RALIEN 60 mg 28 film kaplı tablet Zararları

Generica Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ralien zararları, Ralien önlemler, Ralien riskler, Ralien uyarılar, Ralien yan etkisi, Ralien istenmeyen etkiler, Ralien cinsel, Ralien etkileri, Ralien tedavi dozu, Ralien aç mı tok mu, Ralien hamilelik, Ralien emzirme, Ralien alkol, Ralien kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

13.000"in üzerinde postmenopozal kadının katıldığı osteoporozun tedavisi ve önlenmesi çalışmalarındaki tüm istenmeyen etkiler kaydedilmiştir. Bu çalışmalardaki tedavi süresi 6 ila 60 ay arasında değişmiştir. İstenmeyen reaksiyonların büyük çoğunluğu tedavinin kesilmesini gerektirmemiştir.

Önleme popülasyonunda. RALİEN ile tedavi edilen 581 hastanın %10.7’sinde. plasebo verilen 584 hastanın %11.1 ’inde herhangi bir istenmeyen etki nedeniyle tedaviye son verilmiştir. Tedavi popülasyonunda RALİEN ile tedavi edilen 2.557 hastanın % 12.8"inde, plasebo verilen 2.576 hastanın %11.1 ’inde herhangi bir klinik advers deneyim nedeniyle tedavi sonlandırılmıştır.

Osteoporoz klinik çalışmalarında raloksifen kullanımı ile ilişkili bulunan istenmeyen etkiler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Sıklık oranı şu şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (> 1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan (>
1/1
.000 ila <1/100); Seyrek (>
1
/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000). bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın : Vazodilatasyon (sıcak basması)

Yaygın olmayan : Derin ven trombozu, pulmoner emboli, retinal ven trombozu dahil olmak üzere venöz tromboembolik olaylar. Yüzeysel ven tromboflebiti
Kas-iskelet ve bağ doku hastalıkları
Yaygın: Bacak krampları

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın : Grip sendromu Yaygın: Periferal ödem

Plasebo kullanan hastalar ile kıyaslandığı zaman RALİEN kullanan hastalarda vazodilatasyon (sıcak basması) görülmesi orta düzeyde artmıştır. (2-8 yıldır postmenopozda olanlarda, osteoporoz önleme çalışmalarında RALİEN ile %24.3. plasebo ile % 18.2; ortalama 66 yaş olan osteoporoz tedavi çalışmalarında RALİEN için %10.6. plasebo için %7.1). Bu istenmeyen reaksiyon tedavinin ilk 6 ayında sık olarak bildirilmiş ve tekrardan nadiren meydana gelmiştir.

Koroner kalp hastalığı saptanmış ya da koroner olay riski artmış durumdaki 10101 postmenopozal kadında yapılan bir çalışmada (RUTH), vazodilatasyonun (sıcak basması) ortaya çıkma oranı raloksifen ile tedavi edilen hastalarda %7.8. plasebo ile tedavi edilen hastalarda ise %4.7 olarak bulunmuştur.

Plasebo kontrollü klinik çalışmaların tümünde derin ven trombozu, pulmoner emboli. retinal ven trombozu dahil olmak üzere venöz tromboembolik olaylar %0.8 oranında ya da 1000 hasta yılında yaklaşık olarak 3.22 vakada görülmüştür. RALİEN kullanan hastalarda plaseboya kıyasla 1.60’lık (CI 0.95. 2.71) rölatif risk gözlenmiştir.

Tromboembolik olay riski tedavinin ilk 4 ayında en yüksekti. Yüzeysel ven tromboflebiti %1 "den daha az sıklıkta görülmüştür.

RUTH çalışmasında, venöz tromboembolik olaylar raloksifen grubunda yaklaşık %2.0 oranında (veya 1000 hasta-yıl başına 3.88 vaka) görülmüş, plasebo grubunda ise bu oran %1.4 (veya 1000 hasta-yıl başına 2.70 vaka) olarak saptanmıştır. RUTH çalışmasında tüm VTE olaylar için tehlike oranı. HR=1.44. (1.06-1.95) olarak saptanmıştır. Yüzeysel ven tromboflebiti raloksifen grubunda %1 sıklıkta, placebo grubunda ise %0.6 sıklıkta görülmüştür.

Diğer görülen istenmeyen etki bacak krampları idi (önleme grubunda RALİEN için %5.5, plasebo için %1.9 ve tedavi grubunda RALİEN için %9.2, plasebo için % 6.0). RUTH çalışmasında, raloksifen grubunun %12.Tinde, plasebo ile tedavi edilen grubun ise %8.3’ünde bacak krampları gözlenmiştir.

Grip sendromu RALİEN ile tedavi edilen hastaların %16.2’si ve plasebo ile tedavi edilen hastaların %14.0"ı tarafından bildirilmiştir.

İstatistiksel olarak önemli olmayan (p>0.05) ancak belirgin bir doz eğilimi gösteren bir diğer değişiklik daha görülmüştür. Bu, önleme popülasyonunda RALİEN kullananlarda %3.1. plasebo kullananlarda ise %1.9 oranında, tedavi popülasyonunda RALİEN kullananlarda %7.1. plasebo kullananlarda ise %6.1 oranında oluşan periferal ödemdir. RUTH çalışmasında, raloksifen ile tedavi edilen hastaların %14.1’inde. plasebo ile tedavi edilen hastaların ise %11.7"sinde periferik ödem gözlenmiş; bunun istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır.

Osteoporozlu hastalarda yapılan plasebo kontrollü raloksifen klinik çalışmalarında raloksifen tedavisi boyunca trombosit sayılarında (%6-10) hafif düşüş bildirilmiştir.

AST ve/veya ALT düzeylerinde raloksifen ile nedensellik ilişkisinin göz ardı edilemeyeceği orta derecede yükselmelerin görüldüğü nadir sayıda vaka bildirilmiştir. Benzer düzeyde bir artış plasebo kullanan hastalarda da bildirilmiştir.

Koroner kalp hastalığı saptanmış ya da koroner olay riski artmış durumdaki postmenopozal kadınlarda yapılan bir çalışmada (RUTH), raloksifen ile tedavi edilen hastaların %3.3’ünde, plasebo ile tedavi edilen hastaların ise %2.6’sında ek bir advers reaksiyon olarak safra taşı gözlenmiştir. Raloksifen grubunda gözlenen kolesistektomi oranı (%2.3) ile plasebodaki oran (%2.0) arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir.

Bazı klinik çalışmalarda RALİEN (n=317) sürekli kombine (n=l 10) hormon replasman tedavisi (HRT) ile ya da siklik (n=205) HRT karşılaştırılmıştır. Meme ile ilgili semptomların ve uterus kanamalarının sıklığı raloksifen ile tedavi edilen kadınlarda HRT (herhangi bir formu) ile tedavi edilen kadınlara göre belirgin olarak daha düşüktür.

Pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilen olaylar aşağıdaki tabloda sunulmuştur.
Kan ve Lenf Sistemi Hastalıkları
Çok seyrek: Trombositopeni
Gastrointestinal Hastalıklar

Çok seyrek: Bulantı, kusma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi gastrointestinal semptomlar
Genel Bozukluklar ve Uygulama Bölgesine İlişkin Hastalıklar
Seyrek: Periferik ödem
Araştırmalar

Çok seyrek: Kan basıncında artış
Sinir Sistemi Hastalıkları

Çok seyrek: Migren de dahil olmak üzere baş ağrısı
Deri ve Deri Altı Doku Hastalıkları

Çok seyrek: Döküntü

Üreme sistemi ve Meme ile ilgili Hastalıklar

Çok seyrek: Ağrı, büyüme ve hassasiyet gibi hafif meme semptomları
Vasküler Hastalıklar

Seyrek: Venöz tromboembolik reaksiyon Çok seyrek: Arteriyel tromboembolik reaksiyon