PK-MERZ 100 mg 180 tablet Uyarılar

Assos Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pk-Merz uyarılar, Pk-Merz zararları, Pk-Merz önlemler, Pk-Merz riskler, Pk-Merz yan etkisi, Pk-Merz alerji, Pk-Merz alkol, Pk-Merz hamileler, Pk-Merz emzirme, Pk-Merz araç kullanımı, Pk-Merz fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

PK-MERZ aşağıdaki durumların varlığında dikkatle kullanılmalıdır:

Z Prostat hipertrofisi Z Dar açılı glokom

Z Böbrek yetmezliği (çeşitli derecelerde; renal filtrasyon performansındaki kötüleşme sebebiyle birikme riski)

Z Ajitasyon veya konfüzyon varlığında

Z Anamnezde eksojen psikoz veya delirium sendromlarının varlığında Z Memantin ile beraber kullanımda

Parkinson hastalarının amantadin tedavisini aniden kesmemeleri Önerilir. Bu durumda küçük bir hasta grubunda Parkinson krizinin ortaya çıktığı bildirilmiştir. Atropinbenzeri etki ortaya çıkarsa amantadin dozu veya kullanılan antikolinerjiklerin dozuazaltılmalıdır.

Sporadik vakalarda, amantadinin aniden kesilmesi ile nöroleptik malign sendrom ortaya çıkabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle amantadin dozu aniden kesileceği zamanve özellikle nöroleptikler de kullanılıyorsa, hastanın yakın takibi gerekir.

Tedavi öncesi ile tedavinin 1. ve 3. haftalarında EKG çekilmelidir. Doz azaltılmasından önce ve 2 hafta sonra da EKG çekilmelidir. Daha sonraları en azındanyılda bir kez EKG kontrolleri yapılmalıdır. Taban QT değerleri 420 ms’nin üzerindeolan ve amantadin tedavisi sırasında QT intervali 60 rns’den daha fazla artış gösterenveya amantadin tedavisi altında QT intervali 480 ms’den daha fazla olan ve negatif Udalgasının ortaya çıktığı hastalara tedavi başlanmamalı veya başlandı ise tedavisonlandırılmalıdır.

Palpitasyon, baş dönmesi veya senkop durumunda amantadin tedavisi kesilmeli ve hasta EKG’de QT intervalinin uzaması açısından 24 saat kontrol edilmelidir. QTmesafesinde uzama yoksa tedavi devam edebilir.

Kalp pili (kardiyak pacemaker) taşıyan hastalarda EKG’de QT iııtervalinin tayini tam olarak yapılamayacağı için amanladin tedavisi, kişisel değerlendirmenin yapıldığıdoktor karan ile kullanılır.

Diüretik kullanımı veya sık kusma veya diyarc nedeniyle elektrolit denge bozukluğu olan hastalarda laboratuar parametrelerinin yeterli monİterizasyonu ve uygun elektrolitreplasmanı (özellikle potasyum ve magnezyum replasmanı) yapılmalıdır.

Ajitasyon, konfüzyon veya deliryum durumlarında ilacın dozu çok dikkatle belirlenmelidir.

Aynı şekilde; konjestif kalp hastalığı, perifeıik Ödem, ortostatik hipotansiyonu olan hastalarda da doz azaltılmalıdır.

PK-MERZ’in laktoz içermesinden dolayı nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların builacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Amantadinin doğrudan araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur. Ancak Parkİnson hastalığının kendisi ve bu hastalık İçin kullanılan ilaçların bazıları araç ve makinekullanmayı etkilediği için genel anlamda bu hastaların araç ve makine kullanımlarındadikkatli olmaları gerekir. Alkol kullanılması durumunda bu risk daha fazla artar.