PIRUCIN 50 mg/25 ml IV intravesikal enj. için liy.toz içeren flakon Etkileşimi

Saba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pirucin etkileşimi, Pirucin etken madde, Pirucin yardımcı maddeler, Pirucin alkol, Pirucin etkileşim, Pirucin kullananlar, Pirucin dozu, Pirucin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Epİrubisinin diğer ilaçlarla karıştırılması tavsiye edilmez. Ancak diğer antikanser ilaçlarla kombine olarak kullanılabilir.

Epİrubisinin; simetİdin, deksverapamil, deksrazoksan, dosetaksel, interferon a2b, paklitaksel ve kinin ile İlaç etkileşiminin olduğu gözlenmiştir.

Her 3 haftada 100 mg/m2 epirubisinden önce günde İki kere 400 mg simetİdin verilmesi epirubİsİn EAA değerlerinde %50 ve epİrubisİnolün EAA değerlerinde %41 artışa nedenolmuştur.

Epİrubisİn tedavi öncesinde yüksek dozlarda deksrazoksan (900 mg/m ve 1200 mg/m ) uygulanması, epirubisinİn sistcmik klerensİni artırabilir ve EAA’de azalma ile sonuçlanabilir.Yapılan bir çalışmada dosetakselİn, epirubisinden hemen sonra atımında epirubisinmetabolitlerinin plazma konsantrasyonunu artırabileceği bulunmuştur.

İnterferon a2b ile birlikte uygulanması epİrubİsİnin terminal eliminasyon yarı ömrünün ve toplam klerensinin düşmesine sebep olabilir.

Paklitaksel, epirubisinİn ve metaboliti olan epirubisinolün farmakokinetiğini etkileyebilir. Yapılan bir çalışmada pak!itakselin epirubisinden önce ve sonra alınması karşılaştırıldığında,epirubisinden önce alınmasının hematolojik olarak çok daha toksik olduğu görülmüştür.Yapılan bir çalışma epİrubİsİnin pak!İtakselin klerensini azalttığını göstermiştir.

Kinin epirubisinİn kandan dokulara başlangıç dağılımım hızlandırabilir ve kırmızı kan hücrelerindeki oranını etkileyebilir.

Epİrubisinin diğer sitotoksik ajanlarla kombine kullanımı miyelotoksisite artışıyla sonuçlanabilir.

Kemik İliğini etkileyen ilaçlarla (örneğin; sitotoksik ajanlar, sulfonamid, kloramfenikol, difenilhidantoin, amidopirin ve türevleri, antiretroviraf ajanlar) tedavide belirgin hematopoezrahatsızlığı olasılığı unutulmamalıdır.

Beraberinde kardiyotoksik ajanlarla (5-fluorourasil, siklofosfamlt, sİsplatin, taksanlar gibi) ya da beraberinde veya öncesinde mediastinal bölgeye radyoterapi almış hastalarda potansiyelkardiyotoksİsİte riski artabilir.

Epirubisinin kalsiyum kanal blokerlerİ gibi diğer ilaçlarla beraberinde kullanımı kalp krizine yol açabilir, bundan dolayı kalp fonksiyonları tedavinin başından sonuna kadar izlenmelidir.Epirubisin başlıca karaciğerde metabolize olur, karaciğerde metabolİze olan diğer ilaçlarlabirlikte kullanımı epirubisinin metabolizma ve farmakokinetiğini ve bunun sonucunda etkinlikve/veya toksisitesinİ etkileyebilir.

Bu İlacın canlı aşılarla kombinasyonundan kaçınılmalıdır.

Özel popülasyonlara İlişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır,

Geriyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.