göre %7’den fazla kilo artışı baz alınır. Özellikle tedavinin ilk haftalarında ortaya çıkar.

(10)Aşağıdaki geri çekilme semptomları sıklıkla tedavi kesilmesi semptomlarının değerlendirildiği akut plasebo kontrollü, monoterapi klinik çalışmalarda gözlenmiştir, bu semptomlar uykusuzluk, bulantı, baş ağrısı, ishal, kusma, baş dönmesi ve irritabilitedir. Bu reaksiyonların görülme sıklığı, tedavinin kesilmesinden 1 hafta sonra belirgin derecede düşmüştür.

(11)Trigliseridin en az bir defa > 200 mg/dL (> 2.258 mmol/L) olarak ölçülmesi

(12)Kolesterolun en az bir defa > 240 mg/dL (> 6.2064 mmol/L) olarak ölçülmesi.

(13)Aşağıdaki metine bakınız.

(14)Plateletlerin en az bir defa <100 x 109/L olarak ölçülmesi

(15)Kan kreatinin fosfokinazın klinik çalışma advers olay raporlarının nöroleptik malign sendrom ile bağlantılı olmaması baz alınmıştır.

(16)Prolaktin düzeyleri (18 yaş üzeri hastalarda) : >20 |g/L (>869.56 pmol/L) erkekler; >30 |g/L (>1304.34 pmol/L) kadınlar

(17)Düşüşlere neden olabilir.

(18)Açık etiketli ekstansiyon da dahil tüm çalışmalarda ketiapin kullanan hastaların % 11’inde en az bir kez hemoglobin düzeyinde erkeklerde < 13 g/dl, kadınlarda < 12 g/dl’ye düşüş ortaya çıkmıştır. Kısa süreli plasebo konrollü çalışmalarda, plasebo (% 6.2) hastaları ile kıyaslandığında ketiapin alan hastaların % 8.3’ünde en az bir kez hemoglobin düzeyinde erkeklerde < 13 g/dl, kadınlarda < 12 g/dl’ye düşüş ortaya çıkmıştır.

(19)Bu reaksiyonlar sıklıkla taşikardi, baş dönmesi, ortostatik hipotansiyon ve/veya altta yatan kalp/solunum hastalığı zemininde meydana gelmiştir.

(20)Tüm çalışmalarda başlangıç sonrası herhangi bir zamanda normal başlangıç değerinden olasılıkla klinik olarak önemli değere geçiş. Total T4, serbest T4, total T3 ve serbest T3’deki değişiklikler

Çok yaygın:

total artması

kolesterol

12

HDL

herhangi bir zamanda <0.8 x LLN (pmol/L) ve TSH’daki değişiklik herhangi bir zamanda > 5 mIU/L olarak tanımlanmıştır.

Ekstrapiramidal semptomlar:

Şizofreni ve bipolar mani tedavisinde kısa süreli, plasebo-kontrollü klinik çalışmalarda, ekstrapiramidal semptomların kümelenmiş insidansı plaseboya benzer bulunmuştur (şizofreni: ketiapin için %7.8 ve plasebo için %8.0; bipolar mani : ketiapin için %11.2 ve plasebo için %11.4). Bipolar depresyon tedavisinde, kısa süreli plasebo-kontrollü klinik çalışmalarda, ekstrapiramidal semptomların kümelenmiş insidansı plasebo ile karşılaştırıldığında ketiapin için % 8.9 plasebo için % 3.8 bulunmasına rağmen, tek olarak görülen (akatisi, ektrapiramidal bozukluk, tremor, diskinezi, distoni, huzursuzluk, istem dışı kas kasılmaları, psikomotor hiperaktivite ve kas sertliği gibi) advers etkilerin sıklığı bütün tedavi gruplarında genel olarak düşük bulunmuş ve %4’ü geçmemiştir.

Majör depresif bozukluğun kısa süreli, plasebo kontrollü klinik çalışmalarında ekstrapiramidal semptomların kümelenmiş insidansı SEROQUEL XR için %5,4 ve plasebo için %3,2 olmuştur.

Majör depresif bozukluğu olan yaşlı hastalarla yürütülmüş kısa süreli, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda ekstrapiramidal semptomların kümelenmiş insidansı SEROQUEL XR için %9.0 ve plasebo için %2.3 olmuştur.

Majör depresif bozukluğun uzun süreli çalışmalarında aniden ortaya çıkan ekstrapiramidal semptom kümelenmiş insidansı ketiapin ile plasebo arasında benzer bulunmuştur.

QT uzaması, ventriküler aritmi, ani açıklanmamış ölüm, kardiyak arest ve torsades de pointes nöroleptiklerin kullanımı ile rapor edilen vakalardır ve sınıf etkileri oldukları düşünülmektedir.

Tiroid hormon düzeyleri: