RILACE PLUS 20/12.5 mg 28 tablet Gebelik

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rilace Plus gebelik kategorisi D'dir. Rilace Plus hamilelik kategorisi, Rilace Plus gebelik kategorisi, Rilace Plus emzirme, Rilace Plus anne sütüne geçer mi, Rilace Plus laktasyon, Rilace Plus hamilelerde kullanımı, Rilace Plus ve bebek, Rilace Plus kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi ‘D’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

RİLACE PLUS gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde kontrendikedir (bkz bölüm 4.3). Gebeliğin ilk trimesterinde RİLACE PLUS kullanılması tavsiye edilmez. Gebelikanlaşıldığında, mümkün olan en kısa zamanda lisinopril kullanımı bırakılmalıdır.

Gebelik dönemi

ADE inhibitörleri, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde uygulandığında fetus ve yeni doğanda morbidite ve mortaliteye neden olabilir. Bu dönem içinde ADE inhibitörlerininkullanılması yeni doğanda hipotansiyon, böbrek yetmezliği, hiperkalemi ve/veya kafatasıhipoplazisi dahil, fetal ve neonatal hasarlarla ilgili bulunmuştur. Muhtemelen fetusta renalfonksiyonların azaldığını gösteren maternal oligohidramniyoza bağlı olarak meydana gelmiştir.Bu durum, fötal kol-bacak kontraktürleri, kraniyofasiyal deformasyonlar ve hipoplastik akciğergelişimine neden olabilir.

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde RİLACE PLUS maruziyeti söz konusu olduğunda, intraamniyotik ortamın değerlendirilmesi için seri olarak ultrason muayenesi yapılmalıdır.Bununla birlikte hasta ve doktorlar, oligohidramniyozun fetuste sürekli ve geri dönüşsüz hasaroluşuncaya kadar fark edilmeyebileceğini bilmelidir. İnfantlar, hipotansiyon, oligüri vehiperkalemi açısından yakından gözlenmelidir. Plasentayı geçen lisinopril, bazı klinik yararlarsağlanarak neonatal dolaşımdan peritonal diyaliz ile uzaklaştırılmıştır. Teorik olarak değişimtransfüzyonu ile uzaklaştırılabileceği düşünülmektedir.

Embriyo ve fetusta görülen bu advers etkiler, ilk trimesterde kullanılan intra-uterin ADE inhibitör maruziyeti ile ilişkili görünmemektedir. Retrospektif bir epidemiyolojik çalışma,gebeliğin ilk trimesterinde bir ADE inhibitörüne maternal maruziyetin, özelliklekardiyovasküler ve merkezi sinir sistemine ait malformasyon riskinde artışa yol açabileceğinidüşündürmektedir. Eğer gebeliğin ilk trimesterinde lisinopril kullanılırsa, hasta fetuse olanpotansiyel tehlikeleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Diüretiklerin, sağlıklı gebe kadınlarda rutin kullanımı önerilmez. Çünkü anne ve fetüsün fetal veya neonatal sarılık, trombositopeni ve muhtemelen yetişkinlerde ortaya çıkan diğer adversreaksiyonlar dahil, gereksiz tehlikelere maruz kalmasına neden olur.

Hidroklorotiyazid de plasentaya geçer ve neonatal kan dolaşımından uzaklaştırılması ile ilgili hiç bir deneyim yoktur.

Laktasyon dönemi

Lisinoprilin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bununla birlikte, tiyazidler anne sütünde bulunur. Hidroklorotiyazidin anne sütü alan bebeklerde ciddi reaksiyonlar oluşturmapotansiyeli nedeni ile ilacın anne için önemi göz önünde bulundurularak, emzirmeninbırakılması veya RİLACE PLUS kullanımına son verilmesi arasında tercih yapılmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

RİLACE PLUS gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde kontrendikedir (bkz bölüm 4.3).

Gebeliğin ilk trimesterinde RİLACE PLUS kullanılması tavsiye edilmez. Gebelik anlaşıldığında, mümkün olan en kısa zamanda lisinopril kullanımı bırakılmalıdır.