POTASYUM KLORUR %7.5 BIOSEL 10 ml x 100 ampül Dozu

Osel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Potasyum Klorür dozu, Potasyum Klorür dozaj, Potasyum Klorür doz aşımı, Potasyum Klorür uygulama, Potasyum Klorür kullanım şekli, Potasyum Klorür kullanımı, Potasyum Klorür kullanım süresi, Potasyum Klorür açmı tokmu, Potasyum Klorür nedir, Potasyum Klorür ne için kullanılır, Potasyum Klorür nasıl kullanılır, Potasyum Klorür faydaları, Potasyum Klorür etkileri, Potasyum Klorür günde kaç kez, Potasyum Klorür sabah mı akşam mı, Potasyum Klorür fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Potasyum tuzları, diabetasidozu,potasyum noksanlığıhallerinde sürrenalkorteks

hormonlarıyla tedavi esnasında, dijital zehirlenmesinde antagonist olarak verilir. Fazla dijital almış hastalarda ağızdan günde 5 - 7 g potasyum klorür dozlara bölünmüş olarak verilir. Toksikbelirtiler geçince bu miktar azaltılır veya kesilir. Çabuk tesir istenilen hallerde damar içineverilir. Bu amaçla 2 g potasyum klorür 500 ml %5’lik dekstroz solüsyonu içinde ve bir saatteyavaş yavaş verilir. Gerektiğinde tekrarlanır. Toksik sınıra varmamak için daima EKG ilekontrol etmek gerekir. Ayrıca potasyum tuzları diüretik olarak da kullanılabilir.

İzotonik potasyum klorür solüsyonu % 1.14’lüktür. Acil durumlarda 5 ml/dk hızını geçmemek kaydıyla intravenöz enjekte edilebilir.

Potasyum klorürün %5’lik glukoz solüsyonu içindeki % 0.2 veya 0.3’lük solüsyonu da sık sık kullanılır.

Potasyum klorür % 7.5 ampul 1000 ml’lik %5 dekstroz solüsyonuna katılır, intravenöz infüzyon şeklinde verilir. Hazırlanan çözeltinin konsantrasyonu 40 mEq/L’yi geçmemelidir.Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır.

Uygulama şekli:

Sadece intravenöz kullanım içindir.

Genel olarak saatte 20 mEq/l’yi geçmemek kaydıyla günde 20-150 mEq verilebilir.

Maksimum doz 3.7 mEq/kg/24 saattir.

Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir. Bu takdirde büyükler için günlük doz 2-6 g potasyum klorür olarak hesaplanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Potasyumun üriner sistemle atılımındaki yetersizlik ya da potasyumun hücre içerisine alınmasında meydana gelen defektlerle görülen böbrek yetmezliği hastalarına potasyumunstandart dozlarda verilmesi ile yaşamı tehdit edecek boyutta hiperkalemiye nedenolabilmektedir. Bu nedenle böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Yeterli klinik çalışma yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda, maksimum doz 2-3mEq/kg/24 saattir.

Geriyatrik popülasyon:

Yeterli klinik çalışma yapılmamıştır.

Doz aşımı ve tedavisi

Potasyum toksisitesinin en önemli belirtisi EKG değişimleridir. T dalgalarında sivrileşme, ST segmentinde depresyon, QT aralığında uzama görülür. P dalgası kaybolur, QRS kompleksigenişler ve belirsiz hale geçer. Potasyum klorüre bağlı doz aşımının semptomlarıekstremitelerde parestezi, mental konfüzyon, neşesizlik, ayaklarda güçsüzlük ve ağırlık,paralizi, soğuk, solgun cilt, kan basıncında düşme, periferal vasküler kolaps, kardiyak aritmilerve kalp bloğudur. Çok yüksek kan konsantrasyonları (8-11 mEq/l) kardiyak depresyon, aritmiveya arrest sonucu ölüme neden olabilir. Plazma potasyum konsantrasyonları 6.5 mEq/l’ninüzerinde olan hastalara 40-160 mEq sodyum bikarbonatın 5 dakikadan uzun sürede yapılan i.v.infüzyonu tavsiye edilir. EKG anormalliklerinin devam etmesi durumunda 10-15 dakika sonradoz tekrarlanabilir.

Dekstroz tedavisi genellikle dekstrozun her 20 g’ı için 5-10 ünite insülin içeren %10-25’lik dekstroz enjeksiyonunun 300-500 ml’lik i.v. infüzyonunun 1 saatten daha uzun süredeuygulanması şeklindedir. Dekstroz, sodyum bikarbonat kadar hızlı etki göstermez.

EKG’sinde P dalgaları kaybolmuş olan ve geniş bir QRS kompleksi olan hastalara eğer kardiyak glikozidler verilmemişse, potasyumun kardiyotoksik etkilerini antagonize etmek içinacilen 0,5-1 g (%10’luk solüsyondan 5-10 ml) kalsiyum glukonat veya başka bir kalsiyum tuzuintravenöz yolla uygulanmalıdır. Uygulama süresi 2 dakikayı geçmeli ve EKG verileri sürekliizlenmelidir. EKG anormalliklerinin sürmesi halinde doz 1-2 dakika sonra tekrarlanabilir. EKGverileri normale döndükten sonra fazla potasyumun vücuttan atılması için oral yoldan veyaenema şeklinde sodyum polistiren uygulanabilir. Renal yetmezliği olan hastalarda hemodiyalizveya peritoneal diyaliz uygulanmalıdır. Potasyumun üriner atılımını arttırmak için yüksekdozda sodyum klorür uygulanabilir. Anabolizmayı arttırmak için testosteron ve böbrekfonksiyonları normal olan, adrenal yetmezliği olan hastalara dezoksikortikosteron asetatuygulanmalıdır. Dijitalize hastalarda plazma potasyum konsantrasyonunun ani olarakdüşürülmesinin kardiyak glikozid toksisitesine neden olabileceği akılda tutulmalıdır.