POT-K 15 efervesan tablet Dozu

Mentis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pot-K dozu, Pot-K dozaj, Pot-K doz aşımı, Pot-K uygulama, Pot-K kullanım şekli, Pot-K kullanımı, Pot-K kullanım süresi, Pot-K açmı tokmu, Pot-K nedir, Pot-K ne için kullanılır, Pot-K nasıl kullanılır, Pot-K faydaları, Pot-K etkileri, Pot-K günde kaç kez, Pot-K sabah mı akşam mı, Pot-K fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Potasyum eksikliğinin profilaksisi ve tedavisi için gereken doz, potasyum düzeyine bağlıdır. Hekim tarafından başka türlü önerilmemişse, aşağıdaki dozlama geçerlidir:

a) Potasyum sübstitüsyonu: Dozlama potasyum eksikliğinin derecesine bağlıdır. Genel olarak günde 40-100 mmol potasyum yeterlidir. Günlük doz 160 mmol’ü aşmamalıdır.

b) Böbrek taşı metaflaksisi: Tedaviyi yürüten hekim tarafından doz, günlük sitrat itrahı, 320 mg’ın üstünde ve idrar pH’sı 6.2-6.S olacak şekilde düzenlenmelidir. Bu değer günde 1-2 POT-K® efervesan tablet ile sağlanabilir.

Her iki endikasyonda da bir kerede verilen doz 40 mmol potasyumu, yani bir adet POT-K® efervesan tablet’i geçmemelidir.

Günde iki veya daha fazla POT-K1® efervesan tabletin alındığı durumlarda dozlar muntazam aralıklarla (sabah, öğle ve akşam) alınır. Yemek sırasında uygulama tolerabiliteyi yükseltir. Sebebi ortadan kaldırılamayan potasyum eksikliğinin görüldüğü durumlarda, sebep devam ettiği sürece POT-K efervesan tablet kullanılmalıdır. Diğer potasyum eksikliği durumlarında potasyum dengesinin temini için birkaç gün ile birkaç hafta genelde yeterli olmaktadır.

Uygulama şekli:

Ağızdan kullanım içindir.

(İL

Bir adet POT-K efervesan tablet bir bardak suda (100-150 ml) eritilir ve istenirse şeker veya meyva suyu ile tatlandırılarak içilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Akut ve kronik böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

Potasyum sitrat monohidrat/potasyum hidrojen karbonat kombinasyonunun çocuklarda kullanımının etkinliliği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Bu nedenle, çocuklarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Hiperkaleminin tedavisi, entoksİkasyonun ağırlık derecesine göre farklı hedefe yöneliktir:

1. Potasyumun bir antidotla (Na+ veya Ca+2 tuzu) hemen antagonize edilmesi; örn. %10-20’lik NaCl eriyiğinin 10-20 mİ’si, EKG bulguları normale dönünceye kadar, birkaç defa i.v. enjekte edilir.

2. Glukoz-insülin infüzyonu ile ekstraselüler sıvıdan intraseltiler sahaya potasyum geçmesi sağlanarak serum potasyum düzeyinin düşürülmesi ve asidoz tedavisi.

3. Diyalizle veya mide-barsak kanalından bir katyon değiştiricisi (örn.: sodyum polistiren sülfonat) vasıtasıyla potasyumun eliminasyonu.