RANTUDIL FORTE 60 mg 20 kapsül {Bayer} Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rantudil etkileşimi, Rantudil etken madde, Rantudil yardımcı maddeler, Rantudil alkol, Rantudil etkileşim, Rantudil kullananlar, Rantudil dozu, Rantudil kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer NSAI ilaçlar gibi asemetasinin de aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır:

Salisilatlar dahil diğer NSAI İlaçlar:

Bazı NSAİ ilaçların eş zamanlı uygulanması sinerjik etki nedeniyle gastrointestinal ülserasyon veya kanama riskini arttırabilir. Bu nedenle asemetasin ve NSAI ilaçların beraber kullanımından kaçınılmalıdır.

Digoksin, Fenitoin ve Lityum:

Rantudil Forte’un digoksin, fenitoin veya lityum içeren tıbbi ürünler ile birlikte kullanımı, bu ürünlerin plazma konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir.

Diüretik Ajanlar, Anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri:

NSAİ ilaçlar diüetiklerin ve antihipertansiflerin etkilerini azaltabilirler. Renal fonksiyonu bozulmuş hastalarda (dehidrate hastalar veya yaşlı hastalar gibi) ACE inhibitörü ve/veya Anjiyotensin II reseptör antagonisti ve siklooksijenaz inhibisyonu yapan bir tıbbi ürün ile birlikte kullanımı normalde geri dönüşümlü olan, renal fonksiyonun daha fazla kötüleşmesine (akut böbrek yetmezliği olasılığı dahil) neden olabilir

Bu yüzden bu tarz kombinasyonlar özellikle yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Bu tarz kombinasyon tedavisi başlatıldığında, bu hastalar yeterli miktarda sıvı alımına teşvik edilmeli ve böbrek labaratuvar verilerinin düzenli kontrolü dikkate alınmalıdır.

Potasyum tutucu diüretiklerle birlikte kullanımı hiperkalemiye neden olabilir. Bu nedenle potasyum düzeyleri izlenmelidir.

Glukokortikoidler:

Gastrointestinal ülserasyon veya kanama riskinde artış (bkz bölüm 4.4).

Asetil salisilik asit gibi platelet agregasyon inhibitöleri ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI):

Gastrointestinal kanama riskinde artma (bkz bölüm 4.4).

Metotreksat:

Metotreksat uygulamasından 24 saat önce veya sonra Rantudil Forte uygulaması metotreksatın konsantrasyonlarının yükselmesine neden olabilir ve toksik etkilerini arttırabilir.

Siklosporin:

Siklosporinin böbeklere zarar verme riski belirli NSAI’ın aynı dönemde kullanılması ile artar.
Siklosprinin asemetasin ile kombine kullanımı bu etkinin oluşmasına neden olabilir.

Antikoagülan ajanlar:

NSAİ ilaçlar varfarin gibi antikoagülan ajanların etkilerini artırabilirler (Bkz. Bölüm 4.4). Bu nedenle birlikte kullanımı durumunda hastanın kan pıhtılaşma durumunun izlenmesi tavsiye edilir.

Sülfonilüre:

Klinik çalışmalarda, spesifik NSAI’lar ve oral anti diyabetik ajanların (sülfonilüre) etkileşimi rapor edilmiştir. Güncel verilere göre, asemetasin ve sülfonilüre arasında etkileşim bildirilmemiştir.
Bununla beraber, asemetasin ve sülfonil ürelerin birlikte kullanımında, kan glukoz seviyelerinin izlenmesi önerilmektedir.

Probenesid, Sulfinpirazon:

Probenesid veya sulfinpirazon içeren ilaçlar asemetazin eliminasyonunu geciktirebilir.

Furasemid:

Furosemid asemetazinin eliminasyonunu hızlandırabilir.

Triamteren:

Asemetasinin ana metaboliti olan indometazinin Triamteren ile birlikte kullanımında akut böbrek yetmezliği olguları görüldüğü için, Rantudil Forte Triamteren ile birlikte kullanılmamalıdır.

Diflunizal:

Asemetasinin ana metaboliti olan indometazinin konsantrasyonunda dikkate değer bir şekilde yükselmeye ve buna bağlı olarak istenmeyen etkilerde artışa yol açabileceği için Rantudil Forte, diflunizal ile birlikte kullanılmamalıdır.

Penisilin:

Asemetasin penisilin antibiyotiklerinin atılımını geciktirebilir.

Rantudil Forte’un santral etkili ilaçlar ile birlikte kullanımında ve/veya alkol ile kombinasyonunda çok dikkatli olunmalıdır.