ZIAGEN 300 mg 60 film tablet Gebelik

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Concerta gebelik kategorisi C'dir. Concerta hamilelik kategorisi, Concerta gebelik kategorisi, Concerta emzirme, Concerta anne sütüne geçer mi, Concerta laktasyon, Concerta hamilelerde kullanımı, Concerta ve bebek, Concerta kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Concerta 27 mg; 6 yaş üzerindeki çocuklarda ve adolesanlarda (ergenlerde) diğer tedaviler tek başına yetersiz olduğunda, kapsamlı bir tedavi programının parçası olarak Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu'nun (DEHB) tedavisinde kullanılır.

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi > Psikoanaleptikler > Psikostimülan İlaçlar > Santral Etkili Sempatomimetikler > Metilfenidat Hidroklorür

ATC Kodu

N06BA04

Etkin Madde

Metilfenidat Hcl 27 mg

Barkodu

8699522096107

Geri Ödeme Kodu

A08626

Satış Fiyatı

7.15 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

40

Alternatif İlaç Sayısı

8

Sağlık Konuları

Antiviral

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKEP3

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ABC

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye:

Gebelik Kategorisi C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğurganlık potansiyeli bulunan kadınlara abakavir kullanımı süresince uygun bir kontrasepsiyon yöntemi önerilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar abakavirin fertikte üzerine herhangibir etkisinin bulunmadığını ortaya koymuştur.

Gebelik dönemi

Genel bir kural olarak gebe kadınlarda HIV enfeksiyonu tedavisi için ve bunun sonucunda da yenidoğana dikey HIV geçiş riskini azaltmak için antiretroviral ajanların kullanılmasına kararverirken, hem hayvan verileri hem de gebe kadınlardaki klinik deneyim dikkate alınmalıdır.Hayvan çalışmaları tavşanlarda olmasa da sıçanlarda embriyo ve fötüs gelişimi toksisitesigöstermiştir (bkz., bölüm 5.3). Abakavirin hayvan modellerinde karsinojenik olduğugösterilmiştir (bkz., bölüm 5.3). Bu verilerin insanlar açısından klinik ilişkisi bilinmemektedir.İnsanlarda abakavirin ve/veya ilişkili metabolitlerinin plasental transferi gösterilmiştir.

Gebe kadınlarda, ilk trimestre maruziyetinden sonra 800’ün üzerinde sonuç ve ikinci ve üçüncü trimestre maruziyetinden sonra 1000’in üzerinde sonuç abakavirin malformatif ve föto/neonataletkisi olmadığına işaret etmektedir. Malformatif risk bu veriler temelinde insanlarda olasıdeğildir.

Mitokondriyal fonksiyon bozukluğu: nükleozid ve nükleotid analoglannın in vitro ve in vivo değişken derecelerde mitokondriyal hasara neden olduğu gösterilmiştir. İn utero ve/veya postnatal nükleozid analoglarına maruz kalan HlV-negatif bebeklerde mitokondriyal fonksiyonbozukluğu raporları alınmıştır (bkz., bölüm 4.4).

Laktasyon dönemi:

Abakavir ve metabolitleri emziren sıçanların sütüne geçer. Abakavir aynı zamanda anne sütüne geçer. Bu nedenle abakavir tedavisi alan annelerin emzirmesi önerilmez.

Üreme yeteneği /Fertilite

Hayvanlarda yürütülen çalışmalar abakavirin fertilite üzerinde bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir (bkz., bölüm 5.3).