SARVASTAN FORT 100/25 mg 28 film tablet Dozu

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sarvastan dozu, Sarvastan dozaj, Sarvastan doz aşımı, Sarvastan uygulama, Sarvastan kullanım şekli, Sarvastan kullanımı, Sarvastan kullanım süresi, Sarvastan açmı tokmu, Sarvastan nedir, Sarvastan ne için kullanılır, Sarvastan nasıl kullanılır, Sarvastan faydaları, Sarvastan etkileri, Sarvastan günde kaç kez, Sarvastan sabah mı akşam mı, Sarvastan fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji:

Hipertansiyon

Losartan ve hidroklorotiyazİd başlangıç tedavisi olarak kullanım için değildir, tek başına losartan potasyum veya hidroklorotiyazidle yeterince kontrol altına alınamayan hastalarda kullanım içindir.

İçerisindeki her bir bileşenin (losartan ve hidroklorotiyazİd) doz titrasyonu tavsiye edilir.

Klinik olarak uygun olduğunda, yeterince kontrol altına alınamayan hastalarda monoterapiden sabit kombinasyona doğrudan geçiş düşünülebilir.

Normal başlangıç dozu, günde bir defa 50 mg losartan/12.5 mg hidroklorotiyazİd film kaplı tablettir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

50 mg losartan/12.5 mg hidroklorotiyazİd ile yeterince kontrol altına alınamayan hastalarda doz hastanm durumuna göre günde bir defa 100 mg losartan/25 mg hidroklorotiyazİd film kaplı tablete veya günde bir defa 100 mg losartan/12.5 mg hidroklorotiyazİd film kaplı tablete çıkarılabilir.

100 mg losartan/25 mg hidroklorotiyazİd maksimum günlük doz kombinasyonu aşılmamalıdır. Antihipertansif etki tedavinin başlamasından sonra 3-4 hafta içerisinde görülür.

Uygulama şekli:

Ağızdan kullanım içindir.

SARVASTAN FORT, yemeklerle birlikte veya öğünler arasında, bütün olarak yeterli miktarda su ile yutularak alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 30-50 ml/dakika) dozaj ayarlamasına ihtiyaç yoktur. Losartan ve hidroklorotiyazİd tabletleri hemodiyaliz hastalarına önerilmez. Losartan/hidroklorotiyazid tabletleri ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin klerensi < 30 ml/dak) olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3).

SARVASTAN FORT şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

SARVASTAN FORT’un pediyatrik hastalardaki güvenliliği ve etkinliği gösterilmemiştir. Bu nedenle, çocuklarda ve 18 yaşından küçük gençlerde losartan/hidroklorotiyazid kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda dozaj ayarlamasına ihtiyaç yoktur.

Diğer:

İntravasküler hacim azalması olan hastalarda kullanım

Losartan/hidroklorotiyazid tabletleri uygulanmadan önce hacim ve/veya sodyum azlığı düzeltilmelidir.

• Losartan, sülfonamid türevi maddeler (hidroklorotiyazİd gibi) veya içerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık

• Tedaviye cevap vermeyen hipokalemi ve hiperkalsemi

• Şiddetli karaciğer yetmezliği; kolestaz ve safra kanal tıkanıklığı bozukluklan

• Tedaviye cevap vermeyen (refrakter) hiponatremi

• Semptomatik hiperürisemi/gut hastalığı

• Gebeliğin 2. ve 3. trimesterleri (bkz. bölüm 4.4 ve 4.6)

• Şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <30 ml/dakika)

• Anüri

Doz aşımı ve tedavisi

SARVASTAN FORT doz aşımının tedavisine ilişkin hiçbir spesifik bilgi yoktur. Tedavi semptomatik ve destekleyicidir.

SARVASTAN FORT tedavisi kesilmeli ve hasta yakından gözlemlenmelidir. Önerilen yöntemler doz aşımı yakın zamanda gerçekleşmişse kusmanın indüksiyonu ve dehidratasyon, elektrolit dengesizliği, hepatik koma ve hipotansiyonun bilinen prosedürlerle düzeltilmesini içerir.

Losartan

İnsanlarda doz aşımına ilişkin veriler sınırlıdır. Doz aşımının en muhtemel belirtisi hipotansiyon ve taşikardidir; bradikardi parasempatik (vagal) stimülasyondan kaynaklanabilir. Semptomatik hipotansiyon ortaya çıkarsa destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Ne losartan ne de aktif metaboliti hemodiyalizle uzaklaştırılamaz.

Hi drokl oroti y azi d

Gözlenen en yaygm semptom ve bulgular elektrolit azalmasından kaynaklanan olaylar (hipokalemi, hipokloremi, hiponatremi) ve aşırı diüreze bağlı dehidratasyondur. Digitalis de uygulanmışsa, hipokalemi kalp aritmilerini arttırabilir.

Hidroklorotiyazidin hemodiyalizle ne derece uzaklaştırılabildiği belirlenmemiştir.