PEXOLA ER 4.5 mg uzatılmış salınımlı 30 tablet Uyarılar

Boehringer Ingelheim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pexola uyarılar, Pexola zararları, Pexola önlemler, Pexola riskler, Pexola yan etkisi, Pexola alerji, Pexola alkol, Pexola hamileler, Pexola emzirme, Pexola araç kullanımı, Pexola fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Böbrek yetmezliği olan bir Parkinson hastasına PEXOLA ER uzatılmış salimli tablet reçete edilirken, “Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde (bkz. 4.2) açıklandığı şekilde bir doz azaltımıönerilir.

Halüsinasvonlar

Halüsinasyonlann, dopamin agonistleri ve levodopa tedavisinin bir yan etkisi olduğu bilinmektedir. Hastalar, halüsinasyonlann (çoğunlukla görsel) oluşabileceği konusundauyarılmalıdır.

Diskinezi

İlerlemiş Parkinson hastalığında, levodopa ile kombinasyon tedavisinde, PEXOLA ER’m başlangıç titrasyonu sırasında diskinezi ortaya çıkabilir. Eğer diskinezi ortaya çıkarsa, levodopadozu azaltılmalıdır.

Aniden uyuyakalma durumu ve somnolans

Pramipeksol, özellikle Parkinson hastalarında, somnolans ve ani başlayan uyuyakalma olaylarıyla ilişkili bulunmuştur. Günlük aktiviteler sırasında ve bazı vakalarda hiçbir uyarıbelirtisi vermeden ortaya çıkan aniden başlayan uyku nöbetleri yaygın olmayan sıklıktabildirilmiştir; bu durum, bazı olgularda farkında olmaksızın ya da uyarıcı belirtilerbulunmaksızın ortaya çıkabilir. Hastalar bu konu hakkında uyarılmalı ve bu ilacın kullammısırasında özellikle araç ve makine kullanımında dikkatli olmaları önerilmelidir. Somnolansve/veya ani uyku nöbetleri yaşayan hastaların araç ve makine kullanımından kaçınmalarıgereklidir. Ayrıca, dozun azaltılması ya da tedavinin sonlandırılması düşünülebilir. Olası additifetkiler nedeniyle, hastalar, hastalar, pramipeksol içeren bir ilaç kullanımı sırasında diğer sedatifilaçlar veya alkol alırken dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır, (bkz. 4.5, 4.7 ve4.8).

İmpuls kontrol bozuklukları

Hastalar impuls kontrol bozuklukları gelişmesi olasılığı açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hastaların bakım ve tedavisiyle ilgilenen kişiler, PEXOLA ER dahil dopaminagonistleriyle tedavi gören hastalarda, patolojik kumar oynama, libidoda artma, hiperseksüalite,kompulsif harcama ya da alışveriş yapma, tıkanırcasma yemek yeme ve aşın yemek yeme gibiimpuls kontrol bozukluklannın davranışsal semptomlarının görülebileceği konusundauyarılmalıdır. Bu gibi semptomların gelişmesi durumunda dozun azaltılması ya da basamaklışekilde azaltılarak sonlandınlması düşünülmelidir.

Mani ve deliryum

Hastalar, mani ve deliryum gelişme riski açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hastanın bakımı ile ilgilenen kişiler, pramipeksol ile tedavi edilen hastalarda mani ve deliryumortaya çıkabileceği hakkında mutlaka uyanlmalıdır. Bu gibi semptomlar gelişirse, dozazaltılması/dozun basamaklı şekilde azaltılması ile ilacın kesilmesi düşünülmelidir.

Psikotik bozuklukları olan hastalar

Psikotik bozuklukları olan hastalarda dopamin agonistleri ile tedavi sadece eğer tedaviden elde edilecek potansiyel yarar, olası riskten yüksek ise uygulanmalıdır. Pramipeksol ve antipsikotikilaçların eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır, (bkz. 4.5).

Oftalmolojik izlem

Düzenli aralıklarla ya da görme anormalliklerinin ortaya çıkması durumunda oftalmolojik izleme yapılması önerilmektedir.

Aeır kai’divovasküler hastalık

Ağır kardiyovasküler hastalık durumunda dikkatli olunmalıdır. Dopaminerjik tedavi ile genel olarak ilişkili postural hipotansiyon riski nedeniyle, özellikle tedavinin başlangıcında, kanbasıncının izlenmesi önerilir.

Nöroleptik malign seııdrom

Dopaminerjik tedavinin aniden kesilmesiyle, nöroleptik malign sendromu düşündüren semptomlar bildirilmiştir (bkz. 4.2).

Dışkıda kalıntılar

Bazı hastalar, dışkılarında, bozulmamış PEXOLA ER tabletlere benzeyen kalıntıların olduğunu bildirmiştir. Eğer hasta böyle bir gözlemi bildirirse, doktor, hastasının tedaviye yanıtım yenidendeğerlendirmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PEXOLA uzatılmış salimli tablet araç ve makine kullanım yetenekleri üzerinde majör etkiler oluşturabilir.

Halüsinasyonlar ya da somnolans ortaya çıkabilir.

PEXOLA ile tedavi edilmekte olan ve somnolans ve/veya ani uyku episodları geçiren hastalar, bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar, araba ve makine kullanmak gibi dikkat gerektirenfaaliyetlerden kaçınmaları, aksi takdirde dikkatteki bozulma nedeniyle kendisi ve başkaları içinciddi yaralanma veya ölüm riski bulunduğu konusunda uyarılmalıdır (bkz. 4.4, 4.5 ve 4.8).