SALAZOPYRIN-EN 500 mg 50 tablet Dozu

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Salazopyrin dozu, Salazopyrin dozaj, Salazopyrin doz aşımı, Salazopyrin uygulama, Salazopyrin kullanım şekli, Salazopyrin kullanımı, Salazopyrin kullanım süresi, Salazopyrin açmı tokmu, Salazopyrin nedir, Salazopyrin ne için kullanılır, Salazopyrin nasıl kullanılır, Salazopyrin faydaları, Salazopyrin etkileri, Salazopyrin günde kaç kez, Salazopyrin sabah mı akşam mı, Salazopyrin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

SALAZOPYRİN dozu hastanın tedaviye vereceği cevaba ve SALAZOPYRİN’e karşı toleransına göre ayarlanmalıdır. Gece dozu arasındaki aralık 8 saati geçmemelidir. Daha önce SALAZOPYRİN kullanmamış hastalarda dozun birkaç hafta içinde kademeli olarak artırılması önerilir. İltihaplı barsak hastalıklarında (Ülseratif Kolit) doz Yetişkinler Ağır atak: SALAZOPYRİN tabletler günde 4 defa 2-4 tablet olacak şekilde steroidler ile birlikte kullanılır. Tabletlerin hızlı şekilde geçişi ilacın etkililiğini azaltır. Gece dozu arasındaki aralık 8 saati geçmemelidir. Ilımlı atak: Günde 4 defa 2-4 tablet olacak şekilde steroidler ile kombine veya tek başına kullanılır. İdame tedavisi: Ülseratif kolitte nükslerin önlenmesi amacıyla uygulanmasında önerilen doz günde 2-3 defa 2 tablettir. Yan etkiler görülmediği sürece bu dozla idame tedavisine devam edilmelidir. Doz yeterli olmadığı takdirde günde 3-4 defa 2-4 tablete çıkarılmalıdır. Çocuklar Doz vücut ağırlığı oranında hesaplanır. Akut atak veya nüks etme: günde 40- 60mg/kg İdame dozajı: günde 20 - 30mg/kg Crohn hastalığında SALAZOPYRİN ülseratif kolitlerin ataklarında kullanıldığı şekilde uygulanmalıdır. Romatoid artritte Uzun sure NSAİİ ile tedavi gören romatoid artritli hastalarda midede hassasiyet gözlenmektedir. Bu nedenle bu hastalığın tedavisinde enterik kaplı SALAZOPYRİN tabletler tavsiye edilmektedir. Hasta günlük 1 tablet kullanımıyla tedaviye başlar, toleransa ve cevaba göre dozaj günde 4 defa 1 tablet olana kadar, her hafta günlük 1 tablet arttırılır. Etkinin başlangıcı yavaştır ve 6 hafta boyunca belirgin bir etki gözlenmez. ESR ve C-reaktif protein azalması ile beraberinde değişiklikte ilerleme gözlenir. NSAİİ ile SALAZOPYRİN eş zamanlı kullanılabilir. Yetişkinlerde dozun aşağıdaki şemaya uygun olarak artırılması önerilir. 1. hafta 2. hafta 3. hafta 4. hafta ve sonrası Sabah 1 tablet 1 tablet 2 tablet Akşam 1 tablet 1 tablet 2 tablet 2 tablet Deneyler klinik etkinin, tedavinin 6-10’uncu haftasında ortaya çıktığını göstermiştir. Uzun süreli tedavilerde SALAZOPYRİN etkililiğini ve güvenliliğini muhafaza eder. Uygulama şekli SALAZOPYRİN, ağızdan alınmalı ve yeterli miktarda su ile yutulmalıdır. Tabletler gün boyunca düzenli aralıklarla, yemeklerden sonra ve kırılmadan alınmalıdır. Özel popülasyonlara iliskin ek bilgiler: Böbrek/karaciğer yetmezliği: SALAZOPYRİN kullanımında oluşacak muhtemel yararın, ilacın kullanımına bağlı risk oranından daha fazla olduğu durumlarda böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda veya kan bozuklarının görüldüğü hastalarda SALAZOPYRİN kullanılabilir. Pediyatrik popülasyon: Sistemik juvenil romatoid artrit hastası çocuklarda kullanımı serum hastalığı benzeri reaksiyon verir. Bu hastalarda SALAZOPYRİN kullanılmamalıdır. Geriyatrik popülasyon: Dozaj ayarlamasına gerek yoktur.

Doz aşımı ve tedavisi

Önerilen dozların üstünde kullanıldığında, bulantı ve kusma bildirilmiştir. Doz aşımı durumunda böbrek yetmezliği olanlarda ciddi toksisite riski artmıştır. Aşırı doz tedavisi semptomlara yönelik destekleyici tedavidir. Aşırı doz tedavisinde mide yıkanır, idrar alkali yapılır. Böbrek fonksiyonu normal olan hastalarda sıvı verilir. Anüri durumunda sıvı ve tuz kısıtlamasına gidilerek uygun tedavi yapılır. Aşırı duyarlık reaksiyonları antihistaminiklerle kontrol edilebilir, gerekirse kortikosteroid uygulanır. Hastalar methemoglobinemi veya sülfahemoglobinemi açısından takip edilmelidir.

Bu durumlar gelişirse uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Astım

Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır.

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır.