PRIMPERAN IM/IV 10 mg/2 ml 6 ampül Etkileşimi

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Primperan etkileşimi, Primperan etken madde, Primperan yardımcı maddeler, Primperan alkol, Primperan etkileşim, Primperan kullananlar, Primperan dozu, Primperan kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Antikolineıjik ajanlar ve narkotik analjezikler (opioid analjezikler) metoklopramidin gastrointestinal hareket üzerine etkilerini antagonize eder. Metoklopramid, birlikte kullanımıhalinde alkol, sedatif, hipnotik, narkotik ve trankilizan ilaçların sedasyon etkisini arttırır.

Mide boşalma zamanım değiştirdiğinden metoklopramid mideden emilen ilaçların (digoksin, simetidin) emilmesini önlerken, ince barsaktan emilenlerin (parasetamol ve aspirin) emiliminiarttırır. Benzer şekilde yiyeceklerin barsaklara geçiş ve emilimini etkilediği için,diyabetlilerde insülin dozunun ve dozun verilme zamanının ayarlanması da gerekebilir.

Metoklopramid, siklosporinin emilimini ve kan düzeyini arttırabilir. Ayrıca atovakuonun plazma konsantrasyonunu azaltabilir.

Metoklopramid ekstrapiramidal reaksiyonlara yol açabilmektedir. Benzer etkiye sahip başka ilaçlar (örn. fenotiyazinler, butirofenonlar, tetrabenazinler) ile birlikte kullanılmamalıdır.

Levodopa, amantadin, pergolid ve ropinirol gibi anti-Parkinson ilaçların etkileri azalabilir.

Metoklopramid; prolaktinin hipoprolaktinemik etkisini, bromokıiptin ve kabergolin gibi ilaçları antagonize edebilir.

Metoklopramidin serotoneıjik ilaçlarla beraber kullanılması serotonin sendromu riskini arttırabilir.

Süksametonyumun nöromüsküler blokaj etkisini arttırır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik çalışma yürütülmemiştir.