SALPEZIL 90/10 mg 28 film kaplı tablet Gebelik

Celtis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Salpezil gebelik kategorisi C'dir. Salpezil hamilelik kategorisi, Salpezil gebelik kategorisi, Salpezil emzirme, Salpezil anne sütüne geçer mi, Salpezil laktasyon, Salpezil hamilelerde kullanımı, Salpezil ve bebek, Salpezil kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

İnsanlara verilen dozun yaklaşık 80 katını bulan donepezil dozlarıyla hamile sıçanlar ve yine insan dozunun yaklaşık 50 katını bulan dozlarla hamile tavşanlar üzerinde yapılan teratojeniteçalışmalarında, herhangi bir teratojenik potansiyele dair hiçbir kanıt ortaya çıkmamıştır. Ancak,bir çalışmada gebeliğin 17. gününden doğumdan sonraki 20. güne kadar geçen sürede, insandozunun yaklaşık 50 katı ilaç uygulanan hamile sıçanlarda, ölü doğumlarda bir artış vedoğumdan sonraki 4 gün içerisinde yaşayan yavruların sayısında bir azalma olmuştur. Bir sonrakitestte daha düşük doz kullanılmış (insan dozunun yaklaşık 15 katı) ve hiçbir etki gözlenmemiştir.SALPEZİL kesinlikle gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Donepezil hidroklorürün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemekte olup, emziren kadınlarda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. İdebenonun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemeklebirlikte; hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, idebenonun anne sütüne geçtiğini göstermektedir.Emziren kadınlar SALPEZİL kullanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Donepezil hidroklorürün, sıçanlarda fertilite üzerine herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir. İdebenon ile yapılan hayvan çalışmaları, insanlardakine göre daha yüksek maruziyetdurumlarında idebenonun üreme yeteneği/fertilite üzerine herhangi bir etkisi bulunmadığınıgöstermektedir.